Για Νόμπελ οικονομικών προτάθηκε ο εφευρέτης του Bitcoin, Σατόσι Νακαμότο…

Ο καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες (UCLA) , αποκάλυψε σε άρθρο του στην huffingtonpost τους λόγους που τον οδήγησαν να προτείνει τον άγνωστο δημιουργό του Bitcoin, Σατόσι Νακαμότο, ως υποψήφιο για το νόμπελ οικονομικών για το 2016.

Κυρίως, όπως αναφέρει η πρόταση του οφείλεται στο ότι η τεχνολογία που δημιούργησε ο Νακαμότο αλλάζει τελείως το χρηματοπιστωτικό σύστημα έτσι όπως το γνωρίσαμε εώς σήμερα.

Η πρόταση του έγινε μετά από ερώτηση της επιτροπής για τα Νόμπελ όπως παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο σε αρκετούς επιστήμονες και καθηγητές που είναι αναγνωρισμένοι στον τομέα επιστήμης που δίνεται το κάθε βραβείο.

Η πρόταση αυτή δεν σημαίνει ότι θα συμπεριληφθεί και στην τελική πρόταση της επιτροπής για τους υποψήφιους του βραβείου.

Ο καθηγητής Bhagwan Chowdhry στο άρθρο του δίνει και λύση στο πρόβλημα της βράβευσης που θα προκύψει σε περίπτωση που ο Σατόσι Νακαμότο κερδίσει το βραβείο αλλά συνεχίσει να μην θέλει να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, προτείνοντας ο ίδιος να πάει στην θέση του ώστε να το παραλάβει ενώ η όλη η επικοινωνία μαζί του για τις λεπτομέρειες σχετικά με την ομιλία κατά την τελετή βράβευσης να γίνουν κρυπτογραφημένα.

Συγκεκριμένα σε μερικά αποσπάσματα του άρθρου του ο κ. Chowdhry δηλώνει τα εξής:

“Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Σατόσι Νακαμότο αξίζει το βραβείο. Η εφεύρεση του Bitcoin – ενός ψηφιακού νομίσματος – είναι πραγματικά επαναστατική.
Η συνεισφορά του Σατόσι Νακαμότο δεν θα αλλάξει απλώς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το χρήμα, αλλά πιθανότατα θα αλλάξει τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Θα μειώσει σημαντικά τα κόστη μεταφοράς χρήματος μέσα απο υπηρέσιες όπως της Western Union και θα μειώσει τις προμήθειες συναλλαγών που επιβάλλονται από μεσάζοντες όπως Visa, MasterCard και Paypal.
Το καινούριο σκεπτικό της εμπιστοσύνης σε ενα αποκεντρωμένο κρυπτογραφημένο σύστημα ελέγχου που εισήγαγε με το Bitcoin, θα αλλάξει επίσης τον τρόπο που συνάπτονται και επιβεβαιώνονται τα συμβόλαια και θα αλλάξει τον τομέα παροχής νομικών υπηρεσιών εξ ολοκλήρου.
Όταν περιορίζουμε την καινοτομία και την διείσδυση ευκολόχρηστων, ασφαλών και πάμφθηνων λύσεων στις οικονομικές συναλλαγές απο φόβο για ξέπλυμα χρήματως και συναφών παρανομιών, επιμένουμε στο να συντηρούμε την φτώχια για περισσότερα απο 3 δισεκατομμύρια συναναθρώπους μας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι που θα εποφεληθούν περισσότερο απ’ όλους με την είσοδο τους στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μέσω των άμεσων ψηφιακών πληρωμών.”