Η (ιστορική) εμπάθεια του Στέφανου Μάνου για τον Κώστα Καραμανλή…

Να είναι καλά ο Στέφανος Μάνος, 77 ετών πλέον, δεν σταματάει να μας δικαιώνει και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.

Η πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Κώστα Καραμανλή, ήρθε να μας θυμίσει γιατί ο λαϊκισμός… καλπάζει στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εποχής, συγκυρίας και πρωταγωνιστών.

Επειδή, πολύ απλά, εκτός από τη σχετική γονιδιακή παθογένειά μας, υπάρχουν περιπτώσεις σαν του Στέφανου Μάνου, που προβάλλουν τον αυτό τους ως αντίβαρο στον λαϊκισμό. Και έτσι, δίνουν στον λαϊκισμό… πολιτικές και κοινωνικές αυτοδυναμίες.

Ο Στέφανος Μάνος περιφέρει επί πολλές δεκαετίες στη δημόσια σφαίρα, συγκεκριμένες απόψεις. Κυνικές και εκτός πραγματικότητας. Που ωστόσο, ο ίδιος και οι λιγοστοί θαυμαστές του, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι κατά κύριο λόγο, πολιτικοί κατά δεύτερο, θεωρούν ότι είναι “η γλώσσα της λογικής και του ρεαλισμού”.

Κινούμαστε δηλαδή κάπου μεταξύ… ου γαρ έρχεται μόνο, και… ύστατης πλάνης, για την οποία ωστόσο η χώρα πληρώνει βαρύ τίμημα.

Για τον εξαιρετικά απλό λόγο ότι ο Στέφανος Μάνος, και άλλοι σαν εκείνον, λειτουργούν διαχρονικά ως συνεπείς και φανατικοί… χρυσοί χορηγοί του λαϊκισμού. Σε σημείο που να μπαίνει κανείς σε σκέψεις, για την αθωότητα του όλου εγχειρήματος.

Με το… απωθημένο κατά του Κώστα Καραμανλή ωστόσο, υπάρχουν και πρόσθετες διαστάσεις.

Ως Υπουργός Οικονομικών της κυβερνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο Στέφανος Μάνπς συνδέθηκε με αντικοινωνικά αλλά και αντιαναπτυξιακά ταυτόχρονα μέτρα. Μια πολιτική αστοχία πρωτοφανών διαστάσεων, που ο τότε πρωθυπουργός αλλά και συνολικά η Κεντροδεξιά, πλήρωσαν για πολλά χρόνια, ως θύματα δαιμονοποίησης.

Ο Στέφανος Μάνος θεώρησε εαυτόν επαρκή για να ηγηθεί της Κεντροδεξιάς μετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά τελικά… συγκρατήθηκε. Όταν όμως ο Κώστας Καραμανλής τον διέγραψε, μετά το 1997, ξέχασε την αστική καταγωγή του, μεταξύ άλλων ως εγγονός διατελέσαντος προέδρου του ΣΕΒ. Των βιομηχάνων δηλαδή.

Ο Στέφανος Μάνος ίδρυσε ένα κόμμα, τους Φιλελεύθερους, και συνεργάστηκε στις εκλογές του 2000 με τη Νέα Δημοκρατία, στην πραγματικότητα όμως έπαιξε ρόλο για να… φορτωθούμε για άλλα τέσσερα χρόνια τον Κώστα Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό και στη συνέχεια, ο Στέφανος Μάνος… πάρκαρε τα απωθημένα του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου. Του ΓΑΠ. Το 2004. Τότε που, και όσοι ήταν ΠΑΣΟΚ… ντρέπονταν να το φωνάζουν. Εκεί τον οδήγησε η ιστορική εμπάθειά του για τον Κώστα Καραμανλή.

Ακολούθησε η Δράση, με τη συσσωρευμένη τοξικότητα κυνισμού και παντελούς απουσίας από την Ελλάδα ως ζώσα κοινωνική και εθνική πραγματικότητα, για να φτάσουμε στα πρόσφατα… χαριτωμένα, περί των ευθυνών για την κρίση την οποία ζούμε.

Ευθυνών από τις οποίες ο Στέφανος Μάνος και το… φαν κλαμπ του, εξαιρούν φυσικά τους εαυτούς τους. Λογικό. Αναμενόμενο. Και εξηγώντας πλήρως τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα χρεοκόπησε. Εξαιτίας τέτοιων συμπεριφορών και νοοτροπίας… εθνικού παρατράγουδου.  ysterografa.gr