Λαβρόφ: Η Συρία να παραμείνει ενωμένη, Κέρι: Μεταβατική κυβέρνηση…

Η Συρία πρέπει να παραμείνει ένα ενιαίο κράτος με εγγυημένη ανεξιθρησκία και ο συριακός λαός πρέπει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια καθώς προσπαθεί να τερματίσει την κρίση στη χώρα του, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έκανε τη δήλωση αυτή λίγη ώρα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε μια απόφαση που επικυρώνει ένα φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία.

Κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ, «η απόφαση τονίζει την ανάγκη να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον συριακό λαό», βάσει των αρχών του ΟΗΕ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι η Συρία πρέπει να γίνει ένα ασφαλές κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ζουν άφοβα.

«Η Συρία πρέπει να παραμείνει ένα ενιαίο, κοσμικού χαρακτήρα, πολυεθνικό και ανεξίθρησκο κράτος, ασφαλές για όλες τις ομάδες του πληθυσμού», υπογράμμισε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε πως «μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να ορίσει το δικό του μέλλον».

ΕΞΑΛΛΟΥ: Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το είδος της μεταβατικής κυβέρνησης που θα κληθεί να αναλάβει την εξουσία στη Συρία μέσα σε έναν ως δύο μήνες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Κέρι σημείωσε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή αντιπολίτευση και την κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν είναι πιθανό να αρχίσουν πριν από τα μέσα ή τα τέλη του Ιανουαρίου.

Ο Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Συρία μέσα σε έξι μήνες.

Θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σχετικά με τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, δηλώνει ο Λαβρόφ

Η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ) θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων και τα κριτήρια για την ένταξη σε αυτόν, ώστε να συμπεριληφθούν κι άλλες οργανώσεις πέρα από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα), δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η Ρωσία θα προτείνει να οριστούν οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών, όπως στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό και σε άλλες πόλεις, ως ένα από τα κριτήρια για την ένταξη στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

«Χρειάζεται σαφήνεια εδώ, επομένως όπως πρότεινε ο [υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ] Τζον [Κέρι], συμφωνήσαμε να καθορίσουμε τα κριτήρια ώστε στο μέλλον και άλλες προφανώς τρομοκρατικές οργανώσεις να προστεθούν» στον κατάλογο που περιλαμβάνει το ΙΚ και το Μέτωπο Υποστήριξης, είπε ο Λαβρόφ.

Χθες Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα μια απόφαση που επικυρώνει ένα φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία, έπειτα από τις συνομιλίες ανάμεσα στους 18 ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της ΔΟΣΣ.

Επισης το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες Παρασκευή ομόφωνα μια απόφαση η οποία επικυρώνει ένα φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία.

Η απόφαση προβλέπει ότι θα διεξαχθούν «στις αρχές Ιανουαρίου» διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί τεσσεράμισι χρόνια και ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός σε όλη τη συριακή επικράτεια.

Για τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι, ο οποίος προέδρευσε στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, το κείμενο αυτό «στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους, ότι είναι καιρός να δοθεί τέλος στους σκοτωμούς στη Συρία».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι δεν έχει «ψευδαισθήσεις» όσον αφορά τη δυσκολία για την επίτευξη του στόχου, αλλά χαιρέτισε τον «ενότητα σε έναν βαθμό χωρίς προηγούμενο» μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαιρέτισε από την πλευρά του «την πρώτη απόφαση η οποία επικεντρώνεται στα πολιτικά μέσα για την επίλυση της κρίσης». «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε» προς μια λύση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμη ο Μπαν σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη «είναι έτοιμα» να διαδραματίσουν τον ρόλο τους οργανώνοντας τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και φροντίζοντας να τεθεί σε εφαρμογή και να επιτηρείται η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η απόφαση καλεί τον ΟΗΕ να προετοιμάσει εντός χρονικής προθεσμίας ενός μήνα «επιλογές» ώστε να εγκατασταθεί επί του πεδίου στη Συρία ένας «μηχανισμός επιτήρησης και επαλήθευσης» της κατάπαυσης του πυρός.

Η απόφαση του ΣΑ καλεί επίσης τον Οργανισμό να φροντίσει να συναντηθούν «αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης με επείγοντα τρόπο, με στόχο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016».

Στην απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι το ΣΑ «επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στην Ανακοίνωση της Γενεύης» του Ιουνίου του 2012 σχετικά με μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και «επικυρώνει τις διακηρύξεις της Γενεύης».

Το κείμενο επαναλαμβάνει όλα τα στοιχεία του οδικού χάρτη τον οποίο κατήρτισαν οι μεγάλες δυνάμεις στις συναντήσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου στη Βιέννη.

Πέραν των διαπραγματεύσεων αντιπολίτευσης-καθεστώτος και την κήρυξη εκεχειρίας, ο οδικός χάρτης της Βιέννης προβλέπει τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέσα σε έξι μήνες, καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε 18 μήνες.

Μια τρίτη συνάντηση στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας της Βιέννης έλαβε χώρα χθες σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ 17 χωρώ

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik Νέα Υόρκη, United States..mignatiou.com