Νίκος Κατσουρίδης: Kάνει comeback…

Ο Νίκος Κατσουρίδης εξοστρακίστηκε από το ΑΚΕΛ τον περασμένο Μάιο με διεργασίες μασονικής μυστικότητας, χωρίς ποτέ να μάθουμε σε τι ακριβώς έσφαλλε, ποιο ήταν το φταίξιμο που οδήγησε ή ανάγκασε το κόμμα του να τον θέσει εκτός κομματικών οργάνων. Η καρατόμησή του έγινε κατόπιν εσωκομματικής έρευνας για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς που διενήργησε η επιτροπή Ελέγχου του ΑΚΕΛ, τα ευρήματα της οποίας δεν δόθηκαν ωστόσο στην Αστυνομία ή στον Εισαγγελέα -παρόλο που το ΑΚΕΛ θεωρεί πως στη φυλακή βρίσκονται αθώα στελέχη του- γιατί, όπως εξήγησε ο Άντρος Κυπριανού μερικές μέρες αργότερα «δεν θέλουμε ζητήματα που αφορούν το ΑΚΕΛ να γίνονται θέματα δημόσιου κουτσομπολιού»!
Ήταν ομολογουμένως μια περίεργη (ωστόσο καθόλου δυσνόητη) απόφαση από πλευράς του ΑΚΕΛ, αλλά λιγότερο αξιοπερίεργη από τη στάση που κράτησε -όχι μόνο στη δεδομένη στιγμή, αλλά και στην προηγούμενη περίοδο- ο ίδιος ο Νίκος Κατσουρίδης. Ο οποίος, παρόλο που υπήρξε λαλίστατος και εξαιρετικά ευφραδής στην πολιτική του σταδιοδρομία, άφησε τις φήμες να σέρνονται χωρίς να καθαρίσει το όνομά του, υπέμεινε σιωπηλός τον διασυρμό από την προσβλητική προς το πρόσωπό του ενέργεια της Κεντρικής Επιτροπής και άφησε αναπάντητους τους σαφείς υπαινιγμούς – υποδείξεις του Άντρου Κυπριανού «Ελπίζω και εύχομαι να μην υποχρεωθώ ποτέ να μιλήσω γι’ αυτά τα ζητήματα δημοσίως». Είναι, ασφαλώς, κι αυτό μια τακτική. Όσο λιγότερο εκτίθεσαι, τόσο λιγότερο λερώνεσαι.
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, ο Νίκος Κατσουρίδης φαίνεται να ξαναβρίσκει ή αν προτιμάτε, να ξανασερβίρει τον παλιό καλό του εαυτό. Υποδεικνύει προς πάσαν κατεύθυνση πως παραμένει παίκτης του πολιτικού παιχνιδιού, διεκδικεί να έχει ρόλο και λόγο και αυτή του η διεκδίκηση είναι πέρα για πέρα εμφανής. Συχνή αρθρογραφία, τηλεοπτικές εμφανίσεις, συνεντεύξεις, μια «αντιδικία» με τον Άντρο Κυπριανού στη Βουλή που δεν πέρασε απαρατήρητη… Για ορισμένους, μάλιστα, η έκκληση του Άντρου Κυπριανού προ ημερών, «να αφήσουν το ΑΚΕΛ μακριά από το ποδόσφαιρο», αλλά κυρίως το σημείο εκείνο όπου έλεγε πως «η ηγεσία της Θύρας 9 είναι υποκινούμενη από κάποιους», είχε συγκεκριμένο αποδέκτη. Αν και αυτό αποτελεί εικασία, η σχέση, ο ρόλος και η επίδραση του Νίκου Κατσουρίδη στην Ομόνοια και κυρίως στους οργανωμένους της Θύρας 9, είναι γνωστά. Ας μην ξεχνούμε πως τον περασμένο Δεκέμβριο, εγκαινίασε τον λογαριασμό του στο Twitter με ένα tweet που αφορούσε την Ομόνοια! «Στηρίζουμε Διοίκηση, παίκτες, προπονητές. Ομόνοια για πάντα», είχε γράψει.  Ενώ δύο μήνες προηγουμένως, τον Οκτώβριο του 2014, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή με τον Πανίκο Χατζηλιασή, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναλάμβανε την προεδρία της Ομόνοιας, εφόσον το επέτρεπαν οι περιστάσεις, ενώ είχε προσθέσει πως έχει άριστες σχέσεις με τη Θύρα 9.
Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι εάν ο Νίκος Κατσουρίδης θέλει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, αλλά ο ρόλος που θέλει να διαδραματίσει. Παλιότερα, το 1999, ενθουσιασμένος ίσως κι από τη θέση που είχε και τον ρόλο που διαδραμάτιζε τότε στη «Χαραυγή» (έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ψιθυριστεί πολύ περισσότερα) είχε δηλώσει πως κανένα αξίωμα, (πρόεδρος κόμματος, Βουλής, Δημοκρατίας) δεν βρισκόταν στο μυαλό του, και πως εκείνο που τον ενδιέφερε ήταν να γίνει κάτι σαν… «βαρόνος» των media! Όχι βεβαίως μ’ αυτή την αρνητική έννοια, αλλά… «εκείνο που πραγματικά με συγκινεί εδώ και μερικά χρόνια, είναι η ιδέα ενός συγκροτήματος Μέσων Ενημέρωσης, ασφαλώς αριστερής τοποθέτησης, στα οποία θα είχα τον πρώτο λόγο». Αυτά, όμως, τότε, στις παρυφές του μακρινού 2000 που παρέμειναν όνειρα ανεκπλήρωτα. Σήμερα; Διεκδικεί ρόλο εντός του ΑΚΕΛ, ενόψει των βουλευτικών του Μαΐου; Επιθυμεί να κάνει δικό του κόμμα; Μήπως θέλει να γίνει πρόεδρος της Ομόνοιας; Ή χρησιμοποιεί την Ομόνοια για να ασκήσει πίεση στο κόμμα; Μήπως οι βλέψεις του φτάνουν στο να ηγηθεί ενός ευρύτερου μετώπου ενόψει τον εξελίξεων στο Κυπριακό ή των προεδρικών του 2018;
Η κίνηση πάντως του ΑΚΕΛ να στείλει επιστολή στα κανάλια με την οποία τα παρακαλεί να προσκαλούν για θέματα εφ’ όλης της ύλης μόνο μέλη του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας και για εξειδικευμένα μόνο τους «αρμόδιους» βουλευτές, μπορεί να λέει κάτι. Επίσης, η απόφαση του κόμματος για μη διεκδίκηση άλλης θητείας απ’ όσους έχουν ήδη τρεις, είναι βέβαιο πως αφορά και τον Νίκο Κατσουρίδη. Μπορεί αυτό να το αλλάξει η ΚΕ; Πολύ αμφιβάλλουμε, αλλά θα το δούμε εντός Ιανουαρίου. Όσον αφορά άλλες βλέψεις, πέραν του κομματικού πεδίου, θυμίζω ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος, το βράδυ των εκλογών του 2013, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ τα αποτελέσματα, είχε πει πως μια υποψηφιότητα Κατσουρίδη θα αντλούσε ψήφους και από άλλα κόμματα, πολύ περισσότερες απ’ ό,τι ο Σταύρος Μαλάς. Μπορεί κι αυτό να λέει κάτι, δεδομένης και της «απορριπτικής» γραμμής που ακολούθησε ο Κατσουρίδης στο παρελθόν. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Νίκος Κατσουρίδης δεν δείχνει διατεθειμένος να παραμείνει πολιτικά όμηρος του ΑΚΕΛ….philenews.com