Συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα της πολιτικής μετάβασης στη Συρία…

Σε συμφωνία για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών σε 18 μήνες στη Συρία κατέληξαν οιυπουργοί Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο της Βιέννης για εξεύρεση μιας λύσης στη συριακή κρίση.

Ωστόσο «έχουμε ακόμη διαφορές όσον αφορά το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μετά τη λήξη της συνόδου, προσθέτοντας ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον «οδικό χάρτη» μεταξύ των 20 χωρών –μεταξύ των οποίων το Ιράν και η Ρωσία– οι θέσεις των οποίων συχνά είναι διαμετρικά αντίθετες.

Ένας άλλος στόχος είναι επίσης να οργανωθεί, μέχρι την 1η Ιανουαρίου, μια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης και να επιτευχθεί μια εκεχειρία στον εμφύλιο πόλεμο που συνταράζει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, πρόσθεσε.

«Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οποίο συμφωνήσαμε σήμερα αφορά τις εκλογές σε 18 μήνες», μετά την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που θα περιλαμβάνει τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης σε έξι μήνες από τώρα, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Όσον αφορά τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι φαίνεται ότι προτίθεται να διαπραγματευθεί στο πλαίσιο της εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης. «Μας είπαν οι εταίροι μας σε αυτήν την προσπάθεια –αυτοί που κάθονται στο τραπέζι μαζί μας– ότι είναι έτοιμος να επιδείξει σοβαρότητα, να στείλει μια αντιπροσωπεία, να δεσμευτεί σε πραγματικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα τόνισε ότι «θα πρέπει παραλλήλως να πετύχουμε εκεχειρία σε όλη τη χώρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι μεγάλες δυνάμεις συμφωνούν πως θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Μια νέα συνάντηση αυτής της «διεθνούς ομάδας βοήθειας για τη Συρία» θα γίνει σε περίπου έναν μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος των συνομιλιών.