Στόχος των τραπεζών σε αντίθεση με τους στόχους των συνεταιριστικών τραπεζών…

Στόχος των τραπεζών σε αντίθεση με τους στόχους των συνεταιριστικών τραπεζών. Κύριος στόχος των Τραπεζικών Ιδρυμάτων αποτελεί το κέρδος.

Οι τράπεζες είναι το θεμέλιο του χρηματοδοτικού συστήματος μιας χώρας. Δέχονται καταθέσεις από διάφορες μονάδες –νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις και διαθέτουν κεφάλαια μέσω του δανεισμού και των επενδυτικών δραστηριοτήτων στους ιδιώτες της επιχείρησης και τις κυβερνήσεις.

Με τις λειτουργίες αυτές διευκολύνει τη ροή των αγαθών και υπηρεσιών από τους παραγωγούς προς τους καταναλωτές καθώς και χρηματοδοτικές δραστηριότητες της κυβέρνησης. Έτσι επιδρούν στην αναπτυξιακή διαδικασία μιας χώρας, ενώ αποτελούν και μέσα με τα οποία ασκείται η νομισματική πολιτική.

Η ικανότητα τους να λειτουργούν αποτελεσματικά και σε αρμονία με τους γενικούς οικονομικούς στόχους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Τα περισσότερα χρηματοδοτικά ιδρύματα αποκτούν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους από τις πλεονασματικές μονάδες, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύουν στις ελλειμματικές μονάδες. Έτσι βασικό πρόβλημα στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούν είναι η επαρκής υψηλή απόδοση προς τις πλεονασματικές μονάδες για να ελκύσουν κεφάλαια και η χαμηλή επιβάρυνση των κεφαλαίων που διαθέτουν τις ελλειμματικές μονάδες για την έλκυση αυτών.

Ταυτόχρονα πρέπει να διαμορφώσουν ικανοποιητική διαφορά ανάμεσα στην απόδοση που πληρώνουν και το επιτόκιο που επιβαρύνουν να εξοφλήσουν επαρκή απόδοση για τους μετόχους τους. Οι τράπεζες στην επιδίωξη του δικού τους συμφέροντος προσφέρουν και σημαντικότερη κοινωνική λειτουργία.

Δεν είναι μόνο καθαυτό επιχειρήσεις αλλά και οργανισμοί-ιδρύματα κοινωνικής ωφέλειας. Συγκεκριμένα συμβάλλουν στην συγκέντρωση της προσφοράς και ζήτησης του χρήματος, εξασφαλίζουν τη υγιή ανάπτυξη των παραγωγικών επενδύσεων, μετατρέπουν τις αποταμιεύσεις σε χορηγήσεις ανάλογα με τις ανάγκες των παραγωγικών κλάδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ακμή των τραπεζών συνδέεται με την ανάπτυξη της οικονομίας μιας χώρας και ότι η ανοδική πορεία της οικονομίας μιας χώρας συμβαδίζει με την ακμή των τραπεζών.

Οι συνεταιριστικές τράπεζες σε αντίθεση με τις εμπορικές τράπεζες, εκτός από τα οικονομικά πλεονεκτήματα προσφέρουν και πλεονεκτήματα για το κοινωνικό σύνολο.

Οι συνεταιριστικές τράπεζες διαμεσολαβούν στην καλύτερη συνεργασία των  μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και στην καλύτερη επίλυση προβλημάτων χρηματοδότησης, και από την άλλη μεριά, δημιουργείται μια δυνατότητα χρηματοδότησης της ανάπτυξης της περιφέρειας με τοπικές αποταμιεύσεις.

Ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών συνδέεται με το μέλλον της μικρής και μεσαίας οικονομίας και συμβάλλει στην αντιμετώπιση μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Μερικοί στόχοι των συνεταιριστικών τραπεζών που μπορούμε να διακρίνουμε είναι:

– Εμποδίζουν την περιθωριοποίηση των οικονομικά αδύναμων.
– Συμβάλλουν στην καταπολέμηση των οικονομικών ανισοτήτων και συντελούν στην επίτευξη κοινωνικής ισορροπίας.
– Συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος της περιφερειακής ανάπτυξης.
– Συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής δημοκρατίας, αφού η οικονομία περιέχεται με αυτόν τον τρόπο στα χέρια όσο το δυνατόν περισσότερων προσώπων.
– Συμβάλλουν στη σύνδεση της ιδιωτικής επιχείρησης με το τόπο της ίδρυσής της.

Η συνεταιριστική μορφή επιχείρησης συνδέεται και δένεται από τη φύση της με το τόπο της ίδρυσης και έτσι οι συνεταιρισμοί ανήκουν στις επιχειρήσεις που εξασφαλίσουν τη συνέχεια της οικονομίας σε μία χώρα. Όταν βρίσκει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σ’ άλλη χώρα, η συνεταιριστική επιχείρηση μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας πιο σταθερής οικονομικής κατάστασης.

Οι συνεταιριστικές τράπεζες έχοντας κατά κανόνα αρκετά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των εμπορικών τραπεζών είναι σε θέση να χορηγούν δάνεια για την ικανοποίηση προσωπικών και καταναλωτικών αναγκών των μικρό-αποταμιευτών συνεταίρων, με χαμηλότερα επιτόκια. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην τόνωση και λειτουργία της αγοράς, όχι σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι συνεταιριστικές τράπεζες όταν διοικούνται, εποπτεύονται και λειτουργούν σωστά, είναι σε θέση να επιτελέσουν τον ιστορικό τους ρόλο που είναι η προστασία κατά της τοκογλυφίας, η ανάπτυξη του πνεύματος της αλληλεγγύης και της οικονομίας καθώς και η χρηματοδοτική στήριξη των μικροεπαγγελματιών, βιοτεχνιών και εμπόρων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Μετά το τραπεζικό νόμο 2076/1992 οι ιδρυτές ενός αμιγούς πιστωτικού συνεταιρισμού αποσκοπούν πάντοτε στη μετεξέλιξη του σε συνεταιριστική τράπεζα με τη λήψη της σχετικής άδειας από τη Τράπεζα της Ελλάδος.