Μοσκοβισί: Εχετε υπογράψει συλλογικές απολύσεις και έλεγχο κινητοποιήσεων…

Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης…Εκθετη αφήνει την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ, ο Επίτροπος επί των Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, σε σημερινή του γραπτή απάντηση στον ευρωβουλευτή του Σύριζα Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, στο καυτό θέμα των συλλογικών απολύσεων και του περιορισμού, ελέγχου ή καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Φειδωλός στους πανηγυρισμούς του, αυτή τη φορά, ο ευρωβουλευτής του Σύριζα μιλάει για «γενικόλογη» απάντηση του Επιτρόπου, στην ερώτηση του για το αν θα μπορέσει η Κομισιόν να εγγυηθεί «ότι θα γίνουν απόλυτα σεβαστές οι δεσμεύσεις της κοινοτικής νομοθεσίας στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων», αλλά από την απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισίαποκαλύπτεται ότι:

  • Στο Μνημόνιο που συνυπέγραψε η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ τον Αύγουστο του 2015, προβλέπεται ρητά η «επανεξέταση» των ισχυουσών στην ελληνική αγορά εργασίας και ειδικά στα θέματα των συλλογικών απολύσεων και της αντιμετώπισης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι γνωρίζοντες άριστα την «κοινοτική διάλεκτο» αντιλαμβάνονται ότι με τον όρο «επανεξέταση» ο Επίτροπος της ΕΕ, εννοεί αλλαγή των όσων ισχύουν σήμερα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, προς την κατεύθυνση, βέβαια, του περιορισμού των «εμποδίων» των κεφαλαιούχων που, ενδεχομένως, θα θελήσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και δεν θα θέλουν να «ταλαιπωρούνται», κάθε τρεις και λίγο, από απεργίες εργαζομένων και απαιτήσεις για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων! Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει πίσω από τις γραμμές της απάντησης του Επιτρόπου Μοσκοβισί, που διαβεβαιώνει ότι:

  • «Το Μνημόνιο Συνεννόησης του Αυγούστου 2015 προβλέπει μια διαδικασία διαβούλευσης για την επανεξέταση ορισμένων από τα πλαίσια της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών απολύσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η επανεξέταση θα διεξαχθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και θα λάβει υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας στο μέλλον. Θα επωφεληθεί από διδάγματα άλλων χωρών και θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για την επίτευξη των στόχων ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και κατανομής του εισοδήματος. Στη διαδικασία διαβούλευσης θα συμμετάσχουν τόσο ελληνικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων, όσο και σχετικοί διεθνείς οργανισμοί, όπως η ΔΟΕ και ο ΟΟΣΑ.»
  • «Η επανεξέταση μπορεί επίσης να συμβάλει στην τροφοδότηση ενός πλαισίου για πιο εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η εύρυθμη λειτουργία των σχέσεων των κοινωνικών εταίρων είναι σημαντική για τη δημιουργία πνεύματος ευθύνης όσον αφορά την εν γένει λειτουργία της αγοράς εργασίας. Προσφέρει επίσης δυνατότητες για την επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας και συντονισμού των προσπαθειών προσαρμογής σε ολόκληρη την οικονομία.»…reporter.gr

 

Πηγή: reporter.gr