Μανώλης Κοττάκης…H δεύτερη, εν ψυχρώ, ανάγνωση μιας πολιτικής ομιλίας προσφέρει πάντα περισσότερα συμπεράσματα σε σύγκριση με τις εντυπώσεις της πρώτης στιγμής. Από αυτήν την άποψη η ομιλία Τσίπρα για τα πρώτα γενέθλια του κόμματός του στην εξουσία χαρακτηρίζεται από τρεις εκπλήξεις: Από την απόπειρά του να διασπάσει το μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων που βρίσκονται απέναντί του σε δύο ταχύτητες, στις προνομιούχες και τις μη. Από την πολύ προσεκτική τοποθέτησή του απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με διατυπώσεις αιχμηρές μεν, αλλά όχι τέτοιες που να αποτρέπουν τη συνεννόηση, εφόσον απαιτηθεί.

Από τη βαριά ιδεολογική φόρτιση που θέλει να δώσει στη συνταγματική αναθεώρηση, με τη θέσπιση κανόνων που απαγορεύουν ιδιωτικοποιήσεις. Το πρόβλημα με τον Τσίπρα είναι ότι πρέπει να είσαι πολύ επικεντρωμένος, όταν μιλά, προκειμένου να πιάσεις τις αιχμές του. Για να ξεκινήσω από το τέλος προς την αρχή, παραθέτω την αποστροφή του για το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο. Για το Σύνταγμα είπε: «Μόλις περάσει η πρώτη αξιολόγηση, θα ανοίξουμε τη συζήτηση. Οχι για να κάνουμε το χατίρι κάποιων που θέλουν να φτιάξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά για να βαθύνουμε τη δημοκρατία και να καταστήσουμε ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν θα επιτρέπει σε κάποιους να ξεπουλάνε το δημόσιο νερό και τον δημόσιο πλούτο». Κρατισμός! Για το εκλογικό σύστημα, χωρίς να αναφέρει την έννοια «απλή αναλογική» σημείωσε: «Θα φέρουμε διάλογο για να κάνουμε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε εδώ και πολλά χρόνια. Να φέρουμε τη δυνατότητα κάθε ψήφος του Ελληνα πολίτη να έχει την ίδια βαρύτητα μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κύριος Τσίπρας θέλει να διχάσει. Και αν υπήρχε, φτάνει μια ματιά στις αποστροφές του για τις διαφορές που υπάρχουν μέσα στις τάξεις για να πειστεί. «Δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς και τους μεσαίους δικηγόρους, μηχανικούς και ιατρούς ή αυτούς με τα μπλοκάκια με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών, κατασκευαστικών και ιατρικών – διαγνωστικών κέντρων, που διαδηλώνουν με τις γραβάτες» είπε. «Υπάρχουν αγρότες που παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενισχύσεις και αγρότες, που είναι η πλειοψηφία τους, που παίρνουν λιγότερα από τα έξοδά τους» σημείωσε.

Από ό,τι φαίνεται ο κύριος Τσίπρας ετοιμάζεται για διχασμό. Επειδή όμως οι εξελίξεις μπορεί να είναι οικουμενικές, αφήνει και μια χαραμάδα συνεννόησης με τον Κυριάκο. «Εμείς δεν πρόκειται να πολεμήσουμε τον κύριο Μητσοτάκη για τις ρίζες του και την οικογένειά του, αλλά για τις ιδέες του» παρατήρησε. Καταλάβατε γιατί είναι πονηρός; Προτάσσει τη ρήξη πριν από τη συνεννόηση. dimokratianews.gr