Τι είναι αυτό στο οποίο δεν δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, και που απειλεί τις τράπεζες της Ευρώπης;…

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Την εβδομάδα που μας πέρασε η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι ιταλικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και το θέμα της ιστορικής συνάντησης μεταξύ Donald Trump και Kim Jong Un,επισκίασαν ένα σημαντικό γεγονός το οποίο πρόκειται να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τις αμερικανικές τράπεζες, αλλά και την αμερικανική οικονομία.

Η χαλάρωση των κανόνων Dodd-Frank

Στις 22 του μήνα ημέρα Τρίτη η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το σχέδιο νόμου το οποίο χαλαρώνει τους κανόνες του σχεδίου Dodd-Frankμε ψήφους 258 υπέρ και 159 κατά. Ο εν λόγω κανονισμός είχε επιβληθεί μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προκειμένου να περιορίσει τις δραστηριότητες μικρών τραπεζών αλλά και άλλων δανειστών.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα πλέον, το όριο όπου μία τράπεζα υπάγεται σε αυστηρότερη εποπτεία,αυξάνεται στα $250 δισ. από $50 δισ. πριν, χαλαρώνοντας τον κανονισμό στις συναλλαγές, τονδανεισμό, αλλά και τα ίδια κεφάλαια για τράπεζες που τα στοιχεία ενεργητικού δεν υπερβαίνουν τα $10 δισ.. Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπει σε κάποιες τράπεζες οι οποίες ειδικεύονται στη διαχείριση περιουσίας, να εξαιρούν τις τοποθετήσεις τους στην κεντρική τράπεζα (Fed) από τους αυστηρούς ελέγχους των ιδίων κεφαλαίων τους, ενώ προσφέρει ευνοϊκότερους όρους σχετικά με την διαχείριση αξιογράφων που εκδίδουν δήμοι.

Οι επικριτές

Όπως είναι φυσικό, από κάθε αλλαγή ενός νομοσχεδίου κάποιοι ευνοούνται περισσότερο από κάποιους άλλους. Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν επικρίσεις ότι οι αλλαγές στον νόμο Dodd-Frank ευνοούνται τράπεζες όπως η Citigroupη Bank of New York Mellon και η State Street,χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες τράπεζες.

Το σημαντικότερο όμως στο νέο σχέδιο νόμου, είναι το γεγονός ότι οι κανόνες οι οποίοι απαγορεύουνστις μεγάλες τράπεζες οι οποίες προκάλεσαν την κρίση προ δέκα ετών, να βάζουν ριψοκίνδυνα στοιχήματα δεν αλλάζουν, όπως επίσης δεν αλλάζει και η δυνατότητα των ρυθμιστικών αρχών να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες σε μεγάλες τράπεζες της Wall Street.

Πηγή:Bloomberg

Τα θετικά του νομοσχεδίου

Εκτός όμως από τις διάφορες απόψεις οι οποίες κάνουν λόγο ότι οι νέες αλλαγές ευνοούν συγκεκριμένες τράπεζες, το νέο νομοσχέδιο έχει σκοπό να επιτρέψει στις τράπεζες να χορηγήσουνπερισσότερα δάνεια, ώστε να ενισχύσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Το τελευταίο μπορεί να συνδυαστεί και με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης τηςFed, σύμφωνα με τα οποία η ομοσπονδιακή τράπεζα αναμένεται να δείξει ανοχή σε μια υπέρβαση του πληθωρισμού πάνω από το 2%, ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο» φως σε μια μικρή υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας.

Πηγή:Bloomberg

Η απειλή

Οι εν λόγω αλλαγές στον νόμο Dodd-Frank απειλούν στο μέλλον τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Κι αυτό διότι αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της κερδοφορίας των αμερικανικών τραπεζών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να «τρέφονται» από το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ. Εξάλλου πρόσφατη είναι η ανακοίνωση της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία θα περικόψει 7.000 θέσεις εργασίας από τις επενδυτικές της δραστηριότητες.

Όπως προκύπτει από τον τραπεζικό κλάδο του S&P 500, το P/E για το έτος που διανύουμε εκτιμάται στο 12,14, ενώ για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο το P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 11.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν πλέον σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, όσο αφορά την κερδοφορία τους με τις πρόσφατες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν. Το ερώτημα που γεννάται είναι, το κατά πόσο έτοιμος είναι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται;

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η χαλάρωση των κανόνων Dodd-Frank, ίσως οδηγήσει στο μέλλον σε μια νέα κρίση, καθώς όπως αποδείχθηκε τα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα που δημιουργούν οι «μάγοι» της Wall Street, δεν μπορούν να αποτιμηθούν ούτε και από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης.

new-economy.gr