Εξοπλιστικός «πυρετός» στην Ιαπωνία…

Με επίκεντρο τη στρατιωτική γιγάντωση της Κίνας έχει πλέον ξεκινήσει στην Ασία μια νέα κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών.
 Από την Αυστραλία έως και το Βιετνάμ, όλοι σπεύδουν να ενισχύσουν τα οπλοστάσιά τους. Ο βρετανικός όμιλος στρατιωτικών μελετών «Jane’s» εκτιμάει ότι οι αμυντικοί προϋπολογισμοί στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού πρόκειται να εκτοξευθούν από τα 435 δισ. δολ. που ήταν συνολικά πέρυσι, στα 533 δισ. δολ. το 2020. Η Κίνα ξεχωρίζει φυσικά ως η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στην περιοχή (ανήλθαν σε 146 δισ. δολ. το 2015). Η μιλιταριστική γιγάντωση του Πεκίνου προκαλεί ωστόσο συναγερμό στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, θέτοντας σε κίνηση «αμυντικά» αντανακλαστικά… που μοιάζουν βγαλμένα μέσα από τις εθνικιστικές εξάρσεις της δεκαετίας του 1930 και την τότε αυτοκρατορική Ιαπωνία. Η νέα Γιαπωνέζα υπουργός Αμυνας, Τομόμι Ινάντα, ζήτησε επισήμως οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας να αυξηθούν το 2017 κατά 2,3% σε σύγκριση με φέτος, αγγίζοντας το ποσό-ρεκόρ των 50 δισ. δολ.
Εάν η πρόταση εγκριθεί από το Κοινοβούλιο (όπως αναμένεται), θα μιλάμε για τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στα ιαπωνικά χρονικά. Η στροφή είναι εντυπωσιακή, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Ιαπωνίας ακολουθούσαν μέχρι πρότινος… καθοδική πορεία.
Από το 2002 έως και το 2012, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ιαπωνίας κάθε χρόνο μειωνόταν. Από το 2013 ωστόσο και μετά, αυτός έμελλε να επιστρέψει σε τροχιά ραγδαίας ανόδου… προκειμένου να ανταποκριθεί στις εντεινόμενες κινεζικές προκλήσεις. Δεν είναι ωστόσο μόνο ο προϋπολογισμός που στέλνει «πολεμικά» μηνύματα στο εξωτερικό. Είναι επίσης τα πρόσωπα που βρίσκονται στις θέσεις-κλειδί, καθώς και οι «συμβολισμοί» πίσω από τα πρόσωπα. Η 57χρονη Τομόμι Ινάντα για παράδειγμα, που διορίστηκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες νέα υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, «τυχαίνει» να φημίζεται για τις σκληροπυρηνικά εθνικιστικές της θέσεις.
Αμφισβητεί τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η χώρα της στον Β’ Παγκόσμιο. Τάσσεται υπέρ της απόκτησης… πυρηνικών όπλων και μεταξύ άλλων θέλει να δει το «ειρηνιστικό» ιαπωνικό Σύνταγμα του 1947 (που αποκηρύσσει τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης διαφορών) να αναθεωρείται πλήρως προς πιο… πολεμικές κατευθύνσεις. Η ίδια θεωρείται μάλιστα φαβορί ακόμη και για να διαδεχθεί τον Σίνζο Αμπε στην πρωθυπουργία της Ιαπωνίας. Με την υπουργοποίηση της 57χρονης Τομόμι Ινάντα, είναι σαφές ότι το Τόκιο στέλνει (ακόμη) ένα σκληρό μήνυμα στην Κίνα. Ηδη από το 2013, ο πρωθυπουργός Αμπε είχε προκαλέσει την οργή των Κινέζων όταν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο μνημείο Γιασουκούνι στο Τόκιο τιμώντας… Ιάπωνες πεσόντες του Β’ Παγκοσμίου που έχουν μεταπολεμικά καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου.
Αλλά και αργότερα, το 2014, ο Αμπε προκάλεσε νέα κύματα ανησυχίας στο Πεκίνο όταν τροποποίησε το Σύνταγμα της χώρας του, ανοίγοντας παραθυράκι για τη συμμετοχή ιαπωνικών δυνάμεων σε «συμμαχικές» στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Οι Κινέζοι από την πλευρά τους μπορεί να ανησυχούν βλέποντας τις κινήσεις των Ιαπώνων αλλά δεν πτοούνται. Αντιθέτως, γιγαντώνουν την πολεμική τους μηχανή και επεκτείνονται προκαλώντας προβληματισμό στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία (σε Ιαπωνία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες κ.ά.). Η Κίνα είναι σήμερα η χώρα με τις δεύτερες υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ (δαπάνες ύψους 146 δισ. δολ. για το 2015). Σύμφωνα μάλιστα με την πρόβλεψη του βρετανικού ομίλου στρατιωτικών μελετών «Jane’s», οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες θα έχουν αγγίξει τα 233 δισ. δολ. ως το 2020.