Το «μυστικό» του Ντομπρόβσκις στον Τσίπρα…

Γράφει ο Φελνικος… Ο τελευταίος κυβερνητικός μύθος αναφέρει ότι βουλευτής, που συχνά πυκνά αποστέλλει στο γραφείο του πρωθυπουργού σημειώματα άλλοτε με παρατηρήσεις για το κυβερνητικό έργο και άλλοτε με υποδείξεις για το δέον γενέσθαι, την επόμενη εβδομάδα, όπως ο ίδιος ο βουλευτής εξομολογήθηκε σε συναδέλφους του, θα στείλει, αντί για σημείωμα, μια φωτοτυπία του ποιήματος “Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.χ.” του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Ο περί ου ο λόγος βουλευτής δεν διακρίνεται για τις λογοτεχνικές του επιδόσεις, αλλά θεωρεί, το ποίημα (το οποίο, όπως λέει, του απέστειλε μία φιλόλογος ψηφοφόρος του) σαν τη “ρεαλιστικότερη αποτύπωση της κατάστασης που βρίσκεται η κυβέρνηση και η χώρα. Θαρρείς και ο Καβάφης το έγραψε για μας”. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που παραλαμβάνουν, ταξινομούν και προωθούν την αλληλογραφία του δεν είναι σίγουρο ότι θα αξιολογήσουν το σημείωμα του βουλευτή ως απαραίτητο να το διαβάσει ο Αλέξης Τσίπρας. Το πιθανότερο είναι να καταχωνιαστεί σε κάποιο φάκελο εισερχομένων και να ξεχαστεί.
Εξάλλου, αποτελεί κοινή πεποίθηση και στους λεγόμενους …Μάξιμους “ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Αποικία δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία”. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι συνεργάτες του πρωθυπουργού αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα επερχόμενα. Μπορεί για λόγους πολιτικής και επικοινωνίας να υποστηρίζουν -και κυρίως στο “μασάζ” που κάνουν στους απαισιόδοξους βουλευτές της πλειοψηφίας- πως “παρά τις μεγάλες δυσκολίες τελικά θα τα καταφέρουμε και θα γυρίσουμε το παιχνίδι” εν τούτοις και οι ίδιοι γνωρίζουν πως τα δύσκολα είναι μπροστά τους. Μάλιστα, ο στίχος του Σαββόπουλου “Τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε γι’ άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε” είναι αυτή την περίοδο ο πλέον δημοφιλής στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου.

Και η αλήθεια είναι πως παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, με τελευταία αυτή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που θεωρεί υπαρκτό τον κίνδυνο “η χώρα να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση ή και σε μια μακροχρόνια στασιμότητα”, τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν. Αρκεί βεβαίως η κυβέρνηση να κάνει έστω κάποια ελάχιστα από αυτά που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους-δανειστές. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο ιδιαιτέρως αυστηρός στις δημόσιες δηλώσεις του αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στην κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό του είπε πως “η Ελλάδα μπορεί την επόμενη διετία να απογειωθεί. Όλοι οι δείκτες και τα στοιχεία είναι τόσο χαμηλά στη χώρα σας που ακόμη και τα μίνιμουμ απ’ όσα έχουμε συμφωνήσει να κάνετε η βελτίωση θα είναι τόσο εντυπωσιακή που θ’ αλλάξει άρδην διεθνώς το κλίμα. Μπορείτε τη διετία 2016-2017 να έχετε επενδυτικό και αναπτυξιακό μπουμ” του είπε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε μάλιστα ότι ακόμη και για το 2015 η ύφεση μπορεί να είναι χαμηλότερη και από την προϋπολογισθείσα”.
Τις εκτιμήσεις του αυτές ο Λετονός πρώην πρωθυπουργός τις ανέπτυξε και στους άλλους Έλληνες συνομιλητές του, ενώ, κατά τα λεγόμενά του, τις συμμερίζεται και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ. Σύμφωνα με πληροφορίες την άποψη του Ντομπρόβσκις φαίνεται ότι ασπάζεται και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Βεβαίως, η αλήθεια είναι πως ο επί των δημοσιονομικών υπεύθυνος αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν έμεινε πλήρως ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με τους υπουργούς και διατηρεί ζωηρές επιφυλάξεις κυρίως ως προς τη διάθεση της ελληνικής κυβερνήσεως να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές της. Κάτι που όπως λέγεται μετέφερε και στον προϊστάμενό του Γιούνκερ.

Σε κάθε όμως περίπτωση αυτό που συγκράτησαν στο Μαξίμου είναι πως τα αρνητικά μεγέθη της οικονομίας και πρωτίστως τα δημοσιονομικά μπορούν -υπό την προϋπόθεση βεβαίως να τηρηθούν έστω τα μίνιμουμ των βασικών συμφωνηθέντων- να βελτιωθούν εντυπωσιακά και άμεσα κάτι που θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες ώστε σε δεύτερη φάση να υπάρξει ρύθμιση και για το δημόσιο χρέος. Ρύθμιση στην οποίαν ο Αλ. Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες έχουν επενδύσει πολλά προκειμένου να βγούν από την πολιτική στενωπό στην οποίαν βρίσκονται, μετά τις εκλογές, λόγω των πολλών και επαχθών μέτρων που λαμβάνουν.
Τούτων δοθέντων θα πρέπει να αναμένουμε πως παρά τις έντονες και πολλές επιφυλάξεις των βουλευτών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις, τους φόρους, τα ισοδύναμα και τους αγρότες ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να περάσει πάση θυσία τα μέτρα επειδή, όπως υποστηρίζουν στενοί του συνεργάτες, είναι πεπεισμένος πως με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσει, ιδιαίτερα μετά τον Ιούνιο του 2016, μια καλή διετία για να βγει μαζί με την οικονομία από τη στενωπό και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, όπως λένε, “το τρίτο μνημόνιο, σε αντίθεση με τα δύο πρώτα, είναι εμπροσθοβαρές και επομένως όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο χρόνος για να υπάρξουν στη συνέχεια και πριν το τέλος της τετραετίας διορθωτικές παρεμβάσεις που θα απαλύνουν τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των πολιτών”.

Πάντως υπάρχουν και αυτοί που διαφωνούν με τη στρατηγική που έχει χαράξει το πρωθυπουργικό επιτελείο και οι οποίοι θεωρούν πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει και αργά η γρήγορα η κυβέρνηση θα πέσει σε συμπληγάδες. Μάλιστα κάποιοι προβλέπουν πως διαγενομένου του χρόνου και των εξελίξεων θα υπάρξουν κι άλλοι “Λαφαζάνηδες”, αυτή τη φορά από το χώρο των “53”. Προσώρας ο Αλ. Τσίπρας δεν ανησυχεί, ενώ και οι στενοί του συνεργάτες δεν προβλέπουν να υπάρξουν “μεθοριακά επεισόδια” πριν το Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Σε περίπτωση πάντως που υπάρξουν, ο πρωθυπουργός δεν θα διστάσει, λένε, να προχωρήσει σε αντικαταστάσεις υπουργών και σε καρατομήσεις κομματικών στελεχών, ενώ αν ανακύψει και πρόβλημα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα ενεργοποιηθούν τα σενάρια ανασύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος, τα οποία κάποιοι εκ των εμπίστων συνεργατών του τα συζητούν ήδη στο παρασκήνιο με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού χωρίς να αποκλείεται ακόμη και συνεργασία με κάποιο κομμάτι της Ν.Δ. εφόσον αυτή δεν παραμείνει ενωμένη μετά την εκλογή νέας ηγεσίας.

Φυσικά όλα αυτά είναι σχεδιασμοί επί χάρτου οι οποίοι δεν αποκλείεται να ανατραπούν αν ένεκα των μέτρων που ψηφίζονται και της μειωμένης φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών υπάρξει αιφνίδια αλλαγή του κλίματος και επικρατήσει κοινωνική ένταση. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι σίγουρο πως η προσφορά του “θεάματος” με το κυνήγι της διαπλοκής θα μπορέσει να εξισορροπήσει τα αισθήματα δυσαρέσκειας από την έλλειψη “άρτου”.
Και φυσικά ουδείς μπορεί να αποκλείσει η γενναιόδωρη στάση του πρωθυπουργού για τους πρόσφυγες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να αποδειχθεί θανάσιμη παγίδα για την κυβέρνηση αλλά και τη χώρα αν αποδειχθεί ότι τα όσα δημοσίως ανακοινώθηκαν είτε απέχουν αρκετά απ’ όσα έχουν μυστικώς συμφωνηθεί είτε οι παρενέργειες από τις αποβατικά κύματα των μεταναστών δεν είχαν επαρκώς μελετηθεί…

Φελνικος – matrix24.gr
Ἐν Mεγάλῃ Ἑλληνικῄ Ἀποικία, 200 π.Χ
Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Aποικία
δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Aναμορφωτή.Όμως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία
είναι που κάμνουνε μια ιστορία
μεγάλη κάθε πράγμα οι Aναμορφωταί
αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειάζονταν κανείς.) Για κάθε τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν,
κ’ ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.
Έχουνε και μια κλίσι στες θυσίες.
Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·
η κατοχή σας είν’ επισφαλής:
η τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Aποικίες.
Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,
κι από την άλληνα την συναφή,
κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική·
είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τί να γίνει;
σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.
Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε,
βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε·
πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.
Κι όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,
κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πια, μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.—
Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.
Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια.
Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Aποικία.
Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός.
Κωνσταντίνος Καβάφης