7 Μαΐου 1945: Η Γερμανία παραδίνεται άνευ όρων στους Συμμάχους στη Ρεμς…

Σαν σήμερα το 1945, η Γερμανική Υψηλή Διοίκηση, με εκπρόσωπο τον Στρατηγό Alfred Jodl, υπογράφει την άνευ όρων παράδοση όλων των Γερμανικών δυνάμεων σε Ανατολή και Δύση, στη Ρεμς της βορειοδυτικής Γαλλίας.

Αρχικά, ο Στρατηγός Jodl ήλπιζε ότι θα περιόριζε τους όρους της παράδοσης της Γερμανίας μόνο σε εκείνες τις δυνάμεις που εξακολουθούσαν να πολεμούν με τους Δυτικούς Συμμάχους. Όμως, ο Στρατηγός (και μετέπειτα Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών) Ντουάιτ Αϊζενχάουερ απαίτησε την πλήρη παράδοση όλων των Γερμανικών δυνάμεων, και εκείνες που πολεμούσαν στα ανατολικά και αυτές που παρέμεναν στα Δυτικά.

Αν αυτή η απαίτηση δεν ικανοποιείτο, τότε ο Αϊζενχάουερ ήταν προετοιμασμένος να κλείσει το Δυτικό μέτωπο, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την καταφυγή των Γερμανών στη Δύση για να παραδοθούν, με αποτέλεσμα να τους αφήσουν στα χέρια των κυρίαρχων Σοβιετικών δυνάμεων. Ο Jodl έστειλε ραδιοφωνικά στον αρχηγό Karl Donitz, τον διάδοχο του Χίτλερ, τους όρους της συνθήκης. Ο Donitz του έδωσε εντολή να υπογράψει.

Οπότε, με τις υπογραφές του Ρώσου Στρατηγού Ivan Susloparov, του Γάλλου Στρατηγού François Sevez, και του Στρατηγού Walter Bedell Smith, αρχηγού προσωπικού του Αϊζενχάουερ, για λογαριασμό των Συμμαχικών Εκστρατευτικών Δυνάμεων, ως μάρτυρες, η Γερμανία είχε ηττηθεί –τουλάχιστον στα χαρτιά-. Οι εχθροπραξίες θα συνεχίζονταν για σχεδόν άλλη μία μέρα στην Ανατολή. Αλλά ο πόλεμος στη Δύση είχε τελειώσει.

Καθώς ο Στρατηγός Susloparov δεν είχε την ρητή έγκριση του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Στάλιν για να υπογράψει τα χαρτιά της παράδοσης ακόμα και ως μάρτυρας, ανακλήθηκε βιαστικά πίσω στην Ανατολή –στα χέρια της Μυστικής Σοβιετικής Αστυνομίας, και χάθηκαν τα ίχνη του.

Ο Alfred Jodl, ο οποίος είχε τραυματιστεί στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Χίτλερ στις 20 Ιουλίου 1944, κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου (που συμπεριελάμβαναν τον πυροβολισμό των ομήρων) στη Νυρεμβέργη και θανατώθηκε με απαγχονισμό στις 16 Οκτωβρίου 1946 –έπειτα έλαβε αμνηστία μετά θάνατον, το 1953, αφότου ένα Γερμανικό εφετείο έκρινε ότι ο Jodl δεν ήταν ένοχος για την παραβίαση των διεθνών νόμων.

history.com