Το συμπέρασμα που βγαίνει από δύο κείμενα για το Προσφυγικό…

Αντί σχολίου, παραθέτω σήμερα το κείμενο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών που έγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και το κείμενο της κοινής δήλωσης των αρχηγών μελών της Ε.Ε. για το Προσφυγικό. Συγκρίνετέ τα και εστιάστε στις έννοιες «επανεισδοχή», «βάρος», «συλλογική ευθύνη», «επιμερισμός», «συνδρομή», «διεθνές δίκαιο», που υπάρχουν σε παραλλαγές και στα δύο.

Απόσπασμα από την ανακοίνωση της Προεδρίας:
«Η Ε.Ε. καλείται:
α) Να επιβάλει σ’ όλα τα κράτη-μέλη τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους ως προς τον δίκαιο-αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων. (..) Οφείλει να καταστήσει σαφές προς όλα τα κράτη-μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν να αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας. (…) Η Ε.Ε. οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.
β) Να προωθήσει προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής.
γ) Να προωθήσει τη συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή να ανακόψει τις ροές προσφύγων προς την Ε.Ε. και να αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων προς την Ε.Ε.
δ) Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή προς τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο κράτος-μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού».
Απόσπασμα από την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής:
«Η Τουρκία επιβεβαίωσε τη δέσμευση για εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας για αποδοχή της ταχείας επιστροφής όλων των μεταναστών που δεν βρίσκονται σε ανάγκη διεθνούς προστασίας και να υποδέχεται πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες που συλλαμβάνονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. (…) Οι αρχηγοί των κρατών-μελών υπογράμμισαν τη σημασία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Συμφώνησαν να εργαστούν με βάση τις αρχές που περιέχουν:
– Την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

Προκειμένου να καταστεί αυτό βιώσιμο απαιτείται:
α) Να στηρίξουμε την Ελλάδα (…) να διαχειριστεί την κατάσταση. Είναι συλλογική ευθύνη της Ε.Ε.
(…)
δ) Να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να διασφαλιστούν μεγάλης κλίμακας επιστροφές στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών, χτίζοντας στη συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας.
(…)
ε) να επιταχύνουμε την εφαρμογή της μετεγκατάστασης, ώστε να μετριαστεί το μεγάλο βάρος που βαραίνει επί του παρόντος την Ελλάδα. Τα κράτη-μέλη καλούνται να διαθέσουν επειγόντως περισσότερες περιοχές για μετεγκατάσταση».
Συμπέρασμα: Η Ελλάδα, αν θέλει, μπορεί.

Μανώλης Κοττάκης  dimokratianews.gr