Στο Λουξεμβούργο η είσοδος μας στις αγορές..

Μια σημαντική πρώτη είδηση επαναφοράς της χώρας στην κανονικότητα των διεθνών συναλλαγών, αποτελεί η άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα τον Μάιο του 2010 με τις χώρες της Ευρωζώνης και με το ΔΝΤ (το λεγόμενο Μνημόνιο) είχε περιλάβει τον όρο (άρθρο 14 παρ. 1) ότι η Σύμβαση που υπογράφτηκε και κάθε υποχρέωση σχετική με αυτή «διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο».

Όλες οι εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών οι οποίες υπάγονται στο Βρετανικό δίκαιο, αναρτώνται κατά την έκδοση τους στο εν λόγο χρηματιστήριο, αποκτώντας την τιμή εκκίνησης για την δευτερογενή διαπραγμάτευση τους στη διεθνή αγορά.

Η χρηματιστηριακή πλατφόρμα του Λουξεμβούργου είναι ο κύριος και ο επίσημος διαπραγματευτής των Ελληνικών κρατικών ομολόγων (Βρετανικού δικαίου). Είναι δηλαδή η πύλη εισόδου των Ελληνικών τίτλων στην αγορά της ευρωζώνης και εν συνεχεία στην διεθνή αγορά.

Τα Ελληνικά ομόλογα, αφού εισαχθούν στην Η.Δ.Α.Τ (Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων) για να αποκτήσουν το Ελληνικό πρόθεμα GR, τον αριθμό αναγνώρισης και την τιμή, εισάγονται στη συνέχεια στο Λουξεμβούργο μέσω μίας διαμεσολαβήτριας τράπεζας, αποκτώντας το πρόθεμα XS, νέο αριθμό αναγνώρισης (ISIN) και τιμή.

Το χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι το αίτημα για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης ήρθε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, την CSSF. Η διαπραγμάτευση ανεστάλη τον περασμένο μήνα.

Οι τίτλοι που μπαίνουν ξανά σε διαπραγμάτευση αφορούν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των ομολόγων δεν ερμηνεύεται ως μια αυτονόητη επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά ως ενθάρρυνση και στις υπόλοιπες διεθνείς χρηματιστηριακές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και τις εποπτικές τους αρχές να συμπεριλάβουν στις αγοραπωλησίες τους τις συναλλαγές επί των Ελληνικών ομολόγων.

Ακόμα η διεθνής αγορά είναι επιφυλακτική και η έγκυρη και πανίσχυρη εποπτεύουσα βρετανική αρχή χρηματοπιστωτικής συμπεριφοράς FSA δεν επιτρέπει την άρση της αναστολής.

Κατά συνέπεια προς το παρόν η αποτίμηση και διαβάθμιση των προσφερόμενων ομολόγων δεν είναι αναγνωρίσιμη εκτός ευρωζώνης από την διεθνή χρηματαγορά.

Όταν αυτό πάψει να υφίσταται, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για την έναρξη της ομαλότητας στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.