Fisher Investments: Φθηνή αγορά η Ελλάδα, κοντά το Grecovery…

Γράφει η Ελευθερία Κούρταλη… Καθώς η νέα χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, αυτό που ξεχωρίζει στις αγορές διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα έχει βγει για τα καλά από την λίστα των κινδύνων των αγορών και οι φόβoι του Grexit έχουν μετατραπεί σε προσδοκίες για Grecovery, όπως σημειώνει η Fisher Investments.

Για χρόνια, καθώς η χώρα υπέστη τρεις διασώσεις και δύο defaults, οι επενδυτές φοβούνταν ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας θα διασπάσει την ευρωζώνη, με σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Όμως, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώθηκε. Και στο τέλος του έτους, τα όποια πρωτοσέλιδα την αφορούσαν ήταν bullish. Οι λόγοι είναι ξεκάθαροι: η οικονομία αναπτύσσεται, η πολιτική έχει σταθεροποιηθεί, οι επενδυτές επιστρέφουν και η χώρα κινείται μακριά από αυτή τη σκοτεινή εποχή.

Αν και η Fisher Investments δεν συστήνει σε κάποιον να βιαστεί να γεμίσει το χαρτοφυλάκιό τους με ελληνικές μετοχές ωστόσο τονίζει πως αυτή η πρόοδος δείχνει πόσο έχει προχωρήσει μπροστά η ευρωζώνηαφήνοντας πίσω την κρίση και πώς έχει εξελιχθεί θετικά η επενδυτική ψυχολογία.

Για χρόνια, επισημαίνει η Fisher Investments, η Ελλάδα δεν μπορούσε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Αλλά αυτό άλλαξε τον Ιούλιο του 2017, όταν η Ελλάδα επέστρεψε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά ομολόγων.

Παρά την πτώση στις δημοσκοπήσεις και την ισχνή πλειοψηφία, ο Αλέξης Τσίπρας έχει περάσει πολλές μεταρρυθμίσεις από την Βουλή. Το ελληνικό ΑΕΠ έχει αυξηθεί τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία τρίμηνα και αν και αυξάνεται από μία πολύ χαμηλή βάση, η ανάκαμψη δεν αμφισβητείται.

Επίσης, το ΥΠΟΙΚ ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία το swap των ομολόγων του PSI, ενώ ο δρόμος είναι ήδη στρωμένος για νέες εκδόσεις ομολόγων πριν την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Επίσης, έχει σημειωθεί πρόοδος και στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενώ τον Αύγουστο του 2015 είχαν ιδιωτικοποιηθεί assets αξίας μόλις 3,5 δισ. ευρώ, το 2016 και το 2017 το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να κλείσει σημαντικά deals ( ΟΛΠ, αεροδρόμια, ΟΛΘ) αν και η λίστα των assets “προς πώληση” εξακολουθεί να παραμένει ακόμη μεγάλη, όπως επισημαίνει η F.I.

Και αν και η ανεργία βρίσκεται σε ακόμη πολύ υψηλά επίπεδα, η τάση είναι πτωτική και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011. Βεβαια η ζωή συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολη για πολλούς Έλληνες, με την φτώχεια να εξαπλώνεται.

“Τα πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν καλά από τη μια μέρα στην άλλη, και η ανάκαμψη χρειάζεται χρόνο. Αλλά είναι δίκαιο να πούμε ότι βλέπουμε φως στο τούνελ“, όπως τονίζει.

Ωστόσο, κανένα από τα παραπάνω δεν αποτελεί λόγο για να βασιστεί κανείς να “φορτώσει” με ελληνικές μετοχές.

Παρά τις πολλές συζητήσεις μεταξύ των επενδυτών ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο φθηνό μέρος που έχει απομείνει στις αγορές, πολλές από αυτές βασίζονται στους δείκτες p/e. Εάν τα χαμηλά p/e ήταν ένα αξιόπιστο σήμα “buy”, τότε οι ελληνικές μετοχές θα είχαν υπεραποδόσει από το 2011.

Επιπλέον, η ελληνική αγορά είναι βασικά και ουσιαστικά οι ελληνικές τράπεζες – αποτελούν περίπου το 43% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη MSCI. Πολλά προβλήματα παραμένουν στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένου του βουνού των κόκκινων δανείων.

Πάντως το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών συνολικά, υπογραμμίζει η Fisher.

Έχουν γίνει σαφώς ορισμένες θεμελιώδεις βελτιώσεις. Αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή υπήρξε στον τρόπο με τον οποίο την βλέπουν οι επενδυτές.

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια έχει μετατραπεί από “ένα πρόβλημα για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία” σε μία “φθηνή” αγορά, ακόμη και χωρίς τη θεμελιώδη βελτίωση του είδους που είδαμε στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια, αλλά οι επενδυτές τελικά ξεπερνούν την κρίση της ευρωζώνης, καταλήγει.

capital.gr