Κυριολεκτικά πράσινη ενέργεια…

Μια εντυπωσιακή και πραγματικά πράσινη τεχνολογία εφήυραν τρεις φοιτήτριες μηχανικής από τη Χιλή.

Πρόκειται για έναν φορτιστή USB που εκμεταλλεύεται την χημική ενέργεια στο χώμα γύρω από ένα φυτό και την μετατρέπει σε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να φορτιστούν συσκευές όπως το τηλέφωνα και tablet, απλά συνδέοντας τις σε φυτά που έχουμε στο σπίτι.

Ένα φυτό μπορεί να φορτίσει ένα smartphone σε περίπου 90 λεπτά, αλλά και να τροφοδοτήσει λαμπτήρες και άλλες συσκευές χαμηλής κατανάλωσης. Το συγκεκριμένο βιολογικό κύκλωμα είναι θαμμένο στο χώμα, και τερματίζει σε μια θύρα USB που βρίσκεται πάνω από την γλάστρα.

Κατά τη φωτοσύνθεση, ένα φυτό παράγει οργανικό υλικό που το βοηθά να αναπτυχθεί, πιο συγκεκριμένα μετατρέπει την ενέργεια του φωτός σε χημική ενέργεια. Γύρω από τις ρίζες, φυσικοί μικροοργανισμοί διασπάνε τις οργανικές ενώσεις για να παράξουν ενέργεια για την ανάπτυξη του, αλλά μερικά ηλεκτρόνια απελευθερώνονται ως υποπροϊόν. Το φως του ήλιου εισέρχεται στους χλωροπλάστες του φυτού και το νερό χωρίζεται σε οξυγόνο, πρωτόνια και ηλεκτρόνια.

Το βιολογικό κύκλωμα διαθέτει ένα ηλεκτρόδιο που παγιδεύει τα ηλεκτρόνια και τα μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς το κάθε φυτό δεν χρειάζεται όλα τα ηλεκτρόνια που πραάγει, η μετατροπή αυτή δεν το επηρεάζει.

Η ομάδα αποτελείται από τις Evelyn Aravena, Camila Rupcich και Carolina Guerrero και ονομάστηκε E-Kaia. Αυτό το τρίο ανέπτυξε το πρωτότυπο το 2009, όταν ήταν φοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Duoc UC στο Valparaiso και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Andrés Bello και πλέον έχει λάβει οικονομική υποστήριξη από τη χιλιανή Υπηρεσία Οικονομικής Ανάπτυξης (CORFO) και ελπίζει σύντομα να βγάλει το προϊόν στην μαζική αγορά.

Σύμφωνα με το E-Kaia, η τεχνολογία μπορεί να παράγει μέχρι και πέντε βολτ σε περίπου 600 μιλλιαμπέρ, και έτσι μπορεί να φορτιστεί ένα τηλέφωνο σε περίπου 90 λεπτά. όπως έγραψαν οι μηχανικοί στη σελίδα τους στο Facebook:

«Το E-Kaia είναι το μέλλον των φορητής ενέργειας και της βιώσιμης οικολογίας. Είναι τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον και σας επιτρέπει να φορτίζετε τις συσκευές σας όπου κι αν βρίσκεστε, οποιαδήποτε στιγμή.
Ο στόχος της E-Kaia είναι να δημιουργήσει μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που μας παρέχει η φύση, που θα οφέλησει τόσο τους ανθρώπους όσο και το περιβάλλον.»

Μια παρόμοια πρωτοβουλία, το Plant-e, έχει αναπτυχθεί και στο Πανεπιστήμιο του Wageningen στην Ολλανδία.

Παρόλα αυτά, η πρώτη «μπαταρία» που δημιουργήθηκε από χώμα επινοήθηκε το 1830, η γνωστή και ως η μπαταρία Daniell-cell, η οποία αργότερα παρουσιάστηκε από τον εφευρέτη της Alexander Bain, το 1841.

Ο κ Bain τροφοδότησε ένα ρολόι χρησιμοποιώντας χώμα, τοποθετώντας χαλκό και ψευδάργυρο στο έδαφος, και συνδέοντας τα με σύρμα. Όταν τα ηλεκτρόδια χαλκού και ψευδαργύρου τοποθετούνται σε υγρό χώμα, τα μέταλλα αντιδρούν και δημιουργούν ένα διάλυμα ηλεκτρολύτη. Όπως και στις τυπικές μπαταρίες, τα ηλεκτρόδια αρχίζουν να ανταλλάσσουν ηλεκτρόνια και διοχετεύουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Μια τέτοια απλή και οικολογική τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε χώρους εστίασης και σε δημόσιους χώρους, όπως φοιτητικές εστίες, νοσοκομεία, σε βιβλιοθήκες και σε χώρους αναμονής, μιας και το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα φυτό.

Αυτή η εκπληκτική συσκευή θα μπορούσε να εξαπλωθεί παγκοσμία και να δώσει ώθηση σε και σε άλλες οικολογικές εφευρέσεις.