Του Κώστα Στούπα

1)Έχει ψωμιά η κυβέρνηση;…

Αρκετοί θεώρησαν προχθές “τραβηγμένο” τον τίτλο “Η κυβέρνηση έχει φάει τα ψωμιά της”.

Το αν η κυβέρνηση έχει φάει τα ψωμιά της ή όχι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την πορεία της οικονομίας και την αποδοχή της από ικανή μερίδα της κοινής γνώμης.

Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν η οικονομία καταρρέει και όταν τα 2/3 και πλέον της κοινής γνώμης δημιουργούν ένα συμπαγές εχθρικό μέτωπο προς αυτήν.

Η στήλη πίστευε από την αρχή του χρόνου πως ήταν θέμα χρόνου η οικονομία όχι να αναστηθεί όπως ήθελε το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης αλλά να επιδεινωθεί. Η επιδείνωση ήρθε εν μέσω του θέρους. Οι λιανικές πωλήσεις έπεσαν, οι εξαγωγές του εξαμήνου κατέρρευσαν, το ΑΕΠ μειώθηκε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν…

Το μόνο που πήγαινε καλά μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου ήταν το πλεόνασμα αλλά Ιούλιο και Αύγουστο παρά τις αυξήσεις των φόρων τα έσοδα δεν έπιασαν τους στόχους.

Για την πορεία της οικονομίας όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο δίμηνο έχουνε αναφερθεί αναλυτικά στο άρθρο: Τα 9 αμαρτήματα του Αλέξη…

Ο αρνητικός αντίκτυπος της κακής πορείας της οικονομίας στην εικόνα και την αποδοχή της φαίνεται πως το βλέπει και η ίδια η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος που καλοκαιριάτικα έλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες να αλλάξει το κλίμα και να προετοιμάσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πολιτική επιβίωση την επόμενη μέρα.

Σπάνια οι Έλληνες πολιτικοί εγκαινιάζουν έργα αν δεν υπάρχει ανοιχτό το σενάριο των εκλογών μπροστά. Συνήθως ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί και αρχίζει να λειτουργεί επίσημα εγκαινιάζεται όταν πλησιάσουν οι εκλογές. Στην περίπτωση του Νοσοκομείου της Σαντορίνης και του αεροδρομίου της Πάρου είχαμε εγκαίνια έργων που δεν είχαν ολοκληρωθεί πλήρως ακόμη.

Η κυβέρνηση άλλαξε όπως – όπως τον εκλογικό νόμο καλοκαιριάτικα με ένα και μόνο ορατό στόχο: την εξασφάλιση ρόλου την επομένη μιας εκλογικής ήττας μέρα.

Η δημοσκοπική συγκυρία μέχρι το καλοκαίρι κατά μέσο όρο έδειχνε μια διαφορά υπέρ της ΝΔ μεταξύ 5-10 μονάδων. Ακόμη και αν υπάρχουν αντιρρήσεις για την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων (δικαιολογημένες σε ένα βαθμό σε μια περίοδο ρευστότητας και σύγχυσης στην κοινωνία όπου ένα μεγάλο μέρος δεν έχει κατασταλαγμένη άποψη και είναι ευερέθιστο και οργισμένο) σπάνια διαφορές σαν την παραπάνω ανατρέπονται ολοσχερώς χωρίς την μεσολάβηση της κάλπης.

Έχουμε γράψει πρόσφατα πως τα βασικά σενάρια της κυβέρνησης για το Φθινόπωρο είναι δυο: ο ανασχηματισμός με στόχο την ανατροπή του αρνητικού κλίματος στην κοινή γνώμη και την οικονομία  και οι πρόωρες εκλογές με στόχο να δραπετεύσουν για να περισώσουν ένα 20% που θα τους εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωση της επόμενης μέρας.

Όμως ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης φαίνεται έχει διαπράξει σοβαρά στρατηγικά λάθη πιεσμένος από τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί.

Εκτός από τα εγκαίνια του καλοκαιριού που στόχευαν στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος πέραν ορίου της εναπομείνασας εκλογικής επιρροής, οι άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είχαν να κάνουν με το “μπετονάρισμα” του 20-25% που την ακολουθεί.

Άφησε αλώβητο το δημόσιο από περικοπές, ανέσυρε από τον κάλαθο των αχρήστων που είχε αποθέσει την αντιγερμανική ρητορική με τις πολεμικές αποζημιώσεις και τα περί διαγραφής χρέους και έστησε το θέατρο με το χτύπημα της διαπλοκής με τις τηλεοπτικές άδειες.

Πρόκειται για αμυντικές επιλογές που αν πετύχουν μπορεί να ανακόψουν το ρυθμό της φθοράς αλλά δεν αντιστρέφουν το κλίμα συρρίκνωσης της επιρροής. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει άλλες δεξαμενές πέραν του 36% που την ψήφισε το 2015 και από τους οποίους ένα 25-30% έχει κατευθυνθεί προς αποχή-λευκό-άκυρο, ένα 10% προς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και άλλο ένα 10% προς τα άκρα κυρίως αριστερά της. Η συσπείρωση στις δημοσκοπήσεις έχει πέσει περί το 45% Ακόμη και οι μισοί από το άκυρο – λευκό πάνω από την κάλπη να επιστρέψουν, μιλάμε για ένα 5-6% που μπορεί να αθροίσει ένα ποσοστό περί το 20-25%.

Η χειρότερη περίοδος για την εικόνα της κυβέρνησης εντοπίζεται το Μάιο που πέρασε. Στη συνέχεια τόσο λόγω τεχνικής διακύμανσης όσο και λόγω της προσπάθειας αντιστροφής του κλίματος παρατηρήθηκε κάποια ανάκαμψη, τόσο οριακή όμως που αποτυπώθηκε σαν στασιμότητα στα όρια του στατιστικού λάθους με θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση και αρνητικό για τη ΝΔ.

Όλα αυτά πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος στα νοικοκυριά. Η επίδραση αυτή θα αρχίσει από τα τέλη του τρέχοντος μηνός όταν δεν θα βγαίνουν οι λογαριασμοί…

Η επιδείνωση του κλίματος περιορίζει τις πιθανότητες της επιλογής εξόδου από το αδιέξοδο μέσω ανασχηματισμού και αυξάνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, που μπορεί να προλάβουν μια δημοσκοπική κατάρρευση σε μονοψήφια ποσοστά αν η συγκυρία στην οικονομία, το προσφυγικό και τις διεθνείς εξελίξεις συνεχίσει με βάση τις τάσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Μην πάτε μακριά, το χρηματιστήριο κάτω από τις 1.000 μονάδες προεξοφλεί κατάρρευση και εμπεριέχει στις τιμές το ρίσκο ενός Grexit.

Κατά συνέπεια η κυβέρνηση δεν μοιάζει να έχει πολλά ψωμιά και οι κινήσεις της το επιβεβαιώνουν.

Το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ασκεί αντιπολίτευση ήπιων τόνων γιατί φαίνεται πως προτιμά την  κυβερνητική φθορά και την εσωτερική κατάρρευση.

Υ.Γ: Το σημερινό άρθρο είναι απάντηση στην παρακάτω επιστολή και εν μέρει και στις άλλες που ακολουθούν…

Η κυβέρνηση έχει φάει τα ψωμιά της

Κύριε Στούπα,

Πριν συνεχίσω την επιστολή μου, πρέπει να ομολογήσει ότι διαβάζω σχεδόν όλα τα άρθρα σας και με βρίσκεται σύμφωνο με σχεδόν όλες τις τοποθετήσεις σας. Όμως:

Συνέχεια γράφετε άρθρα με τίτλους όπως το πιο πρόσφατο: “Η Κυβέρνηση Έχει Φάει τα Ψωμιά Της.” Μακάρι να τα έχει φάει, αλλά τα πράγματα δείχνουν ότι θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ ακόμα. Εγώ βλέπω την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σαν μια καινούρια επταετία. Κάποια στιγμή βεβαίως και θα φύγει. Λυπάμαι αλλά πρέπει να διαφωνήσω μαζί σας —όση εκτίμηση και να σας έχω. Αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει το καταστρεπτικό έργο της για κάποια χρόνια ακόμα.

Και μια εξομολόγηση. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Καναδά. Αφού τέλειωσα το πανεπιστήμιο, πήγα Ελλάδα — στη χώρα των γονιών μου και πρόγονών μου — όπου έζησα και σταδιοδρόμησα για 33η χρονιά. Επέστρεψα στον Καναδά γιατί αρνήθηκα, στα 59 μου, να εργάζομαι για 800 ευρώ το μηνά. Στον Καναδά, τόσα και περισσότερα βγάζω την εβδομάδα. Λυπάμαι που εγκατέλειψα την Ελλάδα. Ίσως να αισθάνομαι και λίγο ένοχος.

Με τιμή

D.

ΥΓ Σας κάνω έκκληση, εάν δημοσιεύσετε αυτή την επιστολή, να μη χρησιμοποιήσετε το όνομα μου.

3) Το λάθος του Κυριάκου;

Κύριε Στούπα καλημέρα.

Ονομάζομαι Θοδωρής, είμαι δικηγόρος κ υπ. διδάκτωρ.  Σας διαβάζω αρκετά τελευταία, καθώς βρίσκω αρκετά ενδιαφέρουσες κάποιες σκέψεις σας. Μια έντονη διαφωνία μου όμως με ώθησε να σας στείλω το παρόν. Κατά την ταπεινή μου γνώμη το λάθος που κάνει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι τόσο η ένταση, αλλά κυρίως η απουσία σε νέες φάτσες. Ας βγάλει νέα πρόσωπα, επιστήμονες, αγρότες επαγγελματίες κι ας μην κατέβουν υποψήφιοι. Απλά, να ξέρουν να πουν 5 λογικά και κατανοητά πράγματα στον κόσμο. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που ο λαός ψάχνει να πιαστεί… δεν θα πιαστεί από τον Χ Ψ Γιακουμάτο ή Βούλτεψη… πιστεύω χρειάζεται νέο αίμα, ελπίδα όχι με ψέματα τύπου Τσίπρα, αλλά με λογική. Δεν αρκεί η ανανέωση μόνο σε εκπροσώπους τύπου… Θα ήθελα τη γνώμη σας επ´ αυτού. Ευχαριστώ

Απάντηση: Συμφωνώ μαζί σας… Βέβαια το δίλημμα για τη ΝΔ δεν ήταν ο Κυριάκος ή ο “ιδανικός χ” αλλά ο Κυριάκος ή ο Μεϊμαράκης. Από τη σκοπιά αυτή βρίσκεται κατά τη γνώμη σε πολύ καλύτερη μοίρα ως προς  την ανανέωση προσώπων και συνηθειών.

Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται ανανέωση ικανή να προκαλέσει εκπλήξεις στην κοινωνία.

Νομίζω πως ο Κυριάκος  ποντάρει στην απόγνωση που θα προκαλέσει η καταστροφή της αριστερής διακυβέρνησης στο επόμενο δωδεκάμηνο. Δηλαδή, φαίνεται να ποντάρει πως πάνω από την κάλπη και με την αβεβαιότητα αν θα υπάρχει μισθός στην τράπεζα στο τέλος του μήνα μέρος των οργισμένων που δεν θέλουν να ακούσουν ούτε τ’ όνομά του θα τον προτιμήσουν σαν σανίδα σωτηρίας.

Θα μπορούσε εύκολα π.χ. να κάνει ριζική και μηδενιστική αντιπολίτευση όπως γινόταν μέχρι τώρα. Τουτέστιν, θα μπορούσε αυτήν την περίοδο να έχει σαν αιχμή το σύνθημα η “διαπλοκή ακουμπά τον πρωθυπουργό” σε σχέση με τον εργολάβο που συγχώνευσε την κατασκευαστική της οικογένειας του πρωθυπουργού και αναλαμβάνει όλα τα έργα και απέκτησε κανάλι με εγγυητικές  τράπεζας της επιρροής της κυβέρνησης”.

Το ότι δεν το κάνει ίσως σημαίνει πως έχει μια άλλη στρατηγική και τακτική που φαίνεται πως στοχεύσει στην περαιτέρω αποσυσπείρωση του κυβερνητικού μπλοκ. Η όξυνση και οι υψηλοί τόνοι αυτήν την περίοδο φαίνεται πως συμφέρουν το ΣΥΡΙΖΑ να “μπετονάρει” το 20-25% των κρατικοδίαιτων και να παραμείνει είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση ρυθμιστής των εξελίξεων.

Συμφωνώ μαζί σου πως  χωρίς ριζική αναδόμηση σε όλα τα επίπεδα της ΝΔ η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχειν την τύχη των προηγούμενων…

Το πρόβλημα και με τον Κυριάκο δεν είναι αν θα φτάσει στην εξουσία αλλά το μετά…  Όλοι οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει στην πρωθυπουργία, κανένας όμως δεν έχει φύγει πλήρης τετραετίας ή επανεκλεγεί…

3) Στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ..

Αγαπητέ Κώστα καλημέρα

Κατ’ αρχάς σου είμαι ευγνώμων για τα ενημερωτικά σου άρθρα αλλά και για την πολύτιμη συμμετοχή σου στη διαμόρφωση ορθολογικής σκέψης στη χώρα αυτή της βαλκανικής χερσονήσου. Επίσης χίλια ευχαριστώ που διαβάζεις τα μηνύματά μας και λαμβάνεις όλους εμάς τους αναγνώστες υπόψη σου. Σου έχω ξαναγράψει και στο παρελθόν.

Σου γράφω με αφορμή το άρθρο σου της 1ης Σεπτεμβρίου με τον τίτλο “Δεν υπάρχει καταφύγιο” και πιο συγκεκριμένα την εξής παράγραφο:

Ένα θετικό αυτής της εξέλιξης είναι πως η καταστροφή θα λάβει χώρα στα χέρια του πλέον σκληρού πολιτικού εκφραστή του κρατικοδίαιτου παρασιτικού μηχανισμού της μεταπολίτευσης (των κρατικών συνδικαλιστών και των κρατικοδίαιτων ολιγαρχών).

Κατανοώ ότι δεν γλιτώνουμε την κατάρρευση. Έχω όμως μία απορία.  Πώς ξέρεις ότι αυτό θα συμβεί στα χέρια του Σύριζα (που μακάρι να συμβεί στα χέρια του).

Εγώ διαπιστώνω κινήσεις από μεριάς του Σύριζα που παραπέμπουν σε προετοιμασία για κάλπες (ξαφνική επαναφορά αντιγερμανικής ρητορικής αναφορικά με τις αποζημιώσεις, αιώνιοι φοιτητές πίσω στα πανεπιστήμια, διορισμοί στο δημόσιο κτλ). Πώς ξέρεις ότι λίγο πριν τη χρεοκοπία δεν θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια και θα αφήσουν τον Κυριάκο να σκάσει η χώρα στα χέρια του και αυτοί να ουρλιάζουν από την αντιπολίτευση και να βρίσκονται απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να βάλει τάξη (ενώ φυσικά είναι οι αποκλειστικώς υπεύθυνοι της κατάρρευσης).

Σε περίπτωση δημοσίευσης μόνο τα αρχικά μου σε παρακαλώ

Ευχαριστώ

Δ.Μ.

Απάντηση: Δεν είμαι βέβαιος πως θα σκάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια η ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ και η αποτυχία του στερεί από την “παλαβή αριστερά” το βασικό επιχείρημα πως υπάρχει κάποια άλλη μαγική βιώσιμη λύση.

capital.gr