Από την πόλη της Πυθίας: Βροντές Παυλόπουλου για τα Μνημόνια!…

Λάβρος κατά της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο άρχισε χθες τις εργασίες του στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στο ίδιο συνέδριο ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ζήτησε πολιτική συναίνεση και υπογράμμισε ότι χρειάζονται δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, και ριζικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό.

Το «Ελληνικό Νταβός», όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε το τριήμερο συνέδριο, έχει προσελκύσει στη γη της Πυθίας πολλές σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η σύνδεση της λιτότητας και της προοπτικής ανάπτυξης στηρίχθηκε εν πολλοίς στη νεοφιλελεύθερη θεωρία περί «αναπτυξιακής λιτότητας», ενώ τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου και της αναθεώρησης του οικονομικού σκέλους της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Παράλληλα, εξέφρασε τον έντονο σκεπτικισμό του για τον ρόλο των τεχνοκρατών, λέγοντας ότι είναι χρήσιμη η γνώμη τους, «αλλά πρέπει να έχουμε και ενεργό παρέμβαση των κρατών-μελών της ευρωζώνης μέσω των αντίστοιχων αρμόδιων δημοκρατικών θεσμών».

Προβληματισμός

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι επιβεβλημένο να προβληματιστούμε όλοι ως προς την, κατά την τρέχουσα συγκυρία, πορεία της ανάπτυξης της ευρωζώνης, ως γενικότερου οικονομικού συστήματος που επηρεάζει την πορεία ανάπτυξης των υποσυστημάτων της, ήτοι των κρατών-μελών της.

Την ανάγκη ριζικής απομείωσης του χρέους, καινούργιας αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και ενίσχυσης των εκλεγμένων οργάνων της Ευρώπης επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Αναγκαία χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του χρέους και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος υποστήριξε ότι ήταν βιώσιμο ως το 2014, αλλά το 2015 εκτροχιάστηκε και προειδοποίησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη, αν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην πρώτη αξιολόγηση.

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου περιλαμβάνονταν αρχικά και ο επικεφαλής των ελεγκτών της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που τελικά ακύρωσαν τη συμμετοχή τους λόγω της εκκρεμότητας με την αξιολόγηση.  dimokratianews.gr