Γιατί η Ευρώπη αλλάζει, και τι είναι το νέο που έρχεται;…

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βέργος*… Η αλλαγή στις συνήθειες των πολιτών, οδηγεί σε σημαντικές πολιτικές αλλαγές, που οδηγεί την Ευρώπη σε νέα δεδομένα.

Από την Αγγλία, ως την Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, αλλά και σε περιφερειακές χωρες όπως την Ουγγαρία ή την Τσεχία, διαμορφώνονται οι νέοι ‘πολιτικοί χάρτες’ που αλλάζουν την Ευρώπη.

Οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές αλλάζουν, νέες συνιστώσες παίζουν ρόλο.

Τα μέτωπα στην ενημέρωση

Η σταδιακή εξαγορά των ΜΜΕ από μια χούφτα πολυεθνικών εταιριών, συχνά σχετιζόμενων με το λόμπι εταιριών πολέμου, οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Στην Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα το 71% των εθνικών εφημερίδων ελέγχεται από μόλις τρείς εταιρίες, ενώ μόλις έξι εταιρίες ελέγχουν το 81% των τοπικών εφημερίδων με τους υπόλοιπους 56 εκδότες να ελέγχουν μόλις 19%.

Συγκεντρωμένη είναι επίσης πλέον η ιδιοκτησία τηλεοπτικών σταθμών τόσο στην Γαλλία όσο και στην Γερμανία και αλλού.

Εκείνο που αλλάζει το παιχνίδι είναι το διαδίκτυο.

Αυτή τη στιγμή 90% των Ευρωπαίων έχουν διαδικτυακή σύνδεση (πηγή Eurostat), έναντι μόλις  55% που ήταν το 2007, ενώ οι μισοί Ευρωπαίοι πολίτες χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα, με πολύ υψηλότερα νούμερα στους νέους.

Με το μέσο πολίτη να αφιερώνει χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα, η ενημέρωση πλέον δεν γίνεται από την τηλεόραση, αλλά διασταυρώνεται..

Η χειραγώγηση του πολίτη από  τα ΜΜΕ φαίνεται ότι είναι σε ελεύθερη πτώση, καθώς τα κοινωνικά δίκτυα οδηγούν σε αλλαγή της πολιτικής!

Πολιτική εναντίον Γραφειοκρατίας

Ενώ  στο ξεκίνημα τις κρίσης του 2007, η πληροφόρηση των πολιτών ουσιαστικά ελέγχονταν από τα εξαγορασμένα, από μεγάλες πολυεθνικές, ΜΜΕ, η αλλαγη των συνθηκών οδήγησε πλέον σε σημαντική μετατόπιση και της πολιτικής σκέψης, καθώς ο πολίτης εχει εναλλακτική πληροφόρηση.

Όπως στις ΗΠΑ η εκλογή Τραμπ και η εκρηκτική επιτυχία του Σάντερς οφείλεται στα κοινωνικά δίκτυα, έτσι και η ανέλπιστη, εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν, στην Αγγλία βασιζονταν αποκλειστικά στην εναλλακτικη πληροφόρηση των νέων που δεν επηρεάζονται πλέον από τα εξαγορασμένα ΜΜΕ.

Παρότι οι νέοι νόμοι στη Γερμανία και Γαλλία για δηθεν περιορισμό των Fake News, προσπαθούν να φιμωσουν αυτή την εναλλακτικη πληροφόρηση, σε συνδυασμό με το φίμωμα Facebook και Twitter σε ΗΠΑ, μια πλήρης απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων είναι ακόμη αδύνατη.

 

Πολυπολιτισμική Ευρώπη  και Πολιτική εναντίον γραφειοκρατίας

Ο στόχος της εναλλακτικής σκέψης είναι με μια φράση ένας, το γκρέμισμα της παγκοσμιοποίησης, δηλαδη της υποταγής του πολιτισμού, οικονομίας, νόμων,  και διοίκησης σε 300 πολυεθνικές που ενώ εχουν ηδη πλεονέκτημα παραγωγής κοστους , και μηδενικών φόρων, θελουν να λειτουργούν και με ειδική νομοθεσία. 

Η ανοιχτη συγκρουση της Βρετανίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας με τη Γερμνία και το ιερατειο των Βρυξελλων, που εκφράζουν τα συμφέροντα μεγαλων πολυεθνικών, δείχνει ότι αυτό που αλλάζει έχει πλέον φτάσει σε επίπεδο κορυφής. Αυτό που πλέον συγκρούεται είναι  τα κεντρα εξουσίας των γραφειοκρατών, που εκπροσωπούν λιγες πολυεθνικές, και των πολιτικων. Τα παλιά σύνορα πολιτικής μετατοπίστηκαν.

Επιπτώσεις σε Δημογραφικό, Μισθούς, Ανάπτυξη

Όπως στις ΗΠΑ ενώ αυξήθηκε το ΑΕΠ, δεν αυξήθηκαν οι μέσοι μισθοί, αλλά η αύξηση ΑΕΠ, πήγε ουσιαστικά στις πολυεθνικές, έτσι και στην Ευρώπη. Μετα όμως 40ετη πτώση του ρόλου των εθνικών εταιριών, χρεοκοπίες και πτώση των μισθών σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρωπης, κάτι δειχνει να αλλάζει.

Όπως στο μεσαίωνα αλλα και στην αναγέννηση παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ  ηταν αργοί, οι μισθοί επηρεάστηκαν θετικά από τον περιορισμό της μετακίνησης του πληθυσμού έτσι και τώρα, αναμένεται διάχυση του οφέλους, από την αλλαγή της πολιτικής  στην κοινωνία (επιχειρήσεις και εργαζόμενους).

Τελευταίες πολιτικές τάσεις

Η πρωτοπορία των πολιτικών εξελίξεων εχει φύγει από την Γερμανία όπου επίσης συντρίβονται τόσο το SPD όσο και η παντοδυναμία του κόμματος της Μέρκελ και μετατόπιση τους στην Αγγλία και Ιταλία. Στην Ιταλία οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στα αντισυστημικά κόμματα το 75% των εδρων και ψηφων, ενώ στην Ισπανία ο αυταρχικός Ραχοι, υπηρέτης των Γερμανών υπέστη συντριπτική ηττα όχι μονο με την επανεκλογη αυτονομιστών στην Καταλονία, αλλα και με τη δημοτικοτητα του να κατρακυλάει κατω από 25%!

Τελος, όχι μονμο το BREXIT ,  αλλά και η χτεσινή συντριπτική νίκη του Τζέρεμι Κορμπιν στο εργατικό κόμμα με πλήρη ελεγχο του εθνικού οργανου του Εργατικού κομματος, με συντριπτική εκλογή του ιδρυτη του ριζοσπαστικου Momentum στην ηγεσία, σηματοδοτεί την απόλυτη ηττα των ‘συστημικων’ στην Ευρωπη.

Η  συντριπτική εκλογή  αντισυστημικών ακόμη και σε Ουγγαρία και Πολωνία, αλλά ακόμη και σε Τσεχία και Μολδαβία, δείχνει ότι οι αντισυστημικές δυνάμεις όχι απλά δεν περιορίστηκαν στην Αγγλία, αλλά πλέον κυριαρχούν τοσο στην περιφέρεια και την καρδιά της Ευρώπης, επιτρέποντας η Ευρώπη και οι πολίτες της να ξανάβρει όχι μόνο τον οικονομικό της βηματισμό αλλά και τις αξίες της! Τις αξίες που άλλαξαν και αλλάζουν ξανά  όλο τον κόσμο!

*Ο Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
new-economy.gr