Πέντε ψηφιακές υπηρεσίες που απελευθερώνουν τον κόσμο…

Οι πολιτικοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους σχετικά με ποια εκδοχή του παρελθόντος θέλουν να επαναφέρουν με τη δύναμη και την εξουσία τους. Στο μεταξύ, οι επιχειρηματίες χτίζουν ένα μέλλον για όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν.

Εδώ είναι κάποιες από τις συναρπαστικές εξελίξεις στις ψηφιακές υπηρεσίες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και ζούμε και κάνουν τον κόσμο πιο ελεύθερο –όλα αυτά χωρίς διχαστικές δημόσιες συζητήσεις και νομοθεσίες.

OpenBazaar

Οι εμπορικές υπηρεσίες που ξεφεύγουν από κάθε μορφή κρατικού ελέγχου απέκτησαν κάποια δημοσιότητα με την εμφάνιση του «Δρόμου του Μεταξιού» darknet. Ο ιδρυτής του καταδικάστηκε με τουλάχιστον δύο ισόβιες καταδίκες. Μετά από αυτή την τραγωδία, τα εφευρετικά μυαλά αναρωτήθηκαν: τι πήγε στραβά; Το πρόβλημα ήταν ένα κεντρικό σημείο αποτυχίας. Αλλά τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να φτιάξουμε μια εντελώς αποκεντρωμένη πλατφόρμα εμπορικών υπηρεσιών; Μια τέτοια γερή εφαρμογή θα ήταν σαν τη Λερναία Ύδρα την οποία κανένα κράτος δεν μπορεί να τη ρίξει.

Και έτσι, μετά από δύο χρόνια σχεδιασμού, έχουμε το OpenBazaar, μια διανεμημένη εμπορική πλατφόρμα που μόλις κυκλοφόρησε σε έκδοση beta. Ο καθένας μπορεί να το κατεβάσει και να γίνει ένας κόμβος. Λειτουργεί με σχέσεις ίσου προς ίσο. Δεν χρησιμοποιείται για παράνομους σκοπούς. Ο σκοπός του είναι να συνδέσει αγοραστές και πωλητές ώστε να ενισχυθεί η ανθρώπινη ευημερία μέσα από συναινετικές συναλλαγές ευνοϊκές και για τις δύο πλευρές. Τον επιτυγχάνει ξεπερνώντας τα σύνορα και δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανονιστικούς παράγοντες.

Το OpenBazaar ενισχύθηκε με υποστήριξη από τον χρηματοδότη επιχειρήσεων Andreessen Horowitz (Mosaic και Netscape) και τον επενδυτή νεοσύστατων εταιρειών William Mougayar (επενδυτής σε εφαρμογές βάσεων δεδομένων καταγραφής συναλλαγών). Οι συνεισφορές τους σε μετρητά έδωσαν στην ομάδα του OpenBazaar τον χρόνο, τις πηγές και τη νομιμότητα για να τα καταφέρουν ως το τέλος. Τα μέσα ενημέρωσης θα φωνάζουν για τη χρήση παράνομων προϊόντων, αλλά οι αληθινές του δυνατότητες θα φέρουν μια βιώσιμη εμπορική αγορά σε όλο τον κόσμο, σε οποιονδήποτε έχει μια διαδικτυακή σύνδεση και την επιθυμία για συναλλαγές.

Η πλατφόρμα είναι ελεύθερη και δωρεάν. Δεν κοστίζει τίποτα στους χρήστες να την κατεβάσουν. Και είναι ένα παράδειγμα της λεγόμενης καινοτομίας χωρίς άδεια. Είναι η πιο αγνή μορφή του «νέου». Η λέξη «ανατρεπτικό» δεν περιγράφει καν τις δυνατότητές του.

Ethereum

Μια πλευρά του πρωτόκολλου του Bitcoin η οποία τέθηκε στην άκρη για μια επόμενη έκδοση ήταν η δυνατότητά του να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό και πλήρως ιδιωτικό, ισότιμο σύστημα νομικών διαδικασιών. Τα «έξυπνα συμβόλαια» είναι το πιο συνηθισμένο παράδειγμα, αλλά στην πραγματικότητα πάντα υπήρχε η δυνατότητα αυτή για ένα τεράστιο εύρος υπηρεσιών βασισμένων σε συμβόλαια. Το πρόβλημα ήταν πάντα ο συντηρητισμός των βασικών σχεδιαστών του Bitcoin, που δεν έχουν ανοίξει αρκετά το σύστημα για να γίνει αρκετά δυνατό και να μετατραπεί σε σύστημα εναλλακτικής διακυβέρνησης.

Πριν από μερικά χρόνια, κάποιοι σχεδιαστές ξεκίνησαν να χτίζουν μια εναλλακτική πλατφόρμα η οποία χρησιμοποιούσε μια τεχνολογία καταγραφής βάσεων δεδομένων συναλλαγών, αλλά εντελώς εκτός του δικτύου Bitcoin. Το αποτέλεσμα ήταν το Ethereum, μια διανεμημένη πλατφόρμα που επιτρέπει τη δημιουργία μιας τεράστιας ποικιλίας νομικών υπηρεσιών που λειτουργούν ισότιμα. Κάποιες από τις πρώτες εφαρμογές περιλαμβάνουν υπηρεσίες μηνυμάτων, στοιχημάτων, εγγυήσεων, δικαιολογητικών, υπόληψης, και πολλές άλλες.

Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του Ethereum είναι πώς η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τις βασικές ιδέες του Bitcoin, αλλά αποσχίζεται εντελώς από το συνάλλαγμα που φέρει αυτό το όνομα. Αντίθετα, οι συναλλαγές γίνονται με μια νέα μονάδα ανταλλαγής ονόματι Ether. Δεν είναι τεχνικά χρήματα αλλά μια μάρκα ιδιοκτησίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του προγραμματιστικού περιβάλλοντος. Άλλα έχει και μια τιμή αγοράς. Έχει μετακινηθεί από το μηδέν στα 10 δολάρια σε λίγους μήνες. Οι αρχικοί επενδυτές είναι τώρα χαρούμενοι.

Το δυναμικό του είναι ότι μπορεί να προσπεράσει όλα τα κυρίαρχα νομικά συστήματα –με την αναποτελεσματικότητα, την αναξιοπιστία και την αργοπορία τους- για χάρη ενός συστήματος που αντικατοπτρίζει την απαίτηση των χρηστών για αμετάβλητες μορφές καταγραφής δεδομένων και βεβαιότητα των συμβολαίων. Δεν υπάρχει λογοκρισία, απάτη, ή παρέμβαση τρίτων. Για άλλη μια φορά, δεν νοιάζεται για εθνικά σύνορα, φυλή, θρησκεία, φύλο ή κοινωνική τάξη. Είναι εμπόριο εν δράσει. Δεν είναι ακόμα πολύ ανεπτυγμένο, αλλά σε μερικά χρόνια, θα είστε ανυποχώρητα γοητευμένοι από τις υπηρεσίες που έχουν χτιστεί σε αυτή την πλατφόρμα.

Slack

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα δεν είναι και τόσο καλά για τις ομάδες. Χάνετε τον έλεγχο. Πρέπει να θυμάστε πράγματα. Καταλήγετε να ψάχνετε τα εισερχόμενα. Και υπάρχει κάτι τρομακτικό σε έναν γεμάτο φάκελο εισερχομένων. Ναι, ξέρω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα του πρώτου κόσμου. Και όμως, περιμένω 25 χρόνια για κάτι άλλο. Έχω δοκιμάσει κάθε λογισμικό ομαδικής συνεργασίας εκεί έξω, αλλά η διαδικασία της μάθησης ήταν πάντα τόσο απότομη. Αν κάτι απαιτεί τόσο κόπο, οι άνθρωποι δεν θα το κάνουν και θα εξασθενίσει.

Άκουγα για το Slack εδώ και 2-3 χρόνια, αλλά ποτέ δεν το δοκίμασα. Πριν από μερικά βράδια, παρακολούθησα μια συνάντηση επιστημών δεδομένων στην οποία ο μεσολαβητής ζήτησε να σηκώσουν τα χέρια τους όσοι χρησιμοποιούν το Slack. Τα 2/3 των θεατών τα σήκωσαν. Αυτό ήταν αρκετό για μένα να το δοκιμάσω επιτέλους.

Εν συντομία, είμαι εντυπωσιασμένος. Είναι το είδος τεχνολογίας που μοιάζει αναπόφευκτο όταν το βλέπεις και το βιώνεις. Είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που επιτρέπει τη δημιουργία ομάδων, ιδιωτικές συνομιλίες, δημόσιες ή ιδιωτικές κοινοποιήσεις, επισυνάψεις κάθε μεγέθους, και είναι γενικά εύκολο στην αναζήτηση και προσαρμόσιμο. Περιλαμβάνει εφαρμογές οθόνης για όλα τα περιβάλλοντα. Και για βασικούς χρήστες, όλο το πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Δεν είχα φανταστεί ότι αυτό θα αντικαθιστούσε το email –δεν είχα ποτέ προσωπικά φανταστεί πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό- αλλά τότε, προς έκπληξή μου, ξαφνικά κατάλαβα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα και αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπους που έβαλαν τα μυαλά τους να εργαστούν πάνω σε αυτό το πρόβλημα, επιτέλους η λύση έρχεται, όχι δημιουργώντας ένα καλύτερο σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά επαναπροσδιορίζοντας την όλη δομή της ομαδικής επικοινωνίας και συνεργασίας.

LinkedIn

Ναι, αυτό η σελίδα υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά υπάρχει λόγος για το ότι είναι μία από τις σελίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία παγκοσμίως. Είναι το σπουδαιότερο εργαλείο στην ιστορία για την προαγωγή των εργατών. Κάθε συμμετέχων στην παγκόσμια αγορά μπορεί να ανεβάσει μια εργασιακή προϊστορία και ένα βιογραφικό, να φτιάξει μια λίστα με τις ικανότητές του, να συγκεντρώσει χορηγούς, να στείλει προσωπικές αποδεικτικές ιστορίες, και τα λοιπά. Και το κλειδί εδώ δεν είναι εντελώς προφανές: μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς να ενοχλήσετε τον τωρινό σας εργοδότη!

Αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι εργάτες μπορούν να είναι πάντα στην αγορά εργασίας. Αντί να πανικοβάλλεστε και να ψάχνετε για δουλειά όταν η τωρινή εργασία αρχίσει να μην πηγαίνει καλά, μπορείτε να είστε πάντα διαθέσιμοι για πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες. Το LinkedIn, λοιπόν, παίρνει αυτό το βασικό βήμα και το οδηγεί σε μια αληθινή αγορά εργασίας. Απελευθερώνει αυτούς που το κάνουν από τη δουλική εξάρτηση σε κάθε έναν εργοδότη που έχει κεφάλαιο.

Μια από τις άσχημες συνέπειες της κυβερνητικής παρεμβατικότητας στους χώρους εργασίας είναι ο τρόπος με τον οποίο αλυσόδεσε τους εργάτες στις δουλειές τους. Τα προνόμια στον τομέα της υγείας, οι περίπλοκοι υπολογισμοί φορολογιών και όλα τα είδη υποχρεώσεων έχουν κάνει την αγορά εργασίας πολύ λιγότερο ευέλικτη από όσο ήταν πριν από έναν αιώνα. Βέβαια, μετά τον Β’ Παγκόσμιο, τα επιχειρησιακά και νομικά συστήματα ήταν δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε ένας άνθρωπος να βρίσκει μια δουλειά μόλις τελειώσει το σχολείο και να την κρατάει μέχρι τη σύνταξη. Η ιδέα της αλλαγής από μέρος σε μέρος δεν αντιμετωπιζόταν θετικά.

Δεν είναι πλέον αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Με τις τεχνολογικές και τις βιομηχανικές δομές να αλλάζουν τόσο γρήγορα, οι εργαζόμενοι πρέπει να παραμένουν ενεργοί για να είναι στην επικαιρότητα, να εκπαιδεύονται συνέχεια και να φανερώνουν την ύψιστη δυνατή αξία τους. Πρέπει να αφήσουν τους λιμνάζοντες θεσμούς και να παίρνουν ρίσκα με καινοτόμους. Και ο καιρός για να ψάξετε την επόμενή σας δουλειά είναι όταν είστε χαρούμενοι και πιο παραγωγικοί στην τωρινή σας εργασία. Ανεξαρτησία στους εργαζομένους! Το LinkedIn εμφανίστηκε ακριβώς τη στιγμή που έπρεπε για να κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

UpWork

Αρκετές μαχητικές πλατφόρμες για την πρόσληψη ελεύθερων επαγγελματιών ενώθηκαν πέρυσι για να δημιουργήσουν μια πιο ενωμένη και αποτελεσματική πλατφόρμα που θα βρίσκει ταλέντα από όλο τον κόσμο. Δουλειές που κόστιζαν κάποτε χιλιάδες δολάρια, όπως αποδεικνύεται, μπορούν να πραγματοποιηθούν για ένα μικρό μέρος από το ποσό αυτό με διεθνείς προμήθειες. Το UpWork είναι το εργαλείο που μπορεί να το κάνει.

Τι είδους εργασίας; Χτίσιμο ιστοσελίδων, δημιουργία γραφικών, αντιμετώπιση προβλημάτων δεδομένων, προγραμματισμός, σχέσεις με πελάτες, δημιουργία βιβλίων, και κάθε άλλη ικανότητα σχετική με ψηφιακές εφαρμογές που μπορείτε να φανταστείτε. Αναρτάτε μια αγγελία της εργασίας σας εκεί και διαλέγετε ανάμεσα σε ντουζίνες αιτούντων που στέλνουν τις ιδέες τους μέσα σε ώρες από τότε που δημοσιεύσατε. Δίνετε απλά ένα μικρό ποσό στην πλατφόρμα όταν ολοκληρώνεται η εργασία και είστε μια χαρά.

Το UpWork έχει δώσει αμέτρητες ευκαιρίες σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο να κερδίσουν χρήμα βοηθώντας άλλους. Επίσης, έχει φέρει ταλέντα στη διάθεση των εργοδοτών τα οποία δεν θα γνώριζαν αλλιώς ότι υπάρχουν. Σε έναν κόσμο αυξανόμενης εξειδίκευσης, και ειδικά δεδομένων των στενών οικονομικών συνθηκών, αυτό ήταν δώρο Θεού. Μιλώντας ως κάποιος που συχνά προσλαμβάνει ανθρώπους από το UpWork, αποκτάτε επίσης ένα πολύ όμορφο συναίσθημα ερχόμενοι σε συμβόλαια εργασίας με ταλαντούχους ανθρώπους από όλον τον αναπτυσσόμενο κόσμο που έχουν τεράστιο ταλέντο, αλλά είχαν πριν ελάχιστες ευκαιρίες.

Ελευθερία χωρίς άδεια

Παρατηρήστε ότι καμία από τις παραπάνω καινοτομίες δεν χρειάστηκε νομοθεσία. Καμία από αυτές δεν χρειάστηκε την υπογραφή του προέδρου. Καμία από αυτές δεν απαίτησε ενοχλητικά πανό στις αυλές και τηλεοπτικές συζητήσεις. Όλες τους βοηθούν να έρθει περισσότερη ελευθερία στον κόσμο. Όλες τους επηρεάζουν βαθιά το μέλλον της ανθρωπότητας στον τρόπο με τον οποίο ζούμε και δουλεύουμε.

Η δημιουργία τους ήταν καπιταλιστική δράση, αλλά με ιδιαίτερα καλές προθέσεις. Οι δημιουργοί τους είναι οι αληθινοί αρχηγοί μας: πρωτοπόροι του μέλλοντος, ενώ οι υποψήφιοι για την Προεδρία αποσπούν την προσοχή μας και είναι αντιδραστικοί συμμετέχοντες σε εκστρατείες υπέρ του παρελθόντος.

fee.org