Πολλά τα λεφτά για τις “πλατφόρμες” του πλαν μπι…

Επειδή κάποιοι προσπαθούν πάλι να παίξουν παιχνίδι στην πλάτη της χώρας παριστάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν τα ερωτήματα που προκύπτουν για την “ταμπακιέρα” στην ιστορία των πλαν μπι και των IOU.

Και επειδή ο κίνδυνος για τη χώρα αποσοβήθηκε μετά την προσωπική παρέμβαση ανώτατου πολιτειακού παράγοντα.

Και επειδή βασίζονται στην “άγνοια” από το ευρύ κοινό για τον τρόπο που λειτουργούν και το πως κερδίζουν τα σύγχρονα ηλεκτρονικά χρηματοοικονομικά συστήματα (πλατφόρμες συναλλαγών), ας δούμε τι ακριβώς είναι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες οικονομικών συναλλαγών, πως κερδίζουν και την σχέση τους με το υποτιθέμενο Plan-b.

Οι πλατφόρμες συναλλαγών που το τελευταίο διάστημα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γωνία του διαδικτύου, προσπαθούν να οικειοποιηθούν μέρος ή σύνολο των εξαιρετικά κερδοφόρων τραπεζικών υπηρεσιών, πουλώντας ταχύτητα και ευκολία για να ανταγωνιστούν τα καθιερωμένα πιστωτικά ιδρύματα.

Συνήθως παρέχουν στις διαδικτυακές εμπορικές επιχειρήσεις το λογισμικό της πλατφόρμας τους.

Το λογισμικό εγκαθίσταται στην ιστοσελίδα της επιχείρησης και συνδέει και διαχειρίζεται τους τραπεζικούς λογαριασμούς της και τον τραπεζικό λογαριασμό κάθε πελάτη της επιχείρησης με τις εξής δυνατότητες:

  1. Την δυνατότητα αποδοχής πληρωμών μέσω πιστωτικής κάρτας και e-banking
  2. Την διαχείριση και καταγραφή όλων των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας
  3. Την οικονομική, ταμειακή και λογιστική διαχείριση μέσω του συνδεδεμένου σε αυτή λογιστικού προγράμματος της επιχείρησης. Δηλαδή, την έκδοση τιμολογίων ή αποδείξεων.
  4. Την διαχείριση των εμπορευμάτων με την κωδικοποίηση τους.
  5. Την κωδικοποίηση και την καταγραφή των δεδομένων του κάθε πελάτη.
  6. Την διαχείριση και την δυνατότητα πληρωμών προς τρίτους, προμηθευτές, δάνεια, φόροι, μισθοδοσία, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και οτιδήποτε άλλο.
  7. Την διαχείριση των επενδύσεων της επιχείρησης είτε των παραγωγικών (π.χ. υποκατάστημα, βιομηχανική η αγροτική μονάδα)

Πρακτικά το σύστημα αυτό λειτουργεί ως εξής:

Ένας Χ πελάτης θέλει να αγοράσει μέσω διαδικτύου ένα προϊόν που διαθέτει μια εταιρεία- π.χ. μια τηλεόραση. Υποχρεωτικά θα ακολουθήσει τα εξής βήματα τουλάχιστον.

Επιλεγεί από την ιστοσελίδα της εταιρείας το προϊόν με τον κωδικό που του έχει δώσει η εταιρεία, καταγράφει τα στοιχεία του: το όνομα, το επώνυμο, την ακριβή διεύθυνση, την χώρα που βρίσκεται, το τηλέφωνο και το email και επιλεγεί τον τρόπο πληρωμής.

Εάν επιλέξει πάντα μέσω των οδηγιών της εταιρικής πλατφόρμας την ηλεκτρονική μεταφορά των χρημάτων του από τον τραπεζικό του λογαριασμό ή τον τραπεζικό λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας προς τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας.

Τότε τα χρήματα τα «αναζητά» η πλατφόρμα, και σε ηλεκτρονική συνεργασία με την τράπεζα/ες της εταιρείας τα πιστώνει στον λογαριασμό της.

Σε αυτή την περίπτωση, η πλατφόρμα «γνωρίζει» το ονοματεπώνυμο του καταναλωτή, τον τραπεζικό του λογαριασμό και άλλα στοιχεία που τα αρχειοθετεί δίνοντας τους ένα «κωδικό».

Πολλές φορές υποχρεώνεται σε άνοιγμα λογαριασμού όπως πχ οι λογαριασμοί της Paypal με κωδικό «Pin» στον πελάτη της.

Από αυτήν την κατ αρχήν χρήση των λογισμικών, πρόεκυψαν νέες «ανάγκες» που έλυσαν οι «πλατφόρμες» προσαρμόζοντας τα λογισμικά τους.

Μια από τις βασικότερες ήταν η μετατροπή των νομισμάτων. Εάν π.χ. κάποιος από τις Η.Π.Α. ή από την Κίνα ήθελε να αγοράσει ηλεκτρονικά ένα προϊόν από την Ευρώπη, η πλατφόρμα αυτόματα του μετατρέπει τα δολάρια ή τα Γουάν σε Ευρώ. Για τις χώρες εντός Ε.Ε. άλλα εκτός της ευρωζώνης, στο νόμισμα που χρησιμοποιούν.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή ανάμεσα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου με οποιοδήποτε νόμισμα. Αρκεί βέβαια η εταιρεία που της ανήκει η πλατφόρμα να διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια. Αυτό κρατήστε το.

Επ’ αμοιβή, προστέθηκε άλλη μια υπηρεσία, που προσφέρει την διαχείριση αμιγώς οικονομικών επενδύσεων στις χρηματαγορές, μέσω μετοχών και σύνθετων επενδυτικών εργαλείων, π.χ. παραγώγων κρατικών ομολόγων και νομισμάτων. Αυτό κρατήστε το.

Οι πιο προχωρημένες εταιρείες λογισμικού, δημιούργησαν δικό τους εσωτερικό νόμισμα για τις ανταλλαγές. (όπως η  Payservices LTD το Lioncoin).

Τα εσωτερικά νομίσματα αποκτούν την δική αυτοτελή τους αξία και διαπραγματεύονται  στην χρηματαγορά.

Η αξία τους μεγεθύνεται από το ύψος των κεφαλαίων και από την επάρκεια και τον αριθμό των πελατών που καταγράφονται ως κωδικοί (π.χ. Α.Φ.Μ.) και αυτό κρατήστε το.

Ας πούμε λοιπόν ότι υποθετικά έχουμε μια πλατφόρμα σαν αυτή της Payservices LTD (που προσπάθησαν να εγκαταστήσουν στο ΥΠ.ΟΙΚ.). Πάντα υποθετικά…

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει για πελάτες όλους τους φορολογουμένους της Ελλάδος αναγνωρίζοντας τους μέσω των Α.Φ.Μ. τους και των στοιχείων που είναι συνδεδεμένα με αυτό (Ε9 κλπ).

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αναγνωρίζει όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τους κατόχους και το χρηματικό τους υπόλοιπο.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα υποκαθιστώντας το ευρωσύστημα γνωρίζει τα χρηματικά διαθέσιμα του κράτους και των τραπεζών.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα «γνωρίζει» ότι επίκειται στη χώρα μας η αλλαγή του νομίσματος  σε IOU, ευρωδραχμή ή πείτε το όπως εσείς θέλετε.

Ένα μόνο πράγμα έχει ανάγκη: Κεφάλαια.

Ένα ευσυνείδητο στέλεχος της, την πρώτη δουλειά που θα έκανε είναι να:

Απευθυνθεί σε ομάδες μεγαλο- κεφαλαιούχων για να τους παρουσιάσει τις επικείμενες (υποθετικές;) αλλαγές στην Ελλάδα και να ζητήσει χρήματα για την εταιρεία του ή τον όμιλο εταιρειών που συμμετέχει η εταιρεία του.

Επίσης όφειλε να διαβεβαιώσει τους υποψήφιους επενδυτές του για την αρτιότητα των στελεχών του και την εμπιστοσύνη που τα περιβάλει.

Ότι είναι σε θέση να ξεπεράσει όλα τα γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια και ότι η μελλοντική τους επένδυση θα είναι ασφαλής και κερδοφόρα.

Έτσι θα έπραττε κάθε ευσυνείδητο εταιρικό στέλεχος και αυτό κρατήστε το καλά για το μέλλον.

Το λογισμικό «ηλεκτρονική πλατφόρμα» που επρόκειτο να εγκατασταθεί στο ΥΠ.ΟΙΚ είναι ηλεκτρονικό ανταλλακτηριο νομισματων–change money-.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι καθαρό.

Ποια η αμοιβή  στην εταιρεία που θα εγκαθιστούσε το λογισμικό «πλατφόρμα»;

Ποιος ο τρόπος καταβολής και ποιος τα διαπραγματεύτηκε;.

ΥΓ. Τώρα “τι ψαχνόταν” η άλλη “πλατφόρμα”, η της δραχμής, η πολιτική μ’ αυτά.. ας τοποθετηθούν οι ίδιοι…

-Αυτός είναι ο τιμοκατάλογος όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα προσέλκυσης επενδυτών. Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση ή δείτε τον στην ιστοσελίδα τους.

-Και αυτό είναι το σήμα του νομίσματος Lioncoin και εδώ η λίστα που περιγράφει το Lioncoin και την Ευρωδραχμή ως συμπληρωματικά νομίσματα