Η καθυστέρηση θα αποτυπωθεί στο μνημόνιο που έρχεται…

H χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας

1. Μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου εκτιμάτε ότι οδεύουμε σε συμφωνία με τους δανειστές και μάλιστα εντός χρονοδιαγραμμάτων;

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Αυτό θα ήταν το ευκταίο. Ούτως ή άλλως και σε συμφωνία-γέφυρα να πάει η κυβέρνηση πάλι θα χρειαστεί να ψηφίσει νόμο με προαπαιτούμενα. Επομένως είναι καλύτερο να οδηγηθούμε σε συμφωνία πακέτο.

Ένα νέο αδιέξοδο θα ζημίωνε ακόμα περισσότερο την οικονομία και θα ικανοποιούσε τελικά μόνο τους οπαδούς της επιστροφής στη δραχμή, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

2. Έχει δίκιο ο πρωθυπουργός όταν λέει ότι η συμφωνία που προωθεί είναι καλύτερη από όποια προηγούμενη; Επικαλείται την δέσμευση για το χρέος που αναμένεται και το αναπτυξιακό πακέτο.

Η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης κόστισε πολύ στην ελληνική οικονομία και αυτό θα αποτυπωθεί στο μνημόνιο που έρχεται.

Η οικονομία αφέθηκε να κατρακυλήσει από ανάπτυξη 0,8% σε ύφεση 3% και πάνω. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε μπροστά μας περισσότερα σκαλιά να ανέβουμε και επομένως το πρόγραμμα θα είναι βαρύ και η προσπάθεια αρκετά πιο μεγάλη.

Ακόμα περισσότερο: τον Απρίλιο του 14 η χώρα είχε βγει δοκιμαστικά έστω στις αγορές που ήταν το πρώτο βήμα για να απαλλαγεί από τα μνημόνια. Τον Ιούλιο του 15, λόγω των χειρισμών της σημερινής κυβέρνησης, βρέθηκε πάλι στο χείλος της αβύσσου με ένα νέο και βαρύ μνημόνιο.

Όσον αφορά το χρέος η κυβέρνηση δεν πέτυχε τίποτα παραπάνω από την επιβεβαίωση ουσιαστικά της απόφασης του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012

Για δε το αναπτυξιακό πακέτο, από τη μια πρόκειται για το νέο ΕΣΠΑ και τις αγροτικές επιδοτήσεις που είχαν ήδη κατανεμηθεί από το 2013. Και από την άλλη το πακέτο Γιούνκερ το οποίο στηρίζεται στη μόχλευση ορισμένων κοινοτικών πόρων μέσω τραπεζών και ιδιωτικού τομέα.

Όσο όμως στην Ελλάδα οι τράπεζες είναι λιπόθυμες και εξακολουθεί αυτή η μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης, πρόκειται για δώρον άδωρον.

3. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τη συμφωνία έτσι ώστε να παραδώσει στην επόμενη, όποια και αν ήταν, ένα πιο ομαλό τοπίο; Δε μπορούσε ή δεν ήθελε;

Πρώτον, διότι υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις μέσα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Δεύτερον, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση ήταν στα κάγκελα και είχε δαιμονοποιήσει ακόμα και το email Χαρδούβελη που ήταν παιδική εκδρομή μπροστά σ’ αυτά που έρχονται τώρα. Τρίτον, διότι οι δανειστές βλέποντας ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν να κλείσουν συμφωνία και την επόμενη κυβέρνηση,

4. Ποια θεωρείτε ως σημαντικά λάθη της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές;

Ότι δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα την 5η αξιολόγηση. Ότι επέστρεψε τα 11 δις του ΤΧΣ. ‘Ότι καθυστέρησε την διαπραγμάτευση, αγνοώντας ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας. Ότι προχώρησε σε δημοψήφισμα όταν είχε τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα και η Ελλάδα ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Ότι, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο κ. Σκουρλέτης, πίστεψε το αφελές ότι η εκλογή της θα άλλαζε την Ευρώπη, έχοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η προκήρυξη του δημοψηφίσματος θα κλόνιζε τάχα το ευρώ.

Ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους στην πραγματική οικονομία.

Απίστευτα λάθη σ’ απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα. Στις θεατρικές παραστάσεις που έδωσε η κυβέρνηση παίρνει πολύ καλό βαθμό. Στη διαπραγμάτευση μηδέν.

5. Που αποδίδετε το γεγονός ότι παρ` όλα αυτά, ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις;

Πρώτον, διότι 6 μήνες είναι μικρό χρονικό διάστημα για να μεταστραφεί το εκλογικό σώμα. Δεύτερον, διότι οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής θα αρχίσουν να φαίνονται στην τσέπη του Έλληνα από το φθινόπωρο και μετά. Τρίτον, διότι και η αντιπολίτευση έχει ακόμα να αντιμετωπίσει τα τραύματά της.

6. Είστε υπέρ ή κατά του λεγόμενου ευρωπαϊκού μετώπου; Και πως θα μπορούσε να συμβεί δεδομένου των διαφορετικών στρατηγικών της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ;

Είμαι υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Εάν όμως αυτό είναι πολυτέλεια στην Ελλάδα, θα έβλεπα τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μετώπου. Χτίζοντας πάνω στο κεκτημένο του δημοψηφίσματος.

Πιστεύω ότι σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όχι μόνο η χώρα, αλλά και τα κόμματα να εκπλήξουν ευχάριστα.

Η χώρα διότι έχει να ανεβεί μια ανηφόρα και χρειάζεται ενότητα, σοβαρότητα, σχέδιο και εθνικό πείσμα για να τα καταφέρουμε. Και τα κόμματα γιατί πρέπει το καθένα απ’ αυτά να δώσει τον καλύτερο του εαυτό του παραμερίζοντας εγωισμούς και μικροκομματικά συμφέροντα.

7. Όπως όλα δείχνουν, το κόμμα σας θα πάει στις επόμενες εκλογές με σημαντικές εκκρεμότητες. Δεν έχει γίνει κουβέντα περί ευθυνών της προηγούμενης περιόδου, αν και ο κ. Σαμαράς παραιτήθηκε, δε γίνεται συζήτηση για το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του κόμματος. Πολλοί λένε ότι μία αναγκαία διαδικασία με πρόσχημα ότι δεν υπάρχει χρόνος και προέχει η συμφωνία με τους δανειστές, δε γίνεται. Εσείς τι λέτε;

Η ΝΔ έχει να κάνει πολλή δουλειά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρώτον, να μιλήσει για το μέλλον. Η δικαίωσή μας για το παρελθόν δεν αφορά παρά εμάς και τα γραφεία μας.

Δεύτερον, να μιλήσει με μετριοπάθεια και κοινή λογική για να γίνουν ακουστά αυτά που θα πει από τους μετακινούμενους ψηφοφόρους.

Τρίτον, να μείνει μακριά από τον λαϊκισμό, όχι μόνο γιατί αυτή είναι η καραμανλική παράδοση του κόμματος, αλλά και για να κάνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και τέταρτον, να μιλήσει με συγκεκριμένες θέσεις πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Αν θέλουμε να είμαστε ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα πρέπει ξεκάθαρα να υπερασπιστούμε τον ιδιωτικό τομέα. Όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους και τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα.

Με μετριοπάθεια, με σαφήνεια αλλά και σαφή στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορούμε και πάλι να ακουστούμε με ενδιαφέρον.

Από συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη βουλευτή Ν.Δ. στην εφ. Αγορα