Γεωγραφικά ανήκουμε στην Ευρώπη. Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ἐνωσης, στην οποία αγωνιζόμαστε να παραμείνουμε. Μερικοί προβληματίζονται αν η νοοτροπία μας ήταν ποτέευρωπαϊκή. Πολλά και άλλα ερωτήματα διατυπώνονται σχετικά με το θέμα αυτό. Εμείς δεν θα απαντήσουμε σ’ αυτά, αλλά θα λεξιλογήσουμε.

Εὐρώπη, κατά μία εκδοχή λέξη σύνθετη από το επίθετο εὐρύς (πλατύς) και το ουσιαστικό ὤψ, ὠπός (μάτι). Εὐρώπη είναι αυτή που έχει μεγάλα μάτια. Η Ευρώπη της μυθολογίας ήταν κόρη του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα. Την ερωτεύτηκε ο Δίας και για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο.  Ο Δίας με την γοητεία του σαγήνευσε την Ευρώπη, η οποία ανέβηκε στην πλάτη του. Ο ζωηρός και άπιστος Δίας την απήγαγε, την πήγε σε όλη την σημερινή Ευρώπη και κατέληξαν στην Κρήτη, όπου έγινε ο γάμος κάτω από έναν πλάτανο στην Γόρτυνα. Από τον γάμο αυτόν γεννήθηκαν οι Μίνωας, Ραδάμανθυς και Σαρπηδόνας.

Έχουν προταθεί και άλλες ερμηνείες σχετικά με την ετυμολογία της λέξης. Μία από αυτές, για παράδειγμα, λέει ότι προέρχεται από το επίθετο εὐρωπός, δηλαδή πλατύς.

Η Ευρώπη ως περιοχή δήλωνε την ηπειρωτική χώρα σε αντιδιαστολή προς την Πελοπόννησο και τα νησιά. Αργότερα όριζε και την περιοχή απέναντι από την Μικρά Ασία και την Λιβύη. Από την ελληνική προήλθε και η ονομασία της ηπείρου σε διάφορες γλώσσες, στα αγγλικά και γαλλικά Εurope, γερμανικά Εuropa, τουρκικά Avrupa κ.ά.

Η Ευρώπη δηλώνει σήμερα την συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή που έχει ως γεωγραφικά όρια τα Ουράλια Όρη για την Ασία, τον Καύκασο, την Μαύρη και Κασπία Θάλασσα, τη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό Ωκεανό και τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό.

Παράλληλα ο όρος Ευρώπη καταχρηστικά χρησιμοποιείται, για να αναφερθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα έχει να κάνει και με μια συγκεκριμένη νοοτροπία, που την συναντάει κανείς περισσότερο στις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης και λιγότερο στις νότιες ευρωπαϊκές. Αυτό που αναρωτιούνται μερικοί, αν θα γίνουμε επιτέλους Ευρώπη, δηλώνει την ανησυχία τους για το αν θα αποκτήσουμε τις συνήθειες, την τεχνολογική πρόοδο, την εργατικότητα, την οικονομική επιφάνεια των προηγμένων υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Πολλά από αυτά, βέβαια, τα τελευταία χρόνια τίθενται εν αμφιβόλω.

Πρόσφατα, προσθέσαμε στο λεξιλογικό μας πλούτο το κίνημα Μένουμε Ευρώπη, που μας γεμίζει συναισθηματικά με έντονες μνήμες από τα πρόσφατα γεγονότα του καλοκαιριού που ευχόμαστε να μην ξαναζήσουμε.

Αλλά και η έκφραση εις τας Ευρώπας, λόγια φράση που λέγεται και τώρα,  αναφέρεται στον αέρα, τις παραστάσεις, την μόρφωση, την καλλιέργεια, το σύνολο των ιδεών που αποκτά κανείς έχοντας ταξιδεύσει στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.

Η Ευρώπη μας δίνει ένα πλήθος λέξεων με πρώτο και καλύτερο το νόμισμά μας το ευρώ, τιςευρωεκλογές, τον ευρωβουλευτή, το ευρωκύπελλο, την ευρωαριστερά, που μας έχει βάλει σεευρωπεριπέτειες.

Οι περισσότεροι όροι είναι μεταφραστικά δάνεια, όπως το ευρωαγορά (Εuromarket),ευρωβουλή (European Parliament) και αποδίδουν στα ελληνικά αντίστοιχους ξένους. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις το πρώτο συνθετικό ευρω- αναφέρεται στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και όχι στην ένωση των ευρωπαϊκών κρατών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι λέξεις Ευρωζώνη, ευρωομόλογο.

Αξίζει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί λεκτικοί τύποι  δημιουργήθηκαν με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ένταξη των χωρών στην Ευρωζώνη. Ο ευρωσκεπτικισμός, για παράδειγμα, είναι νέας κοπής, πρωτοακούσθηκε το 1992 και εκφράζει την επιφύλαξη ορισμένων για την χρησιμότητα και την βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και τοευρωγκρούπ, μια άλλη, που μας θυμίζει την αγωνία που ζήσαμε και ζούμε κάθε φορά που συνεδριάζει, για να δούμε τι θα γίνουν τα λιγοστά ευρώπουλα που μας έχουν απομείνει.

Eυρολογήσαμε αρκετά, χωρίς ευρωλαγνεία, με γνήσια, ειλικρινή ευρωαγάπη.

Είμαστε ευρωπαϊστές και δεν το κρύβουμε!

Το νόμισμα των 2 ευρώ με την αρπαγή της Ευρώπης  liberal.gr/