Υπόθεση Πάτρα: Ασφυκτικό θάνατο δείχνει το πόρισμα των ιατροδικαστών για Μαλένα και Ίριδα

Το πόρισμα των ιατροδικαστών δείχνει ασφυκτικό θάνατο των δύο παιδιών, από εξωγενή παράγοντα αλλά με διαφορετικό μηχανισμό για το κάθε παιδί. Η Μαλένα με το… χέρι, η Ιριδα με το… πανάκι.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει με αναλυτικό τρόπο, σε 20 σελίδες, το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα, χωρίς να αφήνει αμφισβητήσεις πως πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες από… εξωγενή παράγοντα. Οι ιατροδικαστές εξηγούν πώς συνδυαστικά απέκλεισαν όλα τα παθολογικά αίτια θανάτου και ανέδειξαν αυτά του βίαιου μηχανισμού θανάτου.

Κακώσεις

Στην 3,5 χρονών Μαλένα, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Πάτρας, η «διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου», όπως περιγράφεται στο πόρισμα. Η ασφυξία επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, από τις εκδορές στο ριζορίνιο (μύτη) και ένα εντύπωμα-εκχύμωση στη δεξιά παρειά (μάγουλο). Τα συγκεκριμένα ευρήματα και οι κακώσεις στη Μαλένα, αποδεικνύεται από τους ιατροδικαστές ότι δεν έχουν προκληθεί κατά τη διαδικασία ανάνηψης ή από τα νύχια του παιδιού, όπως επικαλείτο η Ρούλα Πισπιρίγκου. Επίσης, αποδεικνύουν ότι η εκφύλιση των υπατικών κυττάρων προέρχεται από παρατεταμένη υποξία και όχι από ηπατική ανεπάρκεια, η οποία αναφερόταν ως αιτία θανάτου του παιδιού.

Στην 6 μηνών Ιριδα, ο θάνατος είναι και σε αυτή την περίπτωση ασφυκτικός και αναδεικνύεται, όπως εξηγείται στο πόρισμα των ιατροδικαστών, από τις κακώσεις που είχε εν ζωή στο στοματικό βλεννογόνο και στο άνω χείλος του στόματος, σε συνδυασμό με πανάκι που είχε ικανή ποσότητα αίματος από τις κακώσεις.

Από τις ιστοχημικές χρώσεις, εξειδικευμένες τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι παθολογοανατόμοι, στην περίπτωση της Ιριδας και συγκεκριμένα στην καρδιά της, εντοπίστηκαν ίχνη, που είτε είχαν προέλθει από ασφυξία είτε από αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Από τη διαφορο-διάγνωση που έγινε, όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι ήταν ασφυξία. Επίσης, στο πόρισμα αναφέρεται η ύπαρξη ασφυκτικών κηλίδων σε όργανα του παιδιού, όπως και ανοξυγοναιμικές κηλίδες στον εγκέφαλο της Ιριδας, σαφή δείγματα έντονης έλλειψης οξυγόνου, συνέπεια ασφυκτικού θανάτου.

Η ικανή ποσότητα αίματος έχει προέλθει από το τραύμα στο στοματικό βλεννογόνο και το χείλος, συνέπεια βίαιου τρόπου εισχώρησης του πανιού, προερχόμενη από χέρι, δάκτυλα ή νύχια… Σημειώνεται ότι Ρούλα Πισπιρίγκου, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής μηνυμάτων με τον Μάνο Δασκαλάκη, ζητούσε το τηλέφωνο της ιατροδικαστού Αγγελικής Τσιόλα, προκειμένου να πάρει πίσω το πανάκι, γιατί είχε δει ένα… κακό όνειρο.

Ο θάνατος του μωρού είχε αποδοθεί σε πνευμονικό οίδημα και σε μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται αγενεσία φλεβοκόμβου, με τον φλεβόκομβο να περιγράφεται ως η ομάδα κυττάρων που λειτουργεί ως φυσικός βηματοδότης. Τα ίχνη αίματος φαίνεται ότι είχαν διαγνωστεί ως οροαιματηρό υγρό που προερχόταν από τους πνεύμονες, συνεπεία του πνευμονικού οιδήματος.

Νέες καταθέσεις

Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, που έχουν αναλάβει την προκαταρκτική εξέταση, και σε αυτούς διαβιβάστηκε το πόρισμα των ιατροδικαστών, έχουν λάβει περίπου 30 καταθέσεις συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, όπως και από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτές οι καταθέσεις φαίνεται να λειτουργούν ενισχυτικά του πορίσματος των ιατροδικαστών, όχι όμως με σαφήνεια για το τι έγινε και ποιος το έκανε στα δύο παιδιά.

Πηγή: eleftherostypos.gr