Στην Κίνα το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο

Η Κίνα έχει εισέλθει επίσημα στην επόμενη φάση της εξερεύνησης του σύμπαντος. Η κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο ξεκίνησε το 2011. Τώρα, τα πάνελ που θα απαρτίζουν τη γιγαντιαία μηχανή που θα παρακολουθεί τα άστρα επιτέλους άρχισαν να συναρμολογούνται.

Το τηλεσκόπιο ονομάζεται FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope).

Την περασμένη Πέμπτη, οι τεχνικοί άρχισαν την τοποθέτηση των 4.450 τριγωνικών πάνελ ανακλαστήρων στις θέσεις τους. Αυτό το επιβλητικό κάτοπτρο με διάμετρο 500 μέτρα θα ξεπεράσει σε μέγεθος όλα τα άλλα ραδιοτηλεσκόπια. Κάθε ισόπλευρο τρίγωνο πάνελ έχει μήκος πλευράς 11 μέτρων.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο που χτίστηκε στο παρατηρητήριο του Αρετσίμπο, είναι στο Πουέρτο Ρίκο και έχει 305 μέτρα διάμετρο.

Το ραδιοτηλεσκόπιο βρίσκεται σε μια κοιλάδα στην κατάθλιψη Καρστ, στην επαρχία Guizhou. Αυτή η περιοχή επιλέχθηκε επειδή είναι σε ιδανική τοποθεσία, καθώς σε μια ακτίνα 5 χιλιομέτρων γύρω από το πιάτο δεν υπάρχουν πόλεις και κάτοικοι και ως εκ τούτου, οποιαδήποτε παρέμβαση.

Ένα τηλεσκόπιο των 500 μέτρων είναι ένα ευαίσθητο όργανο και χρειάζεται «σιγή ασυρμάτου» για να πάρει ακριβή σήματα.

Η περιοχή είναι επίσης ιδανική για την διακόμιση όμβριων υδάτων υπόγεια, κάτι που θα προστατεύει τον ανακλαστήρα από την περιβαλλοντική ζημία. Οι Κινέζοι επιστήμονες του διαστήματος περιμένουν το FAST πως και πως, καθώς σήμερα πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα από “δεύτερο χέρι”.

Ο Wu Xiangping, γενικός διευθυντής της κινεζικής Αστρονομικής Εταιρείας, δήλωσε:

“Έχοντας ένα πιο ευαίσθητο τηλεσκόπιο, μπορούμε να παρακολουθήσουμε πιο αδύναμα και πιο μακρινά ραδιοφωνικά μηνύματα. Αυτό θα μας βοηθήσει στην αναζήτηση ζωής έξω από το γαλαξία μας και στην διερευνήσει της προέλευσης του σύμπαντος.”

Ευτυχώς για τους τουρίστες, οι σχεδιαστές του τηλεσκοπίου έχουν προετοιμαστεί για επισκέψεις. Υπάρχει μια πλατφόρμα παρατήρησης που χτίζεται σε έναν από τους λόφους γύρω από το τηλεσκόπιο: το καλύτερο μέρος για να παρατηρήσουν μία μονάδα 500 μέτρων, μιας τεχνολογίας που θα παρακολουθεί το διάστημα για λογαριασμό μας.