Εκστρατεία εναντίον του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής ζητά τη συμβολή των τουριστών…

Οι οικολόγοι έχουν ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία που καλεί το κοινό να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής.

Έχουν σχεδιάσει μια εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει στους ανθρώπους να υποβάλλουν εικόνες και δεδομένα από ύποπτα αντικείμενα προς πώληση, βοηθώντας πιθανόν και τις υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η αξία του παράνομου εμπορίου ανέρχεται σε δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

Παρά τις προσπάθειες να μειωθούν οι σφαγές, συνεχίζει να επεκτείνεται, λένε οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αναζωπύρωση στο παράνομο κυνήγι των απειλούμενων ειδών προκαλώντας ανησυχία για την μακροπρόθεσμη επιβίωση γνωστών ζώων, όπως οι τίγρεις και οι ρινόκεροι.

Η αυξανόμενη ζήτηση για μέλη του σώματος και προϊόντα από προστατευόμενα ζώα στην Κινέζικη μαύρη αγορά θεωρείται ευρέως ως ένας από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης του εμπορίου αυτού.

Μια πρόσφατη αναφορά από τη Βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House είπε ότι η ζήτηση αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Οι συγγραφείς έγραψαν ότι η δραστηριότητα στο παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2007, με το ελεφαντόδοντο να κοστίζει 2.205 δολάρια (1.526 λίρες) το κιλό στο Πεκίνο.

Το κέρατο του ρινόκερου είχε φτάσει στην απίστευτη τιμή των 66.000 δολαρίων ανά κιλό –παραπάνω από την τιμή του χρυσού ή της πλατίνας.

Οι υπηρεσίες πρόληψης εγκλημάτων αναγνωρίζουν την απειλή που δημιουργείται από τους εγκληματίες που στρέφονται κατά της άγριας ζωής –κατηγοριοποιώντας αυτό το είδος παγκόσμιου εμπορίου μαζί με τα εμπόρια ναρκωτικών, όπλων και το λαθρεμπόριο ανθρώπων.

Η εφαρμογή –Wildlife Witness- δημιουργήθηκε από την Οικολογική Κοινωνία Taronga της Αυστραλίας σε συνεργασία με την Traffic, το δίκτυο παρακολούθησης του παράνομου εμπορίου.

Η εστίασή της ήταν στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία έχει αναγνωριστεί ως κέντρο του παγκόσμιου παράνομου εμπορίου άγριας ζωής.

Με την επέκταση αυτή του σχεδίου, ο Ζωολογικός Κήπος του Τσέστερ θα ψάξει τρόπους για να το προωθήσει σε όλη την Ευρώπη, ενώ ο Ζωολογικός Κήπος του Σαν Ντιέγκο θα αναλάβει την ίδια αποστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να εμπλακούν οι ζωολογικοί κήποι είναι γιατί έχουμε πολλούς θεατές, και οι ζωολογικοί κήποι έχουν τον σημαντικό ρόλο να προσπαθήσουν να διαδώσουν αυτά τα μηνύματα», είπε ο Scott Wilson, διευθυντής προγραμμάτων περιηγήσεων στον Ζωολογικό Κήπο του Τσέστερ.

«Αντί να λέμε απλά ‘κοιτάξτε, δεν είναι τρομερό;’, αυτή η εκστρατεία επιτρέπει στους ανθρώπους να κατεβάσουν την εφαρμογή και πραγματικά να εμπλακούν και να αναλάβουν δράση».

Ο κύριος Wilson είπε στο BBC News πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι να υποβάλουν δεδομένα: «Αν οι άνθρωποι ταξιδεύουν ή βρίσκονται σε διακοπές και δουν κάτι καθώς κάνουν μια βόλτα στις αγορές –όπως ένα νεογνό τροπικής αρκούδας που δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί, ή ελεφαντόδοντο προς πώληση το οποίο υποψιάζονται ότι είναι παράνομο, μπορούν να το καταγράψουν με αυτήν την εφαρμογή και τα δεδομένα πάνε κατευθείαν στην Traffic».

«Αυτό πραγματικά θα ενισχύσει την ποσότητα πληροφοριών που έρχεται σε αυτούς, τους βοηθά να παρατηρήσουν τις τάσεις στο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής και –ακόμα πιο σημαντικό- μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις πολιτικές εφαρμογής των νόμων και τις πραγματικά μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν».

Εν τούτοις, ο κύριος Wilson επεσήμανε αμέσως ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παίρνουν ρίσκα που δεν χρειάζονται.

Παρακίνησε ως εξής: «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να εκθέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, και φυσικά δεν θέλουμε να έρχονται σε αντιπαράθεση με άλλους στην αγορά. Αν μπορούν να τραβήξουν μια φωτογραφία, πολύ ωραία, αλλιώς μπορούν απλά να βάλουν έπειτα τα δεδομένα στην εφαρμογή».

Ο Chris Shepherd, τοπικός διευθυντής της Traffic στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ασίας, είπε ότι έχει παρατηρηθεί μια «ανεπανάληπτη κορύφωση στο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής».

Επεσήμανε: «Δυστυχώς, ζώα σκοτώνονται παράνομα ή αρπάζονται σε όλο τον κόσμο για να πουληθούν ως γιατροσόφια, φαγητά πολυτελείας, κέρατα ή άλλα μέλη, γεύματα εστιατορίων, αξεσουάρ ή κατοικίδια».

Ο Δρ. Shepherd εξήγησε πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι να βοηθήσουν με τη χρήση της εφαρμογής: «Θέλουμε να αποτελέσουν οι άνθρωποι τα μάτια και τα αφτιά στη μάχη εναντίον του παράνομου εμπορίου άγριας φύσης».

bbc.com