Οι ερευνητές μπορούν να σας ταυτοποιήσουν βάσει των κυμάτων του εγκεφάλου σας με ακρίβεια 100%…

Η ανταπόκρισή σας σε κάποια ερεθίσματα –φαγητά, διάσημους ανθρώπους, λέξεις- μπορεί να μοιάζει ασήμαντη, αλλά λέει πολλά για σας. Στην πραγματικότητα (με την κατάλληλη άδεια), αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να σας ανοίξουν τις πόρτες σε περιοχές περιορισμένης πρόσβασης του Πενταγώνου.

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Binghamton, με αρχηγό την Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας Sarah Laszlo και τον Επίκουρο Καθηγητή Ηλεκτρικής και Υπολογιστικής Μηχανικής Zhanpeng Jin, κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα 50 ανθρώπων που φορούσαν ένα κράνος ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος όταν κοιτούσαν μια σειρά από 500 εικόνες ειδικά σχεδιασμένες για να διεγείρουν ξεχωριστές αντιδράσεις από άτομο σε άτομο –για παράδειγμα ένα κομμάτι πίτσα, ένα καράβι, την Anne Hathaway, τη λέξη “conundrum” (σπαζοκεφαλιά). Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο εγκέφαλος κάθε συμμετέχοντος αντιδρούσε διαφορετικά σε κάθε εικόνα, σε σημείο που ένας υπολογιστής μπορούσε να ταυτίσει το «εγκεφαλικό αποτύπωμα» κάθε εθελοντή με ακρίβεια 100%.

«Όταν τραβάτε εκατοντάδες από αυτές τις φωτογραφίες, όπου κάθε άνθρωπος πρόκειται να αντιδράσει διαφορετικά σε κάθε μία, τότε μπορείτε να είστε ακριβείς στην ταυτοποίηση κάθε ατόμου που τις κοίταξε μόνο από την εγκεφαλική του δραστηριότητα», είπε η Laszlo.

Στην πρωτότυπη μελέτη τους, με τον τίτλο “Brainprint”, που εκδόθηκε το 2015 στο Neurocomputing, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να ταυτοποιήσει ένα πρόσωπο από μια ομάδα 32 ατόμων βάσει των αντιδράσεών του με μόνο 97% ακρίβεια, και εκείνη η μελέτη χρησιμοποίησε μόνο λέξεις, όχι εικόνες.

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι περάσαμε από το 97% στο 100%, καθώς φανταζόμαστε ότι οι εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας θα είναι για καταστάσεις που απαιτούν υψηλή ασφάλεια, όπως η εξασφάλιση ότι το άτομο που μπαίνει στο Πεντάγωνο ή στη βάση πυρηνικών είναι το σωστό», είπε η Laszlo. «Για αυτό δεν θέλετε 97% ακρίβεια, αλλά 100%».

Σύμφωνα με την Laszlo, η βιομετρική του εγκεφάλου είναι μια ελκυστική ιδέα, καθώς μπορεί να ακυρωθεί και δεν μπορεί να κλαπεί με κακόβουλα μέσα, όπως ένα δάχτυλο ή ένας αμφιβληστροειδής. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα εγκεφαλικά κύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από συστήματα για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα ενός προσώπου.

«Αν το δακτυλικό αποτύπωμα κάποιου κλαπεί, αυτό το άτομο δεν μπορεί να αναπτύξει ένα νέο δάχτυλο να αντικαταστήσει το διακυβευμένο αποτύπωμα –το αποτύπωμα εκείνου του ανθρώπου έχει πλέον διακυβευτεί για πάντα. Τα αποτυπώματα του εγκεφάλου, από την άλλη, είναι πιθανό να μπορούν να ακυρωθούν. Οπότε στην απίθανη περίπτωση που οι επιτιθέμενοι κατάφερναν στην πραγματικότητα να κλέψουν ένα εγκεφαλικό αποτύπωμα από έναν εξουσιοδοτημένο χρήστη, αυτός θα μπορούσε να «επαναφέρει» το εγκεφαλικό του αποτύπωμα», λέει η Laszlo.

Ο Zhanpeng Jin, επίκουρος καθηγητής στα τμήματα Ηλεκτρικής και Υπολογιστικής Μηχανικής και Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Binghamton, δεν το βλέπει ως ένα σύστημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μαζικά για εφαρμογές χαμηλής ασφάλειας (τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον), αλλά θα μπορούσε να έχει σημαντικές εφαρμογές στην ασφάλεια.

«Έχουμε την τάση να βλέπουμε τις εφαρμογές αυτού του συστήματος ως πιο κατάλληλες για τοποθεσίες υψηλής ασφαλείας, όπως το Πεντάγωνο ή τα Εργαστήρια της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου δεν υπάρχουν πολλοί εξουσιοδοτημένοι χρήστες για να μπουν, και εκείνοι οι χρήστες δεν χρειάζεται να δέχονται έγκριση συνέχεια με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ένας καταναλωτής πρέπει να αποκτά έγκριση πρόσβασης σε κινητά ή υπολογιστές», είπε ο Jin.

Η μελέτη “CEREBRE: A Novel Method for Very High Accuracy Event-Related Potential Biometric Identification” δημοσιεύθηκε στο The IEEE Transactions on Information Forensics and Security.

sciencedaily.com