“Τα Αρχεία του Πλανήτη”…

Ο Albert Kahn ήταν Γαλλοεβραίος τραπεζίτης που χρηματοδοτούσε ντοκουμενταριστές-λαογράφους φωτογράφους για να φωτογραφίσουν διάφορους λαούς και κτίρια του πλανήτη χρηματοδοτόντας επί 22 χρόνια το φωτογραφικό πρότζεκτ “Τα Αρχεία του Πλανήτη”, ένα πρότζεκτ που αναγκάστηκε να σταματήσει να χρηματοδοτεί λόγω της οικονομικής ζημιάς που έπαθε από την οικονομική κρίση της Μεγάλης Ύφεσης.

Μεταξύ των χωρών που επισκέφτηκαν οι φωτογράφοι ήταν και η Ελλάδα.

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti-4     Θ

Το πρότζεκτ ξεκίνησε όταν ο Kahn ταξίδεψε στην Ιαπωνία το 1909 μαζί με τον σοφέρ του ο οποίος ήταν και φωτογράφος. Του άρεσε οι φωτογραφίες που έβγαλε κι έτσι σκέφτηκε να αρχίσει να χρηματοδοτεί φωτογράφους (καθώς και κινηματογραφιστές) και να συλλέγει τις φωτογραφίες τους.

Οι φωτογράφοι που χρηματοδότησε ταξίδεψαν σε πενήντα χώρες βγάζοντας 72 χιλιάδες έγχρωμες φωτογραφίες και 183 χιλιάδες μέτρα φιλμ, καθώς και τέσσερις χιλιάδες στερεοσκοπικές εικόνες. Οι χρηματοδοτούμενοι φωτογράφοι σε συνεργασία με τον Γαλλικό στρατό μπόρεσαν να κρατήσουν ντοκουμέντα ακόμα και από την πολεμική καταστροφή που υπέστη η Γαλλία στο Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο.

Το 1986 οι φωτογραφίες του πρότζεκτ συγκεντρώθηκαν σε ένα μουσείο στη Γαλλία, το Musée Albert-Kahn, το οποίο χτίστηκε στο μέρος που ο τραπεζίτης είχε ξεκινήσει ένα άλλο του πρότζεκτ με όνομα “οι κήποι του κόσμου” στο οποίο πριν χρεοκοπήσει από την οικονομική κρίση προσπαθούσε να κάνει συλλογή με όλα τα στυλ κήπων από όλο το κόσμο.

Στην Ελλάδα του 1913 φωτογράφησαν στρατιώτες στο Άγιο Όρος, το λιμάνι Θεσσαλονίκης αλλά και στιγμιότυπα από την Κέρκυρα και τη ζωή, γυναίκες αγέλαστες και κουρασμένες ντυμένες με τις Κερκυραϊκές φορεσιές.

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti-1

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti-2

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti-3

 

Μια από τις πόλεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ήταν το Παρίσι, και το 1914, οι Leon Gimpel, Stephane Passet, Georges Chevalier και Auguste Leon άρχισαν τις εργασίες τους. Οι φωτογραφίες τους μας δείχνουν την καθημερινή φασαρία του Παρισιού, τη ζωή πολύ πιο πολύχρωμη από ό, τι φανταζόμασταν…

 

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti5.jpg

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti16

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti12

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti8

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti1

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti4

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti3

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti7

ta arxeia tou planiti15

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti18

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti14

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti10

 

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti6

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti17

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti13

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti9

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti19

images/galllery3/ta-arxeia-tou-planiti11

Παραδείγματα των φωτογραφιών που έβγαλαν οι χρηματοδοτούμενοι φωτογράφοι μπορούμε να δούμε στον ιστοχώρο του μουσείου, όπως πχ εδώ.

Περισσότερα παραδείγματα από τις φωτογραφίες (καθώς και από τους κήπους) μπορούμε να δούμε και στη facebook σελίδα του μουσείου εδώ.o-klooun.com