Πως διαφυλάττει η Ελλάδα τα σύνορα και την ΑΟΖ της

Ελληνική εξοπλιστική κοσμογονία μέχρι το 2030: Πως διαφυλάττει η Ελλάδα τα σύνορα και την ΑΟΖ της

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Τα τελευταία 2-3 χρόνια η Ελλάδα δείχνει να αλλάζει ρότα ολοκληρωτικά όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματά της.

Η 10ετής οικονομική κρίση άφησε βαθιά σημάδια και στους 3 κλάδους των ενόπλων δυνάμεων όπως και σε όλους του τομείς πέραν του ΥΕΘΑ. Ολόκληρη η χώρα ‘’χτυπήθηκε’’, όλα τα Υπουργεία προβήκαν αναγκαστικά σε αιματηρές περικοπές.

Δεν μπορεί όμως να περάσει απαρατήρητο ότι πλέον επιχειρείται στροφή 180ο μοιρών, όσον αφορά την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Η στάση των γειτόνων που μέρα με τη μέρα ζητάνε και κάτι καινούργιο, αποτελεί την αιτία.

-Από την ‘’Γαλάζια πατρίδα’’ που εμφανίζει το μισό κυριολεκτικά Αιγαίο ως ΑΟΖ της Τουρκίας,
-Από εκφράσεις τύπου ‘’τα σύνορα της καρδιάς μας’’ που αναφέρονται σχεδόν στο σύνολο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου,
-Από τα λόγια περί των ‘’αδερφών’’ τους στη Δυτική Θράκη
-Από το casus belli που μας απειλούν σε ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια
-Από τις κινήσεις τους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και τις ταυτόχρονες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ότι ένας πόλεμος στην Κύπρο δεν αποκλείεται. ‘’όλα είναι πιθανά’’ δήλωσε χαρακτηριστικά…

Οι ‘’σύμμαχοι’’ μας, δεν κρατάνε πλέον ούτε τα προσχήματα…

Φανταστείτε να μην εξοπλιζόμασταν κιόλας , που θα φτάνανε οι διεκδικήσεις τους!

Ας επανέλθουμε όμως σε αυτά που κάνουμε εμείς για να διαφυλάξουμε τα σύνορα μας καθώς και την Οικονομική Αποκλειστική μας Ζώνη.

Σε μια γραμμή, τα προγράμματα που ήδη τρέχουν ή βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στο να υπογραφούν ή και να υλοποιηθούν είναι τα εξής:

-F-35, Rafale, F-16 Viper για την Πολεμική Αεροπορία
-GoWind, Belh@rra, Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ, ΜΗ-60R για το Πολεμικό Ναυτικό, και
-CH-47F, AH-64E, εκσυγχρονισμός προσωπικού εξοπλισμού (τυφέκιο, κράνη κτλ.) για τον ΕΣ

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

-Rafale
‘Όσον αφορά την πολεμική αεροπορία οι παραδόσεις τους συνεχίζονται. Ήδη 6 μεταχειρισμένα επιχειρούν κανονικά. Συνολικό εκτιμώμενο κόστος 2,5 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένου τον οπλισμό τους βλέπε Meteor κτλ.

-F-16 Viper
Το πρόγραμμα τους ‘’τρέχει’’ κανονικά. Τον Σεπτέμβριο του 22 αναμένονται να παραδοθούν τα πρώτα 2 αεροσκάφη στην ΠΑ και περί το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν φτάσει τα 8. Γύρω στα 120 αεροσκάφη θα εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο Viper με το κόστος να ανέρχεται γύρω στα 2,5 δις €

-F-35
Το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον εμπεριείχε την πρόθεση της χώρας για αγορά 24 αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. 2 πλήρως εξοπλισμένες μοίρες δηλαδή. Εξελίξεις και ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα.
Κόστος: Περί τα 3 δις €

Όσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2020, έδειξε ότι θα παίξει δραστικό ρόλο στις εξελίξεις, παίρνει μάλλον την μερίδα του λέοντος.

Και δικαιολογημένα θα προσθέταμε. Όταν όλος ο στόλος ήταν έξω και εν τέλει κράτησε τη θέση της χώρας αλώβητη, μην επιτρέποντας στους Τούρκους να πάρουν πλεονεκτική θέση, τόσο στην επιφάνεια όσο και σε ανθυποβρυχιακό επίπεδο…ήταν πλέον κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο γερασμένος στόλος θέλει άμεση ενίσχυση τόσο σε μονάδες όσο και σε οπλισμό.

Για να είμαστε εδώ απόλυτα δίκαιοι, τα υποβρύχια 214, που τόσο πολύ λοιδορήθηκε η απόκτηση τους από μεγάλη μερίδα του τύπου και του κόσμου εν τέλει, ήταν εκείνα που έκριναν εν πολλοίς εκείνη την ‘’μάχη’’. Αρα ας δώσουμε έστω και έτσι, τα εύσημα, σε όποιους διαχειρίστηκαν εκείνη την προμηθευτική κρίση με ευτυχή κατάληξη.

Τέσσερα βρίσκονται σε υπηρεσία. Άλλα 2 είναι με option, η οποία μάλλον θα ενεργοποιηθεί και έως το 2026 τα υποβρύχια τύπου 214 θα ανέλθουν σε 6 υπό ελληνική σημαία.

Ταυτόχρονα, πρέπει να αναφερθεί ότι τον συγκεκριμένο τύπο τον έχει ήδη παραγγείλει και η Τουρκία. Το ελληνικό ΥΠΕΞ εδώ και καιρό κάνει προσπάθειες να μπλοκάρει αυτή την αγοροπωλησία. Μέρος του κόμματος των Πρασίνων στην Γερμανία δείχνει να συμμερίζεται τις Ελληνικές ανησυχίες. Να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, ανήκει στο εν λόγω κόμμα.

  • Πιο συγκεκριμένα τώρα:

-Φρεγάτες FDI (Frégate de défense et d’intervention) ή αλλιώς Belh@rra.
Υπογραφές πέσανε πολύ πρόσφατα, με 3+1 option που μάλλον θα ενεργοποιηθεί.
2025 αναμένονται οι πρώτες 2 υπό ελληνική σημαία, και άλλη μια το 2026
Μαζί με τον υπερσύγχρονο και διόλου ευκαταφρόνητο οπλισμό τους το κόστος θα ανέλθει περί τα 3.27 δις €

-MH-60R
Τα εν λόγω υποβρύχια, θα αποτελέσουν το μακρύ χέρι του ΠΝ τα επόμενα χρόνια. 7 στο σύνολο η παραγγελία. Εικόνες του πρώτου στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, διέρρευσαν τον Δεκ του 2021, το οποίο θα φέρει τον κωδικό ΠΝ75. Αντικαταστάτες των Agusta Bell 212 ASW, που δώσανε ότι είχαν να δώσουν. Συνολικό κόστος 600 εκατομμύρια δολάρια.

-Κορβέτες/Εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων φρεγατών ΜΕΚΟ
‘’Μάχη’’ δίνεται μεταξύ Γάλλων και Άγγλων για το συγκεκριμένο συμβόλαιο των 2 με 2.5 δις ευρώ.
Η Naval Group και η Babcock δείχνουν να έχουν το προβάδισμα. Πολλά θα κριθούν ποιος θα προσφέρει το κάτι παραπάνω όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων ΜΕΚΟ. Θα ήταν λάθος μας να μην αναφέρουμε ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνει Γαλλία, καθώς το χαρτί της αμυντικής συμφωνίας με το Παρίσι φαίνεται να είναι πολύ δυνατό για να αντιπροτείνουν κάτι ανάλογο οι Άγγλοι με τις Type 31

  • Κλείνουμε με τον Στρατό ξηράς

-CH-47F
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα απέστειλε στις ΗΠΑ LoR (Letter of Request) για αγορά 10 νέων CH-47F. Ταυτόχρονα ζητήσαμε και αναβάθμιση των υπαρχόντων CH-47D σε F. Στην ουσία μιλάμε για 20 νέα Chinook

-AH-64E
Ταχύτατα δείχνει να κινείται η Αεροπορία Στρατού στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ζητήσει από την Boeing την αναβάθμιση 9 ΑH-64D σε επίπεδο Ε και ταυτόχρονα να γίνει και αγορά 9 νέων AH-64E. Μετά την απόκτηση 18 μονάδων θα προχωρήσει και η αναβάθμιση των προγενέστερων Apache έκδοσης Α.

Με όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω γίνεται αντιληπτό ότι η στείρα 10ετία στα εξοπλιστικά, που άφησε τεράστιες τρύπες, θα αποτελεί κακή ανάμνηση.

Αν όλα τα σχέδια και τα προγράμματα τηρηθούν, οι ένοπλες δυνάμεις αποκτούν τεράστια ισχύ.

Για το δε μέγεθός και τα οικονομικά της Ελλάδας των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, το συγκεκριμένο σχήμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Η αποτρεπτική μας δύναμη θα είναι τέτοια, που όποιος σκεφτεί να κάνει κάτι θα το σκεφτεί 2 και 3 φορές. Και θα πρέπει να συνυπολογίσει και το κόστος που θα υποστεί από την Ελληνική απάντηση.