Καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ το πόρισμα για την εμπλοκή στον πόλεμο του Ιράκ…

Καταπέλτη για τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αποτελεί το πόρισμα της έκθεσης Σίλκοτ που διερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες η Βρετανία ενεπλάκη στον πόλεμο του Ιράκ το 2003.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, σερ Τζον Σίλκοτ, ανακοίνωσε σήμερα ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις τουλάχιστον 150 μαρτύρων και τη μελέτη 150.000 εγγράφων, προέκυψε ότι «η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο στο Ιράκ προτού εξαντληθούν όλα τα περιθώρια».

Μάλιστα ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ παρουσίασε τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα» ενώ ήταν ενήμερος ότι μια ενδεχόμενη επέμβαση θα μεγένθυνε την απειλή από την Αλ Κάιντα για τη Βρετανία, δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ παρουσιάζοντας την έκθεση.

«Η απόφαση της Βρετανίας να εμπλακεί στον πόλεμο δεν είχε μια ικανοποιητική νομική υπόσταση, ενώ οι πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής, τις οποίες ο Μπλερ χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την συμμετοχή στον πόλεμο που οδήγησε στην πτώση του Σαντάμ Χουσείν και τον θάνατο 179 Βρετανών στρατιωτών ήταν λανθασμένες».

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης). Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής, και επεσήμανε ότι «τον Μάρτιο του 2003 δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσείν και το μετέπειτα χάος στο Ιράκ και την γύρω περιοχή θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί».

Η έκθεση που είναι σε έκταση τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Βίβλο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και λεπτομέρειες από τις συνομιλίες που είχε ο Τόνι Μπλερ με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους σχετικά με την εισβολή.

Μεταξύ αυτών και η στιχομυθία με τον Μπους οκτώ μήνες πριν από την εισβολή. Οπως τού είχε πει χαρακτηριστικά ο Τόνι Μπλερ προτού καν συμβουλευτεί τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του, «θα είμαι μαζί σου ότι κι αν γίνει».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ανάγκη να αντλήσει τα διδάγματα από ό,τι πήγε στραβά στην πορεία προς τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ, δίνοντας την πρώτη απάντησή του στην πολυαναμενόμενη έκθεση για τη βρετανική εμπλοκή στον πόλεμο.

Κάμερον: Να αντλήσουμε διδάγματα για το μέλλον

Ο Κάμερον, ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός, απάντησε σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο για την έκθεση Σίλκοτ σχετικά με τα λάθη που έγιναν από την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού του Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπλερ πριν από τον πόλεμο του Ιράκ το 2003.

«Πιστεύω πως το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντλήσουμε πραγματικά τα διδάγματα για το μελλον και τα διδάγματα που αναφέρει πολύ ξεκάθαρα»,, δήλωσε μιλώντας για την έκθεση Σίλκοτ.

«Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι δεν υπάρχουν ρυθμίσεις και σχέδια που να μπορούν να κάνουν τα πράγματα τέλεια σε οποιαδήποτε απ’ αυτές τις περιπτώσεις.»

«Η στρατιωτική επέμβαση είναι πάντα δύσκολη, ο σχεδιασμός για την εποχή μετά την επέμβαση, αυτό είναι πάντα δύσκολο και δεν πιστεύω ότι στη Βουλή αυτή θα πρέπει να είμαστε αφελείς ότι υπάρχουν τέλεια σχέδια … που μπορούν να λύνουν στο διηνεκές αυτά τα προβλήματα».

Ο Κάμερον δήλωσε επίσης πως οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας στην εισβολή πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τα λάθη που έγιναν.

Ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει πως οι ένοπλες δυνάμεις της είναι καλά εξοπλισμένες για οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση.

«Η απόφαση να πάμε στον πόλεμο ήρθε σε ψηφοφορία σ’ αυτή τη Βουλή και μέλη της απ’ όλες τις πλευρές που ψήφισαν υπέρ της στρατιωτικής δράσης θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί», δήλωσε στο κοινοβούλιο.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι, αλλά μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα αντλήσουμε τα διδάγματα και θα ενεργήσουμε με βάση αυτά.
Έχει κρίσιμη σημασία για τη λήψη καλών αποφάσεων ο πρωθυπουργός να δημιουργεί ένα κλίμα στο οποίο οι αξιωματούχοι και οι άλλοι ειδικοί να αισθάνονται ασφαλείς όταν αμφισβητούν την υφιστάμενη πολιτική και τις απόψεις υπουργών και του πρωθυπουργού», τόνισε.

Η Βρετανία χρειάζεται μια πιο ανοικτή και ανεξάρτητη σχέση με τις ΗΠΑ για να αποφύγει μια επανάληψη της εισβολής του 2003 στο Ιράκ, η οποία ήταν «πράξη στρατιωτικής επίθεσης», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. «Ο πόλεμος δεν ήταν επ’ ουδενί, όπως λέει ο σερ Τζον Σίλκοτ, η ύστατη λύση», δήλωσε ο Κόρμπιν. «Ειλικρινά ήταν μια πράξη στρατιωτικής επίθεσης που εξαπολύθηκε με ψεύτικο πρόσχημα, όπως δέχεται η έρευνα, και από καιρό θεωρούνταν παράνομη από συντριπτικά μεγάλο μέρος των νομικών διεθνώς».

kathimerini.gr