Η Ν.Δ. έχει «πέσει» κατηγορία ως πολιτική παράταξη…

Είμαι υποχρεωμένος να είμαι ευθύς: Η Ν.Δ. έχει «πέσει» κατηγορία ως πολιτική παράταξη. Και αυτό είναι απόρροια ενός ευρύτερου γεγονότος: Κατ’ ουσίαν, έχει «πέσει» κατηγορία το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Ηγούνται σήμερα ή διεκδικούν να ηγηθούν σχηματισμών πρόσωπα που το πολύ να ήταν υφυπουργοί παλαιότερων κυβερνήσεων. Κατά συνέπεια, όσα επεισοδιακά συμβαίνουν στην Κεντροδεξιά με αφορμή την ανάθεση της έκδοσης αποτελεσμάτων σε ιδιωτική εταιρία είναι -τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό- αναμενόμενα. Δεν εντυπωσιάζομαι που υπάρχουν υποψίες για το αδιάβλητο.
Η Ν.Δ. έχει «πέσει» κατηγορία, γιατί παραβιάζει κώδικες και κανόνες που ίσχυαν άλλοτε. Στην εκλογή του 2009 -το κοντινότερο παράδειγμα προς σύγκριση- η διαιτησία ήταν απολύτως ουδέτερη. Ο απερχόμενος πρόεδρος τήρησε στάση αυστηρής ουδετερότητας -έως και σήμερα κανείς δεν ξέρει ποιον ψήφισε για διάδοχό του-, ο γραμματέας του κόμματος δεν «έδωσε» δημόσια τη στήριξή του σε οιονδήποτε υποψήφιο, ενώ το μέγα θέμα του εκλεκτορικού σώματος (συνέδριο ή βάση) λύθηκε ειρηνικά με τη συναίνεση των διεκδικητών του θρόνου.

Ακόμη και η «πτώση» του μηχανογραφικού συστήματος την ημέρα των εκλογών αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία. Αντιθέτως, σε αυτή την ιστορική στροφή για το μέλλον της η συντηρητική παράταξη υποφέρει από μεροληψία. Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος κράτησε όρθιο το κόμμα στις κάλπες και το γλίτωσε από πολύ μεγάλη ήττα (δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα συνέβαινε αν ο Τσίπρας προκήρυσσε εκλογές τον Ιούλιο), είναι και πάλι υποψήφιος.

Πρώτο ζήτημα. Ο απερχόμενος γραμματέας όχι απλώς εκφράζει την υποστήριξή του στον ισχυρότερο αντίπαλο του προέδρου του κόμματος, όχι απλώς μετέχει μυστικά στις προετοιμασίες στήριξης της υποψηφιότητας από το καλοκαίρι, ταυτόχρονα προεδρεύει και στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
Δεύτερο ζήτημα, αδιανόητο. Οπως αδιανόητη ήταν η αποδοχή εκπρόθεσμης υποψηφιότητας από την εφορευτική επιτροπή. Στην πραγματικότητα, η Ν.Δ. πορεύεται προς εσωκομματικές εκλογές με «δηλητηριασμένα» ηγετικά στελέχη, τα οποία δεν εμπιστεύονται το ένα το άλλο. Με στελέχη τα οποία υποψιάζονται το ένα το άλλο για συγκρότηση μηχανισμού αλλοίωσης του αποτελέσματος. Στην πραγματικότητα, η Ν.Δ. πορεύεται προς εκλογές παραβιάζοντας συστηματικά τους κανόνες.

Δυστυχώς, πίσω από τις διαφωνίες για τη διαδικασία υποκρύπτεται ένας πόλεμος αντιλήψεων για τη φυσιογνωμία του κόμματος. Προσοχή, όχι για την ιδιοκτησία αλλά για τη φυσιογνωμία. Για το ποιους θα εκπροσωπεί στο μέλλον και για το ποιο στρατόπεδο θα επιλέγει: Τον λαό ή τη διαπλοκή; Την πατρίδα ή τις πρεσβείες; Δεν είμαι έτοιμος ακόμη να πω ποιος εκπροσωπεί τι, είναι νωρίς. Αλλά, αν χρειαστεί, θα το κάνω.

Μανώλης Κοττάκης

http://dimokratianews.gr