Η νέα γενιά θα δώσει τέλος στην εργασία όπως την έχουμε συνηθίσει…

Του Baylen Smith*… Έχουμε ακούσει πολλές φορές το γνωστό ρητό «το χρήμα κινεί τον κόσμο».

Όχι. Η εργασία κινεί τον κόσμο, και πληρώνουμε αυτούς τους εργαζομένους με χρήμα. Αυτό είναι θεμελιώδες ζήτημα όταν βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις έχουν εξελιχθεί και θα εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου.

Για να δούμε τις επικείμενες τάσεις στις επιχειρήσεις, πρέπει να δούμε την επόμενη γενιά εργαζομένων: αυτούς που μεγάλωσαν στις αρχές της νέας χιλιετίας.

Είτε σας αρέσει είτε όχι, είμαστε εδώ και αποτελούμε σπουδαίο κομμάτι του εργατικού δυναμικού τώρα που έχουμε σχεδόν όλοι τελειώσει το Λύκειο. Οι μικρότεροι από εμάς ήδη πιάνουμε την πρώτη μας δουλειά μετά το σχολείο, είτε μπαίνοντας κατευθείαν στην αγορά εργασίας είτε σε θέσεις μερικής απασχόλησης και πρακτικής εξάσκησης μέσα από το κολλέγιο. Οι μεγαλύτεροι από εμάς ήδη έχουμε ξεκινήσει να κατασταλάζουμε κάπως επαγγελματικά.

Και φαινόμαστε λίγο διαφορετικοί σε σχέση με εσάς.

Έχουμε τρύπες στα αφτιά τόσο μεγάλες ώστε να περνάτε το δάχτυλό σας από μέσα, τατουάζ, περίεργα γυαλιά, παντελόνια-σωλήνες, και αυθάδεια. Μένουμε ξύπνιοι μέχρι αργά, κοιμόμαστε μέχρι αργά, και πολλοί από εμάς δεν έχουμε τον στείρο επαγγελματισμό που έχουν μάθει να προσδοκούν οι γενιές των παππούδων και των γονιών μας. Κάποιοι παλιότεροι διακηρύττουν το τέλος του κόσμου. Όντας «παλιός», και εγώ μπαίνω στον πειρασμό να πω κάτι τέτοιο. Και έχουμε δίκιο.

Ο θάνατος της δουλειάς

Πού είναι το φως στο τούνελ; Λοιπόν, πάντα έλεγα (και βάσει αυτού σχεδίασα την καριέρα μου) ότι η γενιά μας θα δώσει τέλος στη δουλειά κατά μεγάλο ποσοστό. Βέβαια, θα υπάρχουν κυβερνητικές και διοικητικές θέσεις που είναι στασιμότερες, αλλά οδηγούμαστε σε έναν κόσμο όπου οι εταιρείες θα αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες δουλειές με συμβόλαιο.

Οι εταιρείες θα δέχονται προσφορές από τα άτομα για να εργαστούν σε ειδικά σχέδια του κλάδου τους, ή σε περιζήτητα σχέδια που θα επιδιώκονται ονομαστικά. Η γενιά μας θέλει να θέτει τις δικές της ώρες εργασίας, τον μισθό και να αποφασίζει τα προσόντα που χρειάζεται για να δείξει την αξία της. Η νέα γενιά προτιμά να αποτελείται από ελεύθερους επαγγελματίες παρά υπαλλήλους.

Μου ήρθε η ιδέα να γράψω αυτό το άρθρο όταν συμμετείχα σε μια δημοσκόπηση του περιοδικού Money. Η δημοσκόπηση ρωτούσε: «Αν μπορούσατε να βγάλετε αρκετά χρήματα για να ζήσετε, θα γινόσαστε ελεύθεροι επαγγελματίες;». Φυσικά απάντησα «ναι», μαζί με το 78% των συμμετεχόντων. Δεν είμαστε ταγμένοι σε ένα «αφεντικό», και αυτό είναι κάτι γοητευτικό για τη γενιά μας. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαθέτουν ένα ρεπερτόριο εργασίας που μπορούν να πάρουν μαζί τους σε μια εταιρεία ώστε να αναλάβουν μια δουλειά. Μπορούν να πουν «έκανα αυτά τα πράγματα για την τάδε εταιρεία. Συνέβαλα στα έσοδα κατά κάποια δολάρια ή αύξησα την προβολή και τα κλικ μιας διαφημιστικής τους καμπάνιας κατά κάποιο ποσοστό. Προσλάβετέ με». Όλα αυτά είναι πιο χειροπιαστά και δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία να τα κάνουμε αυτά μόνοι μας παρά μέσω κάποιου άλλου σε μια τυπική 8ωρη εργασία. Ούτε πολιτικές, ούτε καβγάδες, ούτε τέτοιες χαζομάρες, απλά έναν μισθό για κάποιο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση ενός σχεδίου.

Ήδη έχει γίνει η αρχή

Παρατηρούμε ότι ήδη κάποιες βιομηχανίες λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Όλες σχεδόν οι κατασκευαστικές εργασίες λειτουργούν βάσει των προσφορών από μικρότερες σε μεγαλύτερες εταιρείες ώστε να ολοκληρωθεί η δουλειά. Έμαθα κιόλας το Σαββατοκύριακο ότι οι χώροι κατασκήνωσης που λειτουργούνται από το Σώμα Μηχανικών παίρνουν προσφορές για τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί. Θέλουμε κάτι ευέλικτο σαν και αυτό ώστε να ζούμε την προσωπική μας ζωή όπως γουστάρουμε.

Οπότε, παππούδες και γονείς, αν δεν μπορείτε να μας νικήσετε, ελάτε μαζί μας. Εσείς είστε αυτοί που κατέχετε τις διοικητικές θέσεις. Εσείς κάθεστε στις αίθουσες συσκέψεων όπου λαμβάνονται αποφάσεις. Αντί να επεκτείνετε το τμήμα γραφιστικής, προσλάβετε όλους τους γραφίστες μέσω του Fiverr (όχι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος) ή οποιασδήποτε άλλης σελίδας ελεύθερων επαγγελματιών. Δώστε εργασία σε ελεύθερους επαγγελματίες, κερδίστε χρόνο που θα ξοδεύατε σε εκπαίδευση, χρήματα που θα ξοδεύατε για ασφάλιση, χώρο στην εταιρεία σας και αφήστε μας να δουλέψουμε από το σπίτι. Σίγουρα, έτσι μας αρέσει να δουλεύουμε, αλλά σας κάνει καλό.

*Ο Baylen Smith είναι περήφανος κάτοικος του Κεντάκυ και συμμετέχων στη σχολή Praxis, όπου αποσκοπεί στην επέκταση των ελευθεριών και την επέκταση μικρών επιχειρήσεων και κοινωνιών. Η προσωπική του ιστοσελίδα είναι BaylenSmith.com
 fee.org