Οι τράπεζες δεν θα πεθάνουν…

Οι τραπεζικές μετοχές και οι κάτοχοί τους, είναι τα μεγάλα θύματα της οικονομικής πολιτικής που πέρα από κάθε λογική ασκήθηκε το τελευταίο διάστημα. “Θυσιάστηκαν” δύο κατά σειρά ανακεφαλαιοποιήσεις  τις οποίες πλήρωσε με δανεικά ο Έλληνας φορολογούμενος, “θυσιάστηκε” και η ανακεφαλαιοποίηση του 2014, στην οποία πήραν μέρος και πάνω από 250 ξένοι επενδυτές που εμπιστεύτηκαν την προοπτική της οικονομίας και επένδυσαν 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ…

Ο τραπεζικός κλάδος έφθασε να αποτιμάται στο Χρηματιστήριο με μόλις  5,3 δισ. ευρώ και οι μέτοχοι για αν αποκτήσουν ξανά τις αξίες που είχαν την προηγουμένη των capital controls θα πρέπει να …περιμένουν να δουν τις μετοχές να σημειώνουν ράλι πάνω από 150%!.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση το φθινόπωρο, αφού προηγουμένως τα stress tests δείξουν “που βρισκόμαστε” και πόσοι “σκελετοί” έκαναν ξανά την εμφάνισή τους στα “ντουλάπια” των τραπεζών, εξ αιτίας της απραξίας στην οικονομία και κυρίως, εξ αιτίας των μεγάλων αυξήσεων στα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Τα σενάρια που διοχετεύονται στην αγορά κάνουν λόγο για αυξήσεις κεφαλαίου που θα κυμαίνονται από 9 έως και 16 (το πολύ) δθσ. ευρώ, αν και υπάρχουν αισιόδοξες πλευρές που θέλουν τις αυξήσεις να μην ξεπερνάνε τα 8 δις.

Σημειώστε, ότι αν δεν είχε γίνει το περίφημο δημοψήφισμα και αν δεν είχαν κλείσει οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο, σήμερα θα κάναμε λόγο για πολύ μικρότερα ποσά, τα οποία μάλιστα θα κάλυπταν με άνεση οι ιδιώτες μέτοχοι, αυξάνοντας το ποσοστό τους στις τράπεζες.

Μέσα στη μαυρίλα, το θετικό είναι πως στα stress tests των τραπεζών  δεν θα περιλαμβάνεται ο αναβαλλόμενος φόρος που θα οδηγούσε  τις κεφαλαιακές ανάγκες στα ύψη και τις τράπεζες κατά 100% στην αγκαλιά του Δημοσίου. Οι  αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών ανέρχονται σήμερα στα 15,48 δισ.  και  αντιστοιχούν στο 57% των συνολικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα γίνει μέσω του ΤΧΣ  με ένα σενάριο αυξήσεων κεφαλαίου περίπου 10-11 δισ. ευρώ, το ΤΧΣ, δηλαδή το Δημόσιο, θα κατέχει πάνω από το 80% των μετοχών του τραπεζικού κλάδου  (σήμερα κατέχει το 56%). Οι ιδιώτες περιορίζονται στο υπόλοιπο 20%.

Αν όλα εξελιχθούν με το θετικό σενάριο, οι ιδιώτες μέτοχοι που έχασαν για μία ακόμα φορά τα λεφτά τους, θα οδηγηθούν στην απόφαση να βάλουν και νέα κεφάλαια, προκειμένου να διατηρήσουν την ελπίδα πως σε βάθος χρόνου θα …ρεφάρουν.

Σημειώνεται πως οι αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Και δεν εννοούμε τις σημερινές τιμές στο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Εννοούμε τις τιμές που θα προκύψουν από το reverse split (μία νέα μετοχή σε δέκα παλαιές, σημερινές) και οι οποίες δεν μπορεί να βρίσκονται κάτω από το 0,30 ευρώ ονομαστική αξία.

Συμπέρασμα: Οι τράπεζες δεν θα πεθάνουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μείνουν στον ιδιωτικό τομέα αλλά οι νυν μέτοχοι έχουν ήδη “πεθάνει” οικονομικά και απλά ελπίζουν σε μια νέα εποχή όπου η οικονομική και επιχειρηματική λογική θα πάρουν τη θέση του παραλογισμού.

bankwars