Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να μην υπάρχει η συζήτηση για το Grexit, ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στιςαγορές. Σύμφωνα με την JP Morgan, τέσσερα είναι τα γεγονότα που μπορεί να… φέρουν το χάος.

Fed και Brexit
H αύξηση των επιτοκίων της Fed αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές αυτή τη στιγμή. Ο Ιούνιος μπορεί να είναι ένας επικίνδυνος μήνας για να επιλέξει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική, δεδομένου ότι η Ε.Ε αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ενός Brexit, τονίζει η JP Morgan.

Αν και η Janet Yellen μίλησε για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, δεν είναι σαφές αν θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο στην επόμενη συνεδρίαση, ή τον Ιούλιο. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς οι αυξήσεις από την Fed φέτος θα είναι δύο, με την τελευταία να έρχεται τον Δεκέμβριο, μετά τις προεδρικές εκλογές.

Όπως τονίζει η JP Morgan, οι πιθανότητες οι αγορές να ζήσουν ένα ήσυχο καλοκαίρι είναι πολύ μικρές.

Κίνα
Νωρίτερα αυτό το έτος, το κινεζικό εθνικό νόμισμα χτύπησε χαμηλό έναντι του δολαρίου, με πτώση στο 6,6. Μέχρι το τέλος του Μαρτίου, η ισοτιμία αυξήθηκε ελαφρά, φθάνοντας το 6,45, και στη συνέχεια έπεσε και πάλι στο 6,58.

Η Τράπεζα της Κίνας, εναλλάσσεται μεταξύ περιόδων μεγάλης υποτίμησης και ενίσχυσης του γουάν, συγχέοντας έτσι τους επενδυτές και τους traders. To Πεκίνο αρνείται επισήμως την ανταγωνιστική υποτίμηση, αλλά οι αγορές δεν πείθονται.

Ο κύριος στόχος για το τρέχον έτος (η ένταξη του γουάν στο καλάθι των νομισμάτων του ΔΝΤ) έχει επιτευχθεί, έτσι η Κίνα τώρα θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει το status του νομίσματός της, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ρητορική της.

Ωστόσο, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων κατά τους τελευταίους μήνες τονίζει πλεόν την ανάγκη για την προώθηση των εξαγωγών, οπότε η Κίνα θα πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμά της σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεδομένου ότι η ισχυρή υποτίμηση που έγινε τον Αύγουστο του 2015 προκάλεσε πανικό στις αγορές, και, στη συνέχεια, κάτι ανάλογο συνέβη και πάλι τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι alert, προειδοποιεί η JP Morgan.

Nομισματική πολιτική της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία έχει αρχίσει και γίνεται το “τέρας” της νομισματικής πολιτικής. Στις 29 Ιανουαρίου εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τα αρνητικά επιτόκια και αυτό ήταν η μεγάλη έκπληξη για τις αγορές.

Στη συνέχεια, σημειώθηκε ένα έντονο sell-off στις τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υπονομεύθηκε.

Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα επικίνδυνα βήματα δεν έχουν οδηγήσει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα: Η οικονομία αναπτύσσεται πολύ αργά, η χώρα και πάλι βυθίζεται σε αποπληθωρισμό, και τόσο οι πολίτες όσο και οι εταιρείες δεν θέλουν να δαπανήσουν χρήματα.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προετοιμάζεται για νέες δράσεις στο πλαίσιο της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων, όπως προειδοποιεί η JP Morgan, και αυτό θα ανακοινωθεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις, στις 16 Ιουνίου ή στις 29 Ιουλίου. Όπως επισημαίνει, είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι αυτό που ζήσαμε τον Ιανουάριο στις αγορές μπορεί να επαναληφθεί.

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετίζονται μόνο εν μέρει με την οικονομική κατάσταση διεθνώς, καθώς ο ρόλος των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία είναι απίθανο να αλλάξει . Ωστόσο, οι υπερβολικές αναταράξεις στις αγορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι σχεδόν εγγυημένες, τονίζει η JP Morgan.

To τοπίο μεταξύ Clinton και Trump δεν είναι ξεκάθαρο, και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο τελικός νικητής και αυτό είναι κάτι που αυξήσει την νευρικότητα στις αγορές.

Ελ. Κούρταλη