Η Apple επαναπατρίζει $350δις μετά τις φοροελαφρύνσεις Τραμπ…

Γράφει η Kelly Phillips Erb… Η Apple φέρνει τα χρήματά της πίσω.

Αυτό ανακοίνωσε ο τεχνολογικός “γίγαντας” μέσω της ιστοσελίδας της.

“Η Apple, η οποία ήδη πληρώνει τα περισσότερα χρήματα σε φόρους στις ΗΠΑ, αναμένει πως οι πληρωμές του φόρου για τον επαναπατρισμό θα ανέλθουν σχεδόν στα 38 δισ. δολ., σύμφωνα με τις νέες αλλαγές στον φορολογικό νόμο.

Μία τέτοια πληρωμή θα είναι ενδεχομένως η μεγαλύτερη στο είδος της που έχει γίνει ποτέ”, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Apple.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017) που προκύπτουν από τα έγγραφα της εταιρείας που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα αυτών, παράλληλα με τους εμπορεύσιμους τίτλους, που διακρατούν θυγατρικές της εταιρείας στο εξωτερικό, ανέρχονται συνολικά στα 252,3 δισ. δολ..

Η εταιρεία αναφέρει ότι “τα ποσά που διακρατούνται από θυγατρικές του εξωτερικού γενικά υπόκεινται στην αμερικανική φορολογία εισοδήματος για τις περιπτώσεις επαναπατρισμού στις ΗΠΑ”.

Υποθέτοντας ότι η Apple επαναπατρίζει ταμειακά διαθέσιμα ή ισοδύναμα αυτών, υπό τον νέο συντελεστή φορολογίας για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, ήτοι 15,5%, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να επαναπατρίσει σχεδόν 245 δισ. δολ., ποσό κοντά σε εκείνο που διακρατεί στο εξωτερικό.

Πριν από τον νέο φορολογικό νόμο των ΗΠΑ, οι αμερικανικές εταιρείες υπέκειντο σε φόρο επί όλων των κερδών τους, ανεξάρτητα από το πού αποκτήθηκαν αυτά τα κέρδη, κάτι που άλλαξε με τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Πλέον, οι αμερικανικές εταιρείες πληρώνουν φόρο μόνο για τα κέρδη που αποκτώνται στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, εταιρείες όπως η Apple έχουν ήδη “στοιβάσει” κάποια από τα assets τους στο εξωτερικό, καθώς η μεταφορά τους στις ΗΠΑ θα επιβάρυνε την εταιρεία με φόρο.

Σύμφωνα με τον νέο φορολογικό νόμο, το Κογκρέσο επέβαλε έναν εφάπαξ φόρο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, προκειμένου να ενθαρρύνει τις εταιρείες να φέρουν τα χρήματά τους πίσω.

Η ιδέα είναι ότι με το να επιστρέψουν χρήματα, τα οποία προηγουμένως διακρατούνταν στο εξωτερικό, θα ενισχυθούν οι επενδύσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, έρευνα του Center on Budget and Policy Procedures (CBPP) δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς πολλές εταιρείες, στο παρελθόν, έχουν επωφεληθεί από τις εξοικονομήσεις πληρώνοντας μερίσματα ή επαναγοράζοντας μετοχές.

Όσο για νέες θέσεις εργασίας;

Οι Pfizer, Merck, Hewlett-Packard, Ford και Pepsi επαναπάτρισαν χρήματα και ακολούθως, απέλυσαν εργαζομένους τους.

Η Apple δείχνει, πάντως, πρόθυμη να διαφοροποιηθεί από αυτές τις περιπτώσεις.

Στην ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της, επισημαίνει ότι “(…) η άμεση συμβολή της Apple στην αμερικανική οικονομία θα ξεπερνάει τα 350 δισ. δολ. μέσα στην επόμενη πενταετία”.

capital.gr