Το 56% των Γερμανών επιθυμεί αύξηση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας…

Πάνω από ένας στους δύο Γερμανούς τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με έμψυχο δυναμικό, ενώ μόλις ένας στους τρεις εκφράζει αντίθετη άποψη.

Την ίδια ώρα η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εξετάζει σχέδια αύξησης του στρατιωτικού προσωπικού κατά 5000 άτομα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov, το 56% των Γερμανών άνω των 18 ετών τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων με προσωπικό, με το 30% να διατυπώνει αντίθετη άποψη. Έπειτα από μια περίοδο συνεχούς συρρίκνωσης και ενόψει της νέας διεθνούς πραγματικότητας στα ζητήματα ασφάλειας, η πολιτική ηγεσία του γερμανικού υπουργείου ‘Αμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού του στρατού, στον οποίο σήμερα υπηρετούν 178.000 στρατιώτες, έναντι 185.000 στρατιωτών που υπηρετούσαν το 2010.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την άνοιξη. Ωστόσο, όπως αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel», μόνο το 2013 διαπιστώθηκαν ελλείψεις 1000-1500 στρατιωτών, κυρίως ειδικών σε τεχνικά θέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις ανάγκες για τον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» αποκαλύφθηκε ότι από τα 93 αεροσκάφη «Tornado» που διαθέτει η Γερμανία, μόλις τα 66 ήταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ, όπως επισημαίνει το περιοδικό, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και σε ό,τι αφορά τα μαχητικά «Eurofighter» και τα μεταγωγικά «Transall».

Αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και, αναφερόμενος στην σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνει λόγο για «σημαντικά στοιχεία».

Είναι σημαντικό «να αποκτήσουμε και πάλι περισσότερο έλεγχο στο ποιος μπαίνει στην Ευρώπη και ποιος βγαίνει από αυτήν», δηλώνει ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου «Funke» και τάσσεται υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για δημιουργία ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και συνεργασία με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Γερμανία, ο κ. Σταϊνμάιερ καταλογίζει μερίδιο της ευθύνης στον «πνευματικό εμπρησμό» από συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις και προσθέτει ότι είναι απαραίτητη μια «κατηγορηματική αντίσταση» στα μηνύματα μίσους.

Ερωτώμενος πάντως σχετικά με τον κίνδυνο τρομοκράτες να φθάνουν στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενοι το προσφυγικό κύμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ζητεί να μην μπαίνουν στο «ίδιο σακί» οι πρόσφυγες με τους τρομοκράτες και υπενθυμίζει ότι στην περίπτωση των επιθέσεων στο Παρίσι οι βομβιστές προέρχονταν από την Ευρώπη.

Αναφερόμενη ωστόσο στο ίδιο θέμα η αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Γιούλια Κλέκνερ ζητεί η καταγραφή όλων των προσφύγων να γίνεται στα γερμανικά σύνορα και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «όταν κάποιος έρχεται με πλαστό διαβατήριο, δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι έρχεται σαν άγγελος».

Την ίδια ώρα, έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos στην οποία αναφέρεται το περιοδικό «Der Spiegel», καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα των Γερμανών σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που θα μείνουν στην Γερμανία΄, με μόλις το 16% να συμμερίζεται την άποψη ότι οι νεοαφιχθέντες θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες από ό,τι προβλήματα. Επιπλέον, μόνο το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πολιτική της Γερμανίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης βελτίωσε την εξωτερική εικόνα της χώρας.

Φ. Καραβίτη, Αθηναϊκό Πρακτορείο,Βερολίνο, Γερμανία mignatiou.com