Τα χρήματα που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ δεν πάνε χαμένα…

Στα δύο χρόνια από τότε που οι στρατευμένοι στην Μπόκο Χαράμ απήγαγαν παραπάνω από 2.000 Νιγηριανές μαθήτριες, δεν υπάρχουν έξοδα που να μην έχουν διατεθεί στην παγκόσμια προσπάθεια για να τις σώσουν και να οδηγήσουν τους απαγωγείς τους στη δικαιοσύνη.

Η διεθνής κατακραυγή η οποία υποδέχτηκε την απαγωγή των κοριτσιών, με φωτισμένους ανθρώπους όπως η Μισέλ Ομπάμα και η Αντζελίνα Τζολί να ηγούνται της έκκλησης για δράση, έχει συμβάλει ώστε η Νιγηριανή κυβέρνηση να λάβει δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια και στρατιωτική υποστήριξη.

Συγκεκριμένα, η Βρετανία έχει διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποστήριξη των προσπαθειών των αρχών εναντίον της Μπόκο Χαράμ, της τρομοκρατικής ομάδας με καταγωγή από τη Νιγηρία και συνδέσεις στην Αλ Κάιντα, που είχε αρχικά δημιουργηθεί για να αποτρέψει την πρόσβαση στην εκπαίδευση Δυτικού τύπου από τα Νιγηριανά παιδιά. Το Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης έχει στείλει βοήθεια περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (860 εκατομμύρια λίρες) στη Νιγηρία, με σκοπό τη δημιουργία πολιτικής σταθερότητας σε μια χώρα που τώρα περηφανεύεται ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και ότι κατέστρεψε την απειλή των Τζιχαντιστών. Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει βοήθεια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως, όσο οι οικογένειες που πενθούν τις εξαφανισμένες μαθήτριες προετοιμάζονται για τον δεύτερο χρόνο από την απαγωγή τους, υπάρχει μικρή πιθανότητα επαναφοράς τους στο άμεσο μέλλον. Στο μεταξύ, η Μπόκο Χαράμ συνεχίζει να στερεοποιεί τη θέση της ως ένας από τους μεγαλύτερους κήρυκες παγκοσμίως της τρομοκρατίας που εμπνέεται από το Ισλάμ.

Όσον αφορά τις οικογένειες, τα μόνα σχεδόν στοιχεία που έχουν για το ότι οι κόρες τους ακόμα ζουν είναι οι φήμες ότι έχουν εντοπιστεί σε δουλεμπόρια που έχουν οι Ισλαμιστές, ή οι ακόμα πιο ανησυχητικοί ισχυρισμοί ότι κάποιες από αυτές έχουν εκπαιδευτεί και μετακινηθεί ως βομβίστριες αυτοκτονίας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο αναφέρθηκε ότι οι τρομοκράτες απαιτούσαν λύτρα σχεδόν 36 εκατομμυρίων λιρών για την ασφαλή επιστροφή των κοριτσιών της περιοχής του Chibok.

Η απαγωγή έχει γίνει μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης της Μπόκο Χαράμ, και τα εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώνονται από τα λύτρα και άλλες μορφές εκβιασμού έχουν επιτρέψει στην οργάνωση να φτάσει στους πρωταθλητές της τρομοκρατίας. Στο τέλος του περασμένου έτους, ο Δείκτης Παγκόσμιας Τρομοκρατίας έδειξε ότι η Μπόκο Χαράμ ευθυνόταν για περισσότερους θανάτους από ό, τι το Ισλαμικό Κράτος, προκαλώντας 6.664 θανάτους το 2015 συγκριτικά με τους 6.073 του Ισλαμικού Κράτους.

Συνολικά, η ομάδα αυτή είναι υπεύθυνη για τον φόνο 20.000 ανθρώπων από το 2010 και για τη δίωξη 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων από τα σπίτια τους κατά τις εκτιμήσεις. Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι, εκτός από τη σχεδίαση ενός κύματος βομβαρδισμών και επιθέσεων αυτοκτονίας, η ομάδα έχει απαγάγει παραπάνω από 2.000 μαθήτριες, πολλές από τις οποίες έχουν από τότε υποστεί πλύση εγκεφάλου για να πολεμήσουν υπέρ των Ισλαμιστών. Όλα αυτά δεν είναι καθόλου ευχάριστα για αυτούς που έχουν το καθήκον να πολεμούν τους φανατικούς, ακόμα και όταν οι αρχηγοί της Μπόκο Χαράμ μπορούν να γιορτάζουν την διόλου τιμητική διάκριση να ηγούνται μίας από τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο.

Επιπλέον, μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτήν την καταστροφική κατάσταση πρέπει να αποδοθεί στον πρόσφατα εκλεγμένο ηγέτη της Νιγηρίας, τον Πρόεδρο Muhammadu Buhari. Ένας πρώην στρατιωτικός δικτάτορας που κυβέρνησε τη χώρα την περίοδο 1983-1985 πριν καθαιρεθεί μετά από πραξικόπημα, ο κύριος Buhari βασίστηκε στις δημοκρατικές διαδικασίες για να διευκολύνει την επιστροφή του στην εξουσία τον περασμένο Ιούλιο. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ισχυρίστηκε ότι θα συγκέντρωνε τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει την απειλή της Μπόκο Χαράμ.

Αλλά μόλις έλαβε την εξουσία, ο κύριος Buhari αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τόσο ενθουσιώδης ώστε να αντιμετωπίσει την Μπόκο Χαράμ, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να ισχυριστεί ότι η οργάνωση δεν ήταν πλέον σοβαρή απειλή για τη Νιγηρία. Προέβη σε αυτή την απίστευτη δήλωση παρά το γεγονός ότι η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τρομοκρατικές επιθέσεις εμπνευσμένες από την Μπόκο Χαράμ, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής και δολοφονίας ενός υψηλού στρατιωτικού αξιωματούχου που αρπάχθηκε μόλις λίγες ώρες αφότου ο κύριος Buhari προέβη σε ανακοίνωση που ισχυριζόταν ότι οι Νιγηριανοί απολάμβαναν βελτιωμένη ασφάλεια.

Υπάρχουν τώρα ανησυχίες ότι, αντί να αντιμετωπίσει την Μπόκο Χαράμ, ο κύριος Buhari ενδιαφέρεται περισσότερο να επιστρέψει στους δικτατορικούς του τρόπους. Όπως αναφέρουμε σήμερα, οι Δυτικοί αξιωματούχοι βοήθειας έχουν την ανησυχία ότι ο Νιγηριανός ηγέτης χρησιμοποιεί το χρήμα που είχε αρχικά σταλεί για την αντιμετώπιση των Ισλαμιστών τρομοκρατών, για να ξεκινήσει μια εκστρατεία καταδίωξης εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, με αρκετά σπουδαία μέλη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, που είχε προηγηθεί στην εξουσία, να έχουν πρόσφατα φυλακιστεί χωρίς κατηγορίες.

Σε μια εποχή όπου το αμφισβητούμενο πακέτο ξένης βοήθειας της Βρετανίας δέχεται στενή κριτική, η αμελητέα προσπάθεια του κυρίου Buhari για την αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ θα δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το αν οι εκατοντάδες εκατομμυρίων λιρών που η κυβέρνησή του λαμβάνει από τη Βρετανία για βοήθεια είναι χρήμα που χρησιμοποιήθηκε σωστά.

Αν η κριτική της συμπεριφοράς του κυρίου Buhari είναι δικαιολογημένη, γυρνώντας τις πλάτες μας στη Νιγηρία σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κυκλοφορήσει ενθαρρυντικά νέα ότι οι πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ έχουν περιοριστεί σε αμυντικό ρόλο από τις στρατιωτικές προσπάθειες του καθοδηγούμενου από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνασπισμού. Αν ήδη οδηγούμε το Ισλαμικό Κράτος σε καταδίωξη, τότε το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Δύση είναι να το αντικαταστήσει άλλη μια φανατική οργάνωση Ισλαμιστών, όπως η Μπόκο Χαράμ.

telegraph.co.uk