Είναι άραγε οι Εγγλέζικες ή οι Γερμανικές Τράπεζες, που τελικά κινδυνεύουν απο το BREXIT;…

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βέργος*… Για πρώτη φορά απο το 2014 , η Τράπεζα της Αγγλίας εκανε στρές τεστ για τις Βρετανικές Τραπεζες, για το ενδεχόμενο BREXIT χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, αυτό που ονομάζεται HARD BREXIT.

Το σενάριο υποθέτει ‘σόκ’ σε 4 βασικές παραμέτρους, στο ΑΕΠ, τις τιμές σπιτιών, στην νομισματικη ισοτιμία και στα επιτόκια

Συγκεκριμένα εγινε η υπόθεση

  1. 4.7% πτώσης στο ΑΕΠ της Βρετανίας,
  2. 33% πτώσης στις τιμές των σπιτιών
  3. ανόδου επιτοκίων στο 4% και
  4. υποτίμησης της Βρετανικής λίρας κατά 27% .

Υπήρχαν 7 βασικές τραπεζες στο τέστ και υποτίθεται οτι θα οδηγούσε σε ζημίες 50 δις Λιρών.

Οι τραπεζες περιλάμβαναν τις HSBC, Lloyds, Standard Chartered, Santander και Nationwide Building Society.

Καθώς οι Εγγλεζικες τραπεζες ειχαν ηδη αντλήσει αρκετα κεφάλαια, η μόνη αναγκη που προκύπτει ειναι για 6 δις Λίρες επιπλέον κεφάλαια, κατι που ειναι εύκολο να αντληθεί.

Συνολικά οι Τραπεζες πέρασαν το τεστ.

Ειναι οι προδιαγραφές των Αγγλικων στρες τεστς σοβαρές;

Tα σενάρια αυτα ειναι λίγο πολύ συμβατά με μια υψηλού επιπέδου ύφεση, παρόμοια με εκείνη που είδαμε το 2008.

Η 27% υποτίμηση ειναι παρόμοια με την 30% υποτίμηση που εχει ΠΑΝΤΑ η Εγγλέζικη αγορά μετα απο πολύ σοβαρη κρίση.

33% υποχώρηση των τιμών σπιτιών ειναι επίσης πολύ ρεαλιστική αν λάβει υπόψιν καποιος οτι ακομη και στην Ισπανία, μια χωρα με μικρότερη ευελιξία απο την Αγγλία, και αρα με πολύ μεγαλύτερο ρίσκο, η κριση του 2008 οδήγησε σε 40% υποχώρηση τιμων ακινήτων.

Ανοδος επιτοκίων στο 4% ειναι επισης ενα εξαιρετικά δυσοίωνο σενάριο, όμως πτωση ΑΕΠ 4,7% άν και ειναι συγκρίσιμη με πτώσεις που παρατηρούνται σε μεγαλες κρισεις, ειναι σαφώς μικρότερη απο -6% ως -8% που παρατηρείται σε πολύ μεγάλες κρίσεις.

Αν, επομένως, οντως, υπάρξει κρίση, αλλα με συνδυασμό αρνητικών εξελίξεων και με Παγκόσμια Κρίση την ιδια εποχή, που ενδεχόμενα να εμφανιστεί στα επόμενα 2 έτη (ηδη υπάρχουν ενδειξεις οτι αυτο μπορει να συμβεί), ίσως οι Αγγλικές Τραπεζες χρειαστούν κάποια επιπλέον κεφάλαια.

Να σημειώσουμε όμως ότι τα σενάρια της Τραπέζης Αγγλίας, ειναι πολύ σκληρότερα, πολύ πιο ΣΟΒΑΡΑ, σε σχέση με τα χλιαρά σενάρια που εφαρμόστηκαν κατά καιρούς στις Ευρωπαικές Τράπεζες, και τα οποία προέβλεπαν πολύ λιγότερες επιπτώσεις.

Υπό αυτη την έννοια, η Αγγλία είναι έτοιμη για πολύ μεγαλύτερους συστημικούς κινδύνους απο εκείνους που θα αντιμετωπίσουν Γερμανικές πχ Τράπεζες παρά το οτι οι τράπεζες αυτές σαφώς θα επηρεαστούν δυσμενώς απο το BREXIT.

Η Γερμανια θα χασει απο το BREXIΤ περίπου 100 δις, καθως η Αγγλία οδευει σε εποχή μηδενισμου του Εμπορικού ελλείματος με τη Γερμανία.

Υστερηση 100 δις εσοδων στην Γερμανικη οικονομία ειναι -4% στο ΑΕΠ, και κανόνια για πολλές Γερμανικές εταιρίες, με τρομακτικές συνέπειες για ανοχύρωτες Γερμανικές Τράπεζες.

Το ερώτημα, επομένως που προκύπτει δεν ειναι τι θα γίνει με τις Βρετανικές Τράπεζες, αλλά τι θα γίνει με τις Γερμανικές, Ολλανδικές κλπ Τραπεζες της ΕΕ, που φαινεται να ειναι απροετοίμαστες για σοβαρούς συστημικούς κινδύνους.

Σε αυτό, δεν μπορει να μας απαντήσει η Τράπεζα Αγγλίας αλλά μονο η κοινή λογική.

Πρέπει να ειμαστε ετοιμοι για το ενδεχομενο ασχημων εξελίξεων στις Μη Βρετανικές Τραπεζες, και ο θεός να βάλει το χερι του αν οι προετοιμασίες δεν γινουν εγκαιρα…

*Ο Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
new-economy.gr