Τα ρομπότ που εξερευνούν τα ύδατα του κόσμου…

Eνώ όλος ο κόσμος ενθουσιάζεται με τα drones, μια ομάδα θαλάσσιων ρομπότ βοηθά τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τα παγκόσμια ύδατα.

Τα ονομαζόμενα aquabots, είναι “ο πιο εξελιγμένος τρόπος μέτρησης των ορίων των ωκεανών, ποταμών και λιμνών”, όπως είπε ο Matthew Dunbabin, ένας από τους βασικούς ερευνητές του Ινστιτούτου Μελλοντικoύ Περιβάλλοντος, στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Queensland.

Για ακρίβεια, όλα τα ύδατα ανά τον κόσμο είναι ήδη γεμάτα με ρομπότ και στα επόμενα χρόνια αναμένονται ακόμα περισσότερα.

Μία σημαντική μερίδα των αυτόνομων σκαφών θαλάσσης, είναι μέρος του project περιβαλλοντικής έρευνας της Argo, όπου γίνονται έρευνες μέτρησης της θερμοκρασίας, της αλμυρότητας και της κινητικότητας του νερού.

rompot-pou-exerevnoun-idata-tou-kosmou1

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Argo, την Δευτέρα 3,881 aquabots της Argo έπλεαν στους ωκεανούς

Ο Dunbabin δήλωσε ότι τα σκάφη της Argo είναι σχετικά απλές ρομποτικές σημαδούρες, αλλά έχουν την ικανότητα να ακολουθούν τα θαλάσσια ρεύματα και να φτάσουν σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων.

Κάθε δέκα μέρες αναδύονται στην επιφάνια και μεταδίδουν τα δεδομένα τους, τα οποία με την σειρά τους τροφοδοτούν το παγκόσμιο σύστημα καιρού και τα μοντέλα των ρευμάτων του ωκεανού.

Μετά από ένα χρόνο δουλειάς, ο Dunbabin ελπίζει ότι θα μπορέσει να συμπεριλάβει περισσότερα ρομπότ στην έρευνα. Όπως είπε και ο ίδιος:

“Για λόγους υγείας και ασφάλειας, αν έχουμε πλημμύρα ή κυκλώνα ή μία καταστροφή όπως μία πετρελαιοκηλίδα, συνήθως δεν είναι πρακτικό να στέλνουν ανθρώπους για αυτά τα ζητήματα.”

Σε αυτό το σημείο είναι που χρησιμεύουν τα συμπερασματολογικά ρομπότ (Inference). Τα Inference είναι ρομποτικά σκάφη, σχεδιασμένα να είναι πλήρως ανεξάρτητα και να ζουν στα ύδατα για μήνες.

Είναι φτιαγμένα από υαλονήματα και οι διάφοροι αισθητήρες τους δίνουν στους ερευνητές περιβαλλοντικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και για τα πάντα, από την ποιότητα των υδάτων μέχρι και τις εκπομπές αερίων.

Έχουν ενσωματομένη κάμερα και φωτογραφική μηχανή και χρησιμοποιούν συστήματα GPS για να αποφεύγουν τους υφαλους και την ακτογραμμή.

Τροφοδοτούνται από τον ήλιο καθώς χρειάζονται ελάχιστη ενέργεια για να λειτουργήσουν.

Είναι κατασκευασμένα να μεταφέρουν διάφορα φορτία, όπως αισθητήρες αερίων θερμοκηπίου και δείγματα νερού ή ακόμη και ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ρομπότ.

Τα ρομπότ inference και άλλα παρόμοια του είδους τους, έχουν ως στόχο να καλύψουν ένα κενό στις γνώσεις μας σχετικά με τα υδάτινα συστήματα, δεδομένου ότι μπορούν να πάνε εκεί που δεν μπορούν να πανε οι άνθρωποι.

Συνήθως οι ερευνητές μπορούν να πάνε στα ύδατα μόνο όταν το επιτρέπει ο καιρός , αφήνοντας μας χωρίς ποιοτικές πληροφορίε σχετικά με τους ωκεανούς κατά την διάρκεια καταιγίδων. Ενώ τα ρομποτικά συστήματα μπορούν να διαχειριστούν κακές καιρικές συνθήκες όπως ο άνεμος και η βροχή.

Ο Dunbabin ανέφερε επίσης ότι τα inference είναι σε θέση να διερευνήσουν εξαιρετικά μολυσμένες περιοχές και σημεία όπως ορυχεία και σύντομα θα δοκιμαστούν σε μία περιοχή όπου το νερό είναι τόσο όξινο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κανονικό σκάφο από αλουμίνιο.

Μέχρι και συλλογή δειγμάτων από ηφαίστεια που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού μπορούν να συλλέξουν αυτά τα ρομπότ.

Μάλιστα σε μία πρόσφατη εκδρομή στα νησιά του Σολομώντα, η ομάδα πήρε τον εγκέφαλο από ένα από αυτά τα ρομπότ inference και έφτιαξε ένα απλό σκάφος που δεν τους ένοιαζε αν θα ανατιναζόταν. Ο Dunbabin δήλωσε:

“Έχουμε μερικά από τα πρώτα δεδομένα, όπου έχουμε χαρτογραφήσει την τοπολογία του μεθανίου και του διοξειδίου του άνθρακα από την απελευθέρωση των υποθαλάσσιων ενεργών ηφαιστείων.
Υποψιάζομαι ότι θα κάνουμε μερικές πολύ καλές ανακαλύψεις από αυτά τα ρομπότ, έχοντας την δυνατότητα της καταγραφής καιρικών φαινομένων, σε ημερονύχτιο κύκλο, δεδομένα που δεν έχουμε τώρα”.

Τα ρομπότ είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, ενώ το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχουν μείνει στη φύση μέχρι στιγμής ήταν για δύο εβδομάδες (αφού το ένα κατακεραυνώθηκε).

Το επόμενο βήμα είναι να τα αφήσυν να εξερευνούν για χρονικό διάστημα μηνών.

Για τα ρομπότ έχουνε δείξει ενδιαφέρον και αρκετοί από το εξωτερικό αφού το κόστος τους δεν είναι υπερβολικό, λιγότερο από 3,000 δολάρια έκαστο, έτσι ο Dunbabin έχει αρχίσει να σκέφτεται την εμπορευματοποίηση τους:

“Ισως μπορέσουμε να βάλουμε από ένα αντίγραφο στην Ελβετία, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, ούτος ώστε να υπάρχουν πολλαπλά συστήματα παρατήρησης για να εξετάσουμε και να συγκρίνουμε τα δεδομένα με αυτά που γνωρίζουμε ήδη.”