Γάντι που μεταφράζει τη νοηματική σε κείμενο…

Η νοηματική είναι μια γλώσσα που εδώ και μερικούς αιώνες βοηθάει ανθρώπους με προβλήματα ακοής να επικοινωνήσουν. Στα τέλη του 20ου αιώνα αναγνωρίστηκε από τις περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου ως επίσημη γλώσσα και έγινε θεσμός.

Τώρα, ήρθε μια σχεδιάστρια από τη Σαουδική Αραβία για να της δώσει μια αναγκαία τεχνολογική αναβάθμιση, για να προσδώσει συμβατότητα με την εποχή της πληροφορικής. Η Χαντίλ Αγιούμπ, μια φοιτήτρια του Goldsmiths, University of London, δημιούργησε το Sign Language Glove με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων με αναπηρίες.

Η πρώτη πειραματική συσκευή μετέφραζε τη νοηματική σε ορατά γράμματα σε μια οθόνη. Το κύκλωμα του γαντιού αποτελείται από εύκαμπτους αισθητήρες, ένα αξελερόμετρο, μια πλακέτα ελέγχου και μια μικρή οθόνη.

Οι πέντε αισθητήρες παρακολουθούν τις κινήσεις των πέντε δαχτύλων και στη συνέχεια αναφέρουν τις αριθμητικές τιμές τους. Το αξελερόμετρο βλέπει τον προσανατολισμό του χεριού. Επίσης, η Χαντίλ ανέπτυξε ένα πρόγραμμα που λαμβάνει υπ’ όψιν όλα αυτά τα δεδομένα και τα συγκρίνει με ένα λεξικό για να κατανοεί ποια γράμματα προβάλλονται στην οθόνη.

Εκτός από το γάντι, σκοπεύει να δημιουργήσει μια εφαρμογή που θα επιτρέπει την μετάφραση σε πραγματικό χρόνο σε άλλες γλώσσες και μακροπρόθεσμα να χρσιμοποιεί αισθητήρα κίνησης ώστε να γίνεται καλύτερη κατανόηση.

Η Χαντίλ Αγιούμπ εξηγεί στο προσωπικό της blog:

“Ανέλαβα μια αποστολή όταν ξεκίνησα αυτή τη δοκιμή και ήταν να βοηθήσω στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων με αναπηρίες όλων των ειδών, εξουδετερώνοντας τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν.
Το κάθε μοντέλο που έφτιαχνα είχε και κάποιες καινούριες προσθήκες, όπως φωτεινες ενδείξεις LED αλλά και ενσωματωμένο ηχείο, που με έφερναν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο.
Όταν καταφέρω να ενσωματώσω και ασύρματη σύνδεση Wi-Fi αλλά και την εφαρμογή μετάφρασης, θα είναι πλέον χρήσιμο για όλους και παντού, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να επικοινωνήσει με οποιονδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.”

Ενώ πολλοί ερευνητές στο παρελθόν προσπάθησαν να φτιάξουν κάτι παρόμοιο, η Αγιούμπ υποστηρίζει πως η εφεύρεση της είναι η πιο ελαφριά και εύκολη στη χρήση μέχρι στιγμής.

Το τέταρτο πρωτότυπο αναμένεται να κοστίζει κοντά στα 350€ και αρκετές εταιρείες έχουν προσεγγίσει την Αγιούμπ για να αναλάβουν την μαζική παραγωγή της εφεύρεσης της.

Ελπίζει πως τα κόστη θα μεταφερθούν τελικά στα σχολεία και σοτυς οργανισμούς που θα αγοράσουν το γάντι για τους μαθητές και τους υπαλλήλους τους, διευκολύντας την ένταξη των ανθρώπων με αναπηρίες στις κανονικές καθημερινές ασχολίες.