Γυναίκα στην Κολωνία και γυναίκα Πρόεδρος…

Θωμάς Ξωμερίτης …Οι φετινές ειδήσεις για παρενοχλήσεις γυναικών στη γιορτή για τη νέα χρονιά στη Γερμανία θα πρέπει να εισπραχθούν με αρκετή σκέψη. Καλή θα ήταν μια σύγκριση με καταγγελίες για ανάλογα περιστατικά, στην ίδια γιορτή, από προηγούμενες χρονιές. Αυξημένη και η αρνητική «συναισθηματική φόρτιση» πολλών από το προσφυγικό τους πρόσφατους μήνες, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών για παρενοχλήσεις για τις οποίες παλαιότερα δεν υπήρχε επίσημη καταγραφή.
Έχοντας πει αυτό, θα προσθέσω ότι τα μιμίδια μεταλλάσσονται γρηγορότερα από τα γονίδια. Έτσι είναι δύσκολο να ελαφρύνεις το βάρος των συμβάντων στην Κολωνία που αποδίδονται σε άντρες αραβικής και βορειοαφρικανικής καταγωγής, συγκρίνοντας με αντίστοιχες νοοτροπίες σε δυτικές κοινωνίες. Τέτοιες συμπεριφορές είναι καταδικαστέες με αυστηρότερα πλέον κριτήρια στις δυτικές κοινωνίες απ’ ότι σε άλλες, όσο κι αν στο παρελθόν υπήρξαν περισσότερο αποδεκτές ή ανεκτές. Και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν αποτελεί δικαιολογία που θα παρηγορούσε ή θα μετρίαζε το θυμό γυναικών οι οποίες έπεσαν θύματα το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.
Θυμάμαι κάποτε δούλευα στο Μαρόκο, στη σύνταξη πρότασης για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια. Βρέθηκα στα χωριά νότια της Εσσαουίρας να συζητώ για γυναικείο συνεταιρισμό παραγωγής λαδιού αργκάν, κλεισμένος σ’ ένα δωμάτιο με άνδρες του χωριού. Οι γυναίκες απούσες, εμφανίστηκαν μόνο να σερβίρουν τσάι. Από την άλλη, πίσω στην Καζαμπλάνκα όπου συνεργαζόμουν στη συγγραφή της πρότασης με μια μαροκινή μη-κυβερνητική οργάνωση, ήταν οι γυναίκες δυναμικά στο τιμόνι. Οι νοοτροπίες εξελίσσονται, γρήγορα. Θυμάμαι επίσης συμμαθητές σαν πήγαινα στο λύκειο να τρέχουν στη Μύκονο καλοκαίρι, με ακμή στο πρόσωπο και σακίδιο και σκηνή στην πλάτη, πεισμένοι ότι θα ρίξουν θριαμβευτικά κοσμοπολίτισσες ξένες τουρίστριες (λεσβίες extra bonus), μεγαλύτερες στην ηλικία.
Ένα πρακτικό μέτρημα για να δούμε πόσο έχουν απομακρυνθεί οι δυτικές κοινωνίες από πατριαρχικές νοοτροπίες είναι να σκεφτούμε, συγκριτικά, το σοκ που θα προκαλούσε αν μια αμερικανίδα Πρόεδρος φλέρταρε και πλάνευε σε αιδοιολειξία μαθητευόμενο νεαρό στο Λευκό Οίκο. Την τελευταία φορά που αμερικανός Πρόεδρος έκανε κάτι ανάλογο, η υπόθεση κατέληξε με σύσσωμα τα Ηνωμένα Έθνη να τον χειροκροτούν όρθια. Standing ovation. Θα έκαναν το ίδιο για μια γυναίκα Πρόεδρο; Δε νομίζω.
Πίσω στους πρόσφυγες, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το εύκολο είναι οι όντως υπάρχουσες διαφορές στα μιμήματα ν’ αποδοθούν με αφορισμούς σε διαφορές στο χρώμα του δέρματος από ανθρώπους που θέλουν την ησυχία τους, που δεν θέλουν να σκεφτούν. Χρειάζεται προσοχή αναφορικά με τις ειδήσεις από την Κολωνία.