Κινδυνεύει η δημοκρατία μας ; …

Σάκης Μουμτζής…Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που δημιουργούν ένα κλίμα ανησυχίας για τις προθέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πάνω σε θέματα που αφορούν την ελεύθερη πληροφόρηση και τη διακίνηση των ιδεών.
Έτσι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που ψηφίστηκε από τη Βουλή, η δήλωση του Σπίρτζη πως έπονται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, η δήλωση της Γεροβασίλη πως υπάρχει πρόβλημα και με το διαδίκτυο που πρέπει να το επιλύσει η κυβέρνηση, και η πρωτοφανής άποψη του Βερναρδάκη πως η αυτονόμηση των ΜΜΕ είναι κάτι το αρνητικό, όλα αυτά δημιούργησαν ένα αποπνικτικό κλίμα γύρω από την ελεύθερη ενημέρωση των πολιτών.

Ένα κλίμα που επιδεινώνεται από τη διαρκή διολίσθηση των κρατικών καναλιών σε προπαγανδιστικό βραχίονα της κυβέρνησης. Έχουμε λοιπόν πρόβλημα δημοκρατίας; Κινδυνεύουν βασικές μας ελευθερίες; Υπάρχει μία ολοκληρωτική αντίληψη στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που αρχίζει και διαχέεται σταδιακά σε τμήματα της κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας της;
Νομίζω πως δεν πρέπει να υπερβάλλουμε. Η δημοκρατία μας και οι θεσμοί της είναι βαθιά ριζωμένα στη συνείδηση των πολιτών, τα δε περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διακρίθηκαν στον αντιδικτατορικό αγώνα. Συνεπώς κίνδυνος περιορισμού των ελευθεριών μας δεν υφίσταται.

Αν αποδραματοποιήσουμε την κατάσταση, νομίζω πως πρέπει να αναγνωρίσουμε στο κυβερνών κόμμα το δικαίωμα να αλλάξει τους συσχετισμούς στα ΜΜΕ, όχι βέβαια εν ονόματι της διαφάνειας, όπως υποκριτικά υποστηρίζει, αλλά για να διευρύνει την πολιτική του επιρροή και να στήσει τη δική του διαπλοκή. Έτσι παίζεται το πολιτικό παιχνίδι. Οποιαδήποτε απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει φραγμούς στην ενημέρωση είναι προφανές πως θα αντιμετωπισθεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της πολιτείας.

Η δε προπαγάνδα των κρατικών καναλιών στις ειδήσεις και στις ενημερωτικές εκπομπές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στο βαθύ παρελθόν. Και με δεδομένο πως μιλούμε για αμελητέες θεαματικότητες, η περαιτέρω ενασχόληση με το θέμα είναι μάλλον υπερβολή. Όλα καλά λοιπόν; θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης.
Φυσικά και όχι. Αλλά, άλλης τάξης πρόβλημα είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας και άλλο η κατάλυσή της. Χαμηλής ποιότητας δημοκρατία είχαμε και σε άλλες περιόδους της μεταπολίτευσης. Ποτέ όμως δεν είχαμε περιστολή των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών. Άλλωστε η ένταξή μας στην Ε.Ε. δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δόλιες σκέψεις πολιτικής εκτροπής.

Και όσοι μηδενίζουν τη συμβολή όλων αυτών που πρωταγωνίστησαν από το 1974 και μετά, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, παραβλέπουν αυτό ακριβώς το γεγονός. Πως οικοδόμησαν ένα δημοκρατικό πολίτευμα, το μακροβιότερο στη σύγχρονη ιστορία, που ρίζωσε μέσα στη συνείδηση των πολιτών. Είναι αλήθεια, με στρεβλώσεις πολλές φορές, με υπερβολές άλλες φορές, κανένας όμως δεν αμφισβητεί πως είναι μία κατάκτηση που πρέπει να τη διαφυλάξουμε.
Άρα πρέπει να εντάξουμε αυτές τις ακραίες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο πλαίσιο της συνήθους πολιτικής αντιπαλότητας αλλά και της τρέχουσας, ιδιαίτερα δυσμενούς γι’ αυτούς, πολιτικής συγκυρίας. Απομονωμένοι, χωρίς συμμάχους, με όλη την κοινωνία απέναντί τους, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οξύνοντας το κλίμα. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί.  makthes.gr