Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τους #παραιτηθείτε…

Του Κώστα Στούπα 

“Μετά την τελετή προσφέρουν καφέ και κονιάκ με κολλαγόνο στην Ψαρρού”, σχολίασε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για τη συγκέντρωση των #παραιτηθείτε…

“Πού είναι ο κύριος με τη σαμπάνια; Λειψανδρία στους “Παραιτηθείτε” ή θα κάνει εμφάνιση αργότερα;” σχολίασε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος…

Η αλήθεια είναι πως τόσο πριν τη συγκέντρωση όσο και μετά, τα κυβερνητικά στελέχη ασχολήθηκαν περισσότερο απ’ όσο ταιριάζει σε μια συγκέντρωση που καλούν 10 -15 άτομα διαφόρων πολιτικών καταβολών. Όχι αδίκως… Τα κυβερνητικά στελέχη ορθώς οσφραίνονται “μπαρούτι” στην ατμόσφαιρα.

Κατ’ αρχήν μια ομάδα 10 -15 ατόμων κατάφερε και έπεισε 7.000 – 10.000 άτομα να κατέβουν στο Σύνταγμα σχεδόν ντάλα μεσημέρι με το μετρό να έχει εξαγγείλει στάση εργασίας και τους  αντιεξουσιαστές αντισυγκέντρωση. Κανένα κόμμα της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσε να πετύχει κάτι ανάλογο, υπό παρόμοιες συνθήκες, ούτε βέβαια κανένα συνδικάτο.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τους #παραιτηθείτε για τους οποίους στελέχη της επέδειξαν υπερβάλλοντα πανικό. Μια συγκέντρωση σαν αυτή, απλά αποτελεί το θερμόμετρο της ατμόσφαιρας στην κοινωνία αλλά και “παράσταση” που μπορεί να οδηγήσει στην επιτάχυνση της αυτοτροφοδοτούμενης δυσαρέσκειας.

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ενδεχομένως να μην άκουσε και τίποτα για τις συγκεντρώσεις, όπως είθισται να μην αντιλαμβάνεται παρόμοια περιστατικά για τα οποία στη χώρα μας παρατηρείται κορεσμός στη μεταπολίτευση.

Τα προβλήματα της κυβέρνησης από τα οποία συναρτάται ο χρόνος παραμονής στην εξουσία έχουν να κάνουν με την “τσέπη” της κοινωνίας.

Πέρυσι, περί τα τέλη του θέρους η εκτίμηση της στήλης ήταν πως η κυβέρνηση θα κέρδιζε τις εκλογές του Φθινοπώρου από κεκτημένη ταχύτητα και πως η ραγδαία πτώση της αποδοχής της θα ξεκίναγε μετά τον Οκτώβρη, όταν θα ξεκινούσε η περίοδος καταβολής των φόρων.

Όντως από το Νοέμβριο του 2015 μέχρι το Πάσχα του 2016 ο μέσος όρος όλων των δημοσκοπήσεων έδειξε κατάρρευση της εικόνας της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα που αποτελεί ακόμη το “καλό” της χαρτί…

Μετά το Πάσχα παρατηρείται μια επιβράδυνση της πτώσης ή και κάποια μικρή αντιστροφή τάσης σε κάποιους επιμέρους ποιοτικούς δείκτες. Οι… και τεχνικής φύσης αυτές αντιδράσεις (οι γνώστες τεχνικής ανάλυσης αγορών μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τι εννοώ -μια τάση δεν εξελίσσεται γραμμικά) ήταν αναμενόμενες και επιβεβαιώνουν την τάση.

Τα πλήγματα στις “τσέπες” της κοινωνίας έχουν ξεκινήσει ήδη και θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά με τα εκκαθαριστικά μισθών και συντάξεων του Ιουνίου, τις τιμές των προϊόντων κλπ.

Το ισχυρότερο πλήγμα όπως κάθε χρόνο έρχεται το Φθινόπωρο, όταν εκτός όλων των άλλων θα βρίσκεται σε εξέλιξη η καταβολή των φόρων, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων κλπ.

Η ολοκλήρωση, αν προλάβει να υπάρξει, θα έρθει με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις αρχές του 2017.  Τα τρία αυτά στάδια θα είναι ούτως ή άλλως οδυνηρά χωρίς να υπάρξουν μεταβολές στο διεθνές περιβάλλον που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Πιθανές διεθνείς μεταβολές αλλάζουν τα δεδομένα κατά 70-80% επί τα χείρω…

Η κυβέρνηση απέναντι σε αυτό το “τσουνάμι” αντιπαραθέτει και τα 2-3 δισ. από τις δόσεις με τα οποία θα αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και θα πέσουν στην οικονομία σαν αντίβαρο στις υφεσιακές επιπτώσεις των νέων φόρων.

Ακόμη και ο συνήθως υπεραισιόδοξος κ. Στουρνάρας που πριν από δυο-τρεις μήνες τα έβλεπε καλύτερα, έχει κατεβάσει τους τόνους αισιοδοξίας λόγω των επιπτώσεων της φοροεπιδρομής.

Η εκτίμηση της στήλης είναι πως η κυβέρνηση έχει χάσει το στοίχημα της οικονομίας. Το έχασε δε σε δυο φάσεις: η πρώτη ήταν το Φεβρουάριο του 2015 όταν δεν υπέγραψε με καλύτερους όρους αυτά που αποδέχτηκε αργότερα με χειρότερους  και το Φθινόπωρο του 2015 μετά τις δεύτερες εκλογές όταν δεν έκλεισε την αξιολόγηση.

Τώρα μπορεί να την εμπιστεύονται για λόγους τακτικής  οι δανειστές αλλά δεν την εμπιστεύονται οι αγορές, οι καταθέτες και όσοι εν δυνάμει θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να ανατάξουν την οικονομία. Η κυβέρνηση διατηρεί την εμπιστοσύνη του δημόσιου τομέα αλλά έχει χάσει την ανοχή των παραγωγικών τάξεων. Μοιάζει με στρατό που διατηρεί κάποιες μονάδες στα ορύγματα της πρώτης γραμμής αλλά έχει χάσει την επιμελητεία. Ως γνωστόν νηστικό αρκούδι δεν χορεύει.

Σ’ αυτό το περιβάλλον το στοίχημα δεν είναι αν θα έρθει η ανάπτυξη αλλά αν θα αντέξει μέχρι τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Η επίδειξη αυταρχισμού προς τα μέσα ενημέρωσης δεν βοηθά σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αντιθέτως δυσκολεύει τα πράγματα την επόμενη μέρα.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων συγκεντρώσεις σαν το #παραιτηθείτε εύλογα δημιουργούν τον εκνευρισμό που δημιουργούν…

Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τους παραιτηθείτε, κινδυνεύει από τα αίτια που οδήγησαν 7-10.000 κόσμο του “καναπέ”, υπό αντίξοες συνθήκες, στο Σύνταγμα και κυρίως κινδυνεύει από τον εαυτό της…

[email protected]