Θα υπάρχουν τράπεζες σε 10 χρόνια;…

Του Δημήτρη Μπούνια

Το ζήτημα του πώς οι ραγδαίες εξελίξεις στην ψηφιοποίηση των συναλλαγών, των νέων ψηφιακών προϊόντων αλλά και των εναλλακτικών νομισμάτων θα επηρεάσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα και τον κόσμο, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός από τα panels του 2ου banking forum.

Εκπροσωπώντας την Εθνική Τράπεζα, ο Chief Information Officer Νίκος Χριστοδούλου παραδέχτηκε πως “τo digital θα πρέπει να αγγίζει όλες τις πτυχές του banking σήμερα” και πρόσθεσε πως στο χώρο δραστηριοποιούνται πλέον άπειροι μη παραδοσιακοί παίκτες, όπως οι πάροχοι επικοινωνίας, οι δημιουργοί hardware αλλά ακόμη και οι ως σήμερα κατασκευαστές του πλαστικού των πιστωτικών καρτών. Σημείωσε πως “στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή” λόγω της ανακεφαλαιοποίησης και των κόκκινων δανείων αλλά επέμεινε πως “Το digital banking έχει μία κάπως αθέατη αλλά σημαντική πτυχή: “για οτιδήποτε μπορεί να γίνει εκτός τράπεζας δεν έχεις λόγο να φέρεις τον πελάτη μέσα. Το να μας δοθεί η δυνατότητα να δούμε όλες τις διαδικασίες από την αρχή.”

Σε ερώτηση της συντονίστριας και δημοσιογράφου του Capital.gr Νένας Μαλλιάρα για την ανάγκη ύπαρξης προσωπικού αν οι διαδικασίες γίνουν digital, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε πως “σήμερα το κατάστημα λόγω όγκου εργασιών δεν εστιάζει σε αυτό που πρέπει να κάνει, όπως την καλή εξυπηρέτηση”. Εκτίμησε πως “δεν θα επηρεάσει σημαντικά το δίκτυο και θα λειτουργήσει περιορισμένα”.

Παίρνοντας το λόγο, ο Βασίλης Τραπεζάνογλου, σύμβουλος μίας εκ των fin.tech που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, της Viva Wallet, έθεσε το ερώτημα: “Κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες από τη Viva και άλλες αντίστοιχες;” Είπε πως ακόμη οι ελληνικές τράπεζες είναι προστατευμένες λόγω της κρίσης. “Δεν υπάρχει διάθεση από επενδυτές για τη χώρα επειδή θεωρείται υψηλού κινδύνου. Άρα υπάρχει μόνο εγχώριος ανταγωνισμός, με μικρές εξαιρέσεις όπως το paypal όπου ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος.” Πρόσθεσε πως “οι διοικήσεις των τραπεζών δεν είναι πεπεισμένες ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή η ψηφιοποίηση. Γίνονται πράγματα αλλά είναι λίγα” και πως αυτό σημαίνει πως είναι “αδύνατο σήμερα οι τράπεζες να υπηρετήσουν το σκοπό του να είναι πάντα κοντά στον πελάτη τους, με τη δομή που έχουν σήμερα.” Και παρομοίασε τον χρηματοπιστωτικό κλάδο αυτή τη στιγμή με ένα hotstpot με πολλούς ετερόκλητους παίκτες “μετανάστες” από άλλους κλάδους, κάποιοι από τους οποίους μπορούν να απειλήσουν ευθέως τις τράπεζες.

Την απειλή έκανε πιο σαφή ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ Γιώργος Γιαγλής, μιλώντας για την άνθιση των εναλλακτικών νομισμάτων όπως το bitcoin. “Τα επόμενα 3 ως 5 χρόνια θα αλλάξει η ίδια η φύση των τραπεζών, ίσως να απειληθεί η ίδια τους η ύπαρξη”, είπε, προσθέτοντας πως “ο κλάδος που χρηματοδοτείται με μεγάλη διαφορά περισσότερη στη silicon valley είναι το bitcoin και τα block chains. Εξάλλου, ο κ. Γιαγλής παρατήρησε πως το καλοκαίρι, εν μέσω capital controls, θέριεψε το ενδιαφέρον για το bitcoin και στη χώρα μας. Διακινδύνευσε την πρόβλεψη πως η τεχνολογία βάσεων δεδομένων στην οποία στηρίχτηκε το bitcoin, το λεγόμενο block chain “θα αλλάξει τον κόσμο με τόσο έντονο τρόπο όσο τον άλλαξε και το ίντερνετ.” Εξήγησε πως τέτοιες τεχνολογίες αποκλείουν τους ενδιάμεσους της εφοδιαστικής αλυσίδας “και η τράπεζα είναι o κατ’ εξοχήν ενδιάμεσος”. Και κατέληξε πως “όταν η Ελλάδα ξαναγίνει ανταγωνιστική, θα υπάρχει εισροή ξένων εταιρειών που θα ροκανίζουν την πίτα του χρηματοπιστωτικού συστήματος” προειδοποιώντας πως “πρέπει να προσέξουμε μήπως ενώ κάνουμε τη μετάβαση από το χρήμα στο POS και τις πληρωμές με κάρτες, ο υπόλοιπος κόσμος θα μεταβαίνει σε πληρωμές χωρίς καν κάρτες.”

Τέλος, ο Γιώργος Βελιζιώτης, εμπορικός διευθυντής της First Data Hellas, εξήγησε πως στο επίκεντρο αυτής της καταιγιστικής αλλαγής που λαμβάνει χώρα στο χώρο των πληρωμών, βρίσκεται η νέα γενιά πελατών, οι οποίοι είναι τόσο νέοι που έχουν μεγαλώσει σε ένα ψηφιακό περιβάλλον και “δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να πάνε σε τράπεζα”. Έφερε ως παράδειγμα τη Σουηδία όπου οι 5 από τις 6 τράπεζες έχουν μεταβεί σε ένα cashless περιβάλλον ενώ αφαιρούνται συνεχώς ATMS και τα υποκαταστήματα δεν δέχονται πια μετρητά. Έριξε φως σε μία κοινωνική πτυχή μιας τέτοιας μετάβασης λέγοντας πως “ανάμεσα στα οφέλη είναι οι παράνομες δραστηριότητες να καταπολεμούνται – από το φακελάκι ως το εμπόριο ναρκωτικών – επειδή οι τράπεζες δεν θα δέχονται τα μετρητά τους και θα αποκλείονται από το σύστημα συναλλαγών”.capital.gr/