Η Εξέγερση των Πολεμιστών της Ερήμου Τούαρεγκ το 2012…

Οι Τούαρεγκ είναι μία σκληροτράχηλη νομαδική φυλή που ζει στην έρημο Σαχάρα, σε τμήματα της Αλγερίας, της Λιβύης, του Νίγηρα, του Μάλι και της Νιγηρίας.

Χάρτης 1 Τούαρεγκς

 

Τους Τούαρεγκ παραδοσιακά χρηματοδοτούσε ο Μουαμάρ Καντάφι, ο σοσιαλιστής δικτάτορας της Λιβύης. Όπως βλέπετε οι Τούαρεγκ ζουν σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της Λιβύης, και δεν αποτελούσαν απειλή για την Λιβύη, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με το Μάλι, τον Νίγηρα και την Αλγερία, χώρες στις οποίες οι Τούαρεγκ έχουν πάρα πολύ έντονη παρουσία. Οι Τούαρεγκ διεκδικούν την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στο Μάλι, το επονομαζόμενο Azawad.

Το Azawad είναι το βόρειο τμήμα του Μάλι, το οποίο βλέπετε με πράσινο στον παρακάτω χάρτη της Wikipedia.

Χάρτης 2

Οι Τούαρεγκς ήταν πάρα πολύ χρήσιμοι στον Καντάφι, πρώτον γιατί δημιουργούσαν μεγάλη αναστάτωση σε μία περιοχή που συγκρούονταν ο Καντάφι με την Γαλλία. Η Γαλλία είχε παραδοσιακά μεγάλη επιρροή στην Δυτική Αφρική, αφού οι χώρες της Δυτικής Αφρικής ήταν κάποτε Γαλλικές αποικίες.

Χάρτης 3 Αφρικανικές Αποικίες το 1914

Με κόκκινο στον παραπάνω χάρτη βλέπετε τις Γαλλικές αποικίες το 1914. Με μπλε βλέπετε τις Αγγλικές αποικίες. Η Λιβύη ήταν Ιταλική αποικία. Η Λιβύη είχε παραδοσιακά ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς με την Ιταλία, και η Αλγερία με την Γαλλία. Ο Καντάφι πάντα διεκδικούσε μέρος της επιρροής στις πρώην Γαλλικές αποικίες, και  πάντα εκπαίδευε στην Λιβύη στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων που είτε στρέφονταν κατά των Γάλλων, είτε κατά των φιλο-Γαλλικών κυβερνήσεων. Οι Τούαρεγκ ήταν από αυτούς που παραδοσιακά περνούσαν από την μεγάλη σχολή τρομοκρατίας που ο Καντάφι λειτουργούσε στην Βεγγάζη, την World Revolutionary Center.


Έχω πει πολλές φορές ότι οι Γάλλοι καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών με πυρηνική ενέργεια, και από τον Νίγηρα προμηθεύονται περίπου το 25% του ουρανίου τους. Βλέπε  World Nuclear Association “Nuclear Power in France”, Νοέμβριος 2015

65η Παράγραφος

France uses some 12,400 tonnes of uranium oxide concentrate (10,500 tonnes of U) per year for its electricity generation. Much of this comes from Areva in Canada (4500 tU/yr) and Niger (3200 tU/yr) together with other imports, principally from Australia, Kazakhstan and Russia, mostly under long-term contracts. Areva perceives the front end of the French fuel cycle as strategic, and invests accordingly.

Εκτός από το να “θεραπεύσει” την Γαλλική επιρροή στην Δυτική και Βόρεια Αφρική, ο Καντάφι θεωρούσε τους Τούαρεγκ χρήσιμους για έναν ακόμη λόγο. Οι αναταραχές που προκαλούσαν οι Τούαρεγκ καθιστούσαν δύσκολη την κατασκευή του αγωγού Trans-Saharan, που θα ένωνε την Νιγηρία, τον Νίγηρα και την Αλγερία, και θα έθιγε την Λιβύη.

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των Reuters, ο αγωγός αυτός συζητιέται από την δεκαετία του 1970, και συμφωνήθηκε οριστικά το 2009, και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη στην Βόρεια Αφρική. Ο  Trans-Saharan είναι για την Αραβική Άνοιξη της Βόρειας Αφρικής αυτό που οι αγωγοί Κατάρ-Τουρκίας και Ιράν-Ιράκ-Συρίας είναι για την Αραβική Άνοιξη της Μέσης Ανατολής. Βλέπε  Reuters “Nigeria, Algeria agree to build Sahara gas link”, Ιούλιος 2009

1η, 2η Παράγραφος

Nigeria, Algeria and Niger on Friday signed an agreement to build a multi-billion dollar gas pipeline across the Sahara that could send up to 30 billion cubic metres a year of supplies to Europe.

The idea of piping gas thousands of kilometres across the Sahara was first dreamt up more than 30 years ago, but the project remained on the drawing board pending a concrete agreement between neighbouring states and a clear funding plan.

7η Παράγραφος

France’s Total (TOTF.PA), Royal Dutch Shell (RDSa.L) and Russia’s Gazprom (GAZP.MM) have all expressed interest in helping Nigeria’s state-run NNPC and Algeria’s counterpart Sonatrach in the project.

Gazprom and NNPC agreed to invest at least $2.5 billion to explore and develop Africa’s biggest oil and gas sector, including building the first part of the Trans-Sahara pipeline. [ID:nLO549518]

Some analysts see Russia‘s keen interest in Nigeria as an attempt to maintain its grip on Europe’s natural gas supplies.

Χάρτης 4 Αγωγός Trans-Saharan

 

Τον αγωγό Trans-Saharan συμφώνησαν να κατασκευάσουν οι κρατικές Sonatrach(Αλγερία) και η Nigerian National Petroleum Corporation NNPC (Νιγηρία). Όπως θα διαβάσετε στο παραπάνω άρθρο των Reuters, συμμετοχή στον αγωγό έσπευσαν να διεκδικήσουν η Γαλλική Total, η Αγλγο-Ολλανδική Shell, και η Ρωσική Gazprom. Οι Ευρωπαίοι κατηγόρησαν την Gazprom ότι προσπαθούσε να κρατήσει υπό τον έλεγχο της την Ευρώπη με αυτή την κίνηση. Βλέπε “ΝΑΤΟ VSGazprom: Ο Πόλεμος για την Ευρώπη”.

Ο αγωγός Trans-Saharan έθιγε τα συμφέροντα και των Ιρανών και των Αράβων, αλλά και των Τούρκων και των Ρώσων, και γι’αυτό οι Τούαρεγκ συμμάχησαν με τις Ισλαμιστικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα. Βλέπε Reuters “France urges talks with Mali rebels, unity against al Qaeda”, Απρίλιος 2012

Όλα τα παραπάνω ήταν σίγουρα ένας από τους λόγους που οι Γάλλοι άρπαξαν την ευκαιρία και χτύπησαν πρώτοι τον Καντάφι όταν ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη το 2011. Βλέπε “Καντάφι VS Γαλλία”.

Όταν λοιπόν ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη ο Καντάφι, όπως έκανε πάντα, προσέλαβε τους σκληροτράχηλους Τούαρεγκ για να πολεμήσουν στο πλευρό του. Όταν τελικά ο Καντάφι έχασε, ένα μεγάλο μέρος του οπλοστασίου του έμεινε στα χέρια των μισθοφόρων Τούαρεγκ που είχαν μεταβεί στην Λιβύη για να πολεμήσουν για τον Καντάφι. Επιστρέφοντας οι Τούαρεγκ στο Μάλι χρησιμοποίησαν το νέο οπλοστάσιο τους και οργάνωσαν την εξέγερση του Μάλι του 2012, διεκδικώντας το βόρειο τμήμα του Μάλι.

Χάρτης 5 Η Εξέγερση των Τούαρεγκ στο Μάλι  iakovosal.blogspot.gr