Γειτονιά – αυτόνομο κλειστό οικοσύστημα στο Άμστερνταμ…

Το ReGen Village, έξω από το Άμστερνταμ, δεν χρειάζεται δίκτυο ηλεκτροδότησης ή παροχής τροφίμων. Είναι το πρότυπο για μια μελλοντική, εντελώς ελεγχόμενη εγκατάσταση.

Αν ζείτε μέσα σε ένα από τα σπίτια μιας νέας γειτονιάς που δημιουργείται σε ένα προάστιο του Άμστερνταμ, η τραπεζαρία σας ενδεχομένως βρίσκεται δίπλα σε έναν εσωτερικό κήπο με λαχανικά. Από έξω θα έχετε άλλον έναν εποχιακό κήπο. Και κάτω στον δρόμο, σχεδόν όλα όσα τρώτε θα καλλιεργούνται σε κάθετες φάρμες υψηλής τεχνολογίας.

Η γειτονιά αυτή θα είναι το πρώτο ReGen Village, ένας νέος τύπος κοινότητας που είναι σχεδιασμένη να είναι πλήρως αυτάρκης, καλλιεργώντας τα δικά της τρόφιμα, δημιουργώντας τις δικές της πηγές ηλεκτροδότησης, και χειριζόμενη τα δικά της απορρίμματα σε κλειστό βρόχο.

Όποια απορρίμματα από τα νοικοκυριά μπορούν να συμπυκνωθούν θα τρέφουν τα ζώα ή τις μύγες. Οι μύγες αυτές θα τρέφουν τα ψάρια, και τα απορρίμματα των ψαριών θα γονιμοποιήσουν ένα σύστημα υδατοκαλλιέργειας που παράγει φρούτα και λαχανικά για τα νοικοκυριά. Οι εποχιακοί κήποι θα γονιμοποιούνται με τα απορρίμματα των ζώων ως λίπασμα.

Μέσω της χρήσης των πιο εξελιγμένων μεθόδων καλλιέργειας τροφίμων –έναν συνδυασμό αεροπονικής, ενυδρειοπονίας, μόνιμης καλλιέργειας, καλλιέργειας δασών, και αποδοτικές οργανικές καλλιέργειες- η γειτονιά θα καλλιεργήσει πολύ περισσότερα τρόφιμα από μια παραδοσιακή φάρμα ίδιου μεγέθους, με λιγότερους πόρους. Η ενυδρειοπονία, για παράδειγμα, μπορεί να παράγει 10 φορές περισσότερα προϊόντα στην ίδια έκταση γης, με 90% λιγότερο νερό.

«Αναμένουμε τόνους, κυριολεκτικά, άφθονης οργανικής τροφής κάθε χρόνο –από λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια, αβγά, κοτόπουλα, γαλακτοκομικά από μικρά ζώα και πρωτεΐνες- που μπορούν να αναπτύσσονται συνέχεια και να αποδίδουν στα συστήματα κάθετων κήπων όλο τον χρόνο ως αποθέματα για τους εποχικούς κήπους και στις καλλιέργειες εκεί κοντά», λέει ο James Ehrlich, γενικός διευθυντής της ReGen Villages, εταιρείας ανάπτυξης που εδρεύει στην Καλιφόρνια, η οποία θα διαχειριστεί και τη γειτονιά/φάρμα. Η εταιρεία συνεργάστηκε με την Effekt, μια Δανική αρχιτεκτονική φίρμα, για το σχέδιο.

Η κοινότητα, επίσης, θα παράγει τη δική της ηλεκτροδότηση, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα γεωθερμικής, ηλιακής, ηλιοθερμικής ενέργειας, ανέμου και βιομάζας. «Εξετάζουμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες τεχνολογίες για βιομάζες μικρών αποτυπωμάτων ικανές να παίρνουν τα απορρίμματα που βρίσκονται γύρω τους και να τα μετατρέπουν σε μια ομοιογενή πηγή ενέργειας με τρόπο που μπορεί να παρέχει ρεύμα σε αυτές τις κοινότητες στη Βόρεια Ευρώπη ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα», λέει ο Ehrlich. Ένα έξυπνο δίκτυο θα κατανέμει αποτελεσματικά το ρεύμα, στέλνοντάς το σε ένα υπόστεγο για να φορτίζει τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά αμάξια, όπως απαιτείται.

Ένας σταθμός βιοαερίου θα μετατρέπει τα απορρίμματα από τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να συμπυκνωθούν σε ρεύμα και νερό. Ένα σύστημα αποθήκευσης νερού θα συγκεντρώνει βρόχινο νερό και νερό που απορρίπτεται από τα σπίτια και θα το ανακατανέμει στους εποχικούς κήπους και το σύστημα ενυδρειοπονίας.

Είναι η πρώτη από ένα δίκτυο παρόμοιων κοινοτήτων που η ReGen σχεδιάζει να δημιουργήσει σε όλον τον κόσμο.

«Στοχεύουμε όντως σε παγκόσμια κλίμακα», λέει. «Επαναπροσδιορίζουμε τον σχεδιασμό ακινήτων με τη δημιουργία αυτών των αναγεννητικών γειτονιών, ερευνώντας πρώτα αυτές τις αναξιοποίητες εκτάσεις χωραφιών όπου μπορούμε να παράγουμε περισσότερα οργανικά τρόφιμα, περισσότερο καθαρό νερό, περισσότερη καθαρή ενέργεια και να εκμεταλλευτούμε περισσότερα απορρίμματα από όσο αν απλά αφήναμε να αναπτυχθούν οργανικά τρόφιμα σε αυτήν την περιοχή ή αν φτιάχναμε μόνιμες καλλιέργειες εκεί.

Το πρώτο χωριό, που αποτελείται από 100 σπίτια, βρίσκεται στα προάστια του Αλμέρε, μιας γρήγορα αναπτυσσόμενης πόλης σε απόσταση 20 λεπτών με το τρένο από το Άμστερνταμ. Μέσα στο Αλμέρε, η εταιρεία δημιουργεί μια έκδοση μικρότερης κλίμακας με 35 μονάδες διαμερισμάτων. Η εταιρεία έχει επίσης ετοιμάσει σχέδια για τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και τη Γερμανία, αλλά σκοπεύει να επεκταθεί παντού.

«Πραγματικά σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε σαν το Tesla των οικολογικών χωριών», λέει ο Ehrlich. «Αυτό είναι το πνεύμα. Κατά συνέπεια, εμφανιζόμαστε πιο εξελιγμένοι για τη βόρεια Ευρώπη». Έπειτα, η εταιρεία θέλει να προσαρμόσει το σύστημα σε ξηρά κλίματα, όπως η Μέση Ανατολή.

«Αντιμετωπίζουμε δύο περιοχές με τα δυσκολότερα κλίματα», λέει. «Έπειτα, από εκείνο το σημείο θα προχωρήσουμε σε παγκόσμια κλίμακα –τις αγροτικές περιοχές της Ινδίας, την υποσαχάρια Αφρική, όπου γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός πρόκειται να αυξηθεί και να αποτελέσει, επίσης, τη μεσαία τάξη. Αν όλοι στην Ινδία και στην Αφρική θέλουν το ίδιο είδος προαστίων με αυτά έχουμε φτιάξει ως τώρα, ο πλανήτης δεν θα αντέξει».

Ο Ehrlich, ο οποίος εργάζεται ως επιχειρηματίας για περιορισμένο διάστημα και τεχνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Stanford, είχε εμπνευστεί από ένα δελτίο των Ηνωμένων Εθνών του 2013 που υπερασπιζόταν τη δημιουργία αυταρκών κοινοτήτων.

Στο Almere, το χωριό πρόκειται να καλλιεργήσει σχεδόν τη μισή τροφή από αυτή που καταναλώνεται από την κοινότητα –δεν θα καλλιεργήσει καφέ ή μπανάνες, για παράδειγμα. Θα ανατροφοδοτήσει επίσης με ενέργεια το τοπικό δίκτυο. Αλλά σε κάποιες τοποθεσίες, η εταιρεία πιστεύει ότι η γειτονιά θα μπορούσε να γίνει εντελώς αυτάρκης.

Η κοινότητα στην Almere θα εμφανιστεί φέτος το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί το 2017.

fastcoexist.com