Οι Τούρκοι, σύμμαχοι του ΙΚ, κατηγορούν τώρα το Ιράκ. Απίστευτο θράσος!…

Να γελάσει ή να εξοργιστεί κανείς με την Τουρκία; Την ώρα που ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα καλεί τους Τούρκους να τα μαζέψουν και να φύγουν από το Ιράκ, αυτοί όχι μόνο κωφεύουν, αλλά κατηγορούν το Ιράκ ότι υπονομεύει τον αγώνα κατά του ΙΚ!

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγόρησε το Ιράκ ότι υπονόμευσε την παγκόσμια εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος όταν κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το 15μελές ΣΑ συνεδρίασε για να εξετάσει το ζήτημα κατόπιν αιτήματος του Ιράκ και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι ζήτησε να ψηφιστεί μια απόφαση που να απαιτεί από την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της.

Ο Τζααφάρι επισήμανε ότι το αίτημα αυτό προς το Συμβούλιο είναι μια λύση της υστάτης προσφυγής. «Το Ιράκ δεν φείσθηκε καμιάς προσπάθειας να εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές οδοί και διεξήγαγε διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για να αποσύρει τις δυνάμεις της που βρίσκονται χωρίς έγκριση στο Ιράκ», είπε.

Η Τουρκία ανέπτυξε αρκετούς στρατιώτες της στην περιοχή Μπάσικα του βόρειου Ιράκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Απέσυρε από εκεί μέρος των δυνάμεών της αυτή την εβδομάδα, μετακινώντας τις σε μια άλλη βάση στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά η Βαγδάτη επιμένει πως πρέπει να αποσυρθούν όλες εντελώς.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα ΗΕ Χαλίτ Τσεβίκ τόνισε ότι η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων έχει παρεξηγηθεί και πρόσθεσε πως οι επιπλέον δυνάμεις στάλθηκαν στη βάση για να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκπαιδευτών έναντι των ολοένα αυξανόμενων απειλών.

Ο ίδιος είπε ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι έλαβε επαρκή μέτρα αποκλιμάκωσης της κατάστασης και θεωρεί ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί εκ νέου στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ΙΚ.

«Εξαρχής, προσπαθήσαμε θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα διαμέσου διμερών επαφών. Διότι το να μεταφέρεται αυτό το θέμα σε διάφορους διεθνείς θεσμούς δεν θα υπηρετούσε κανέναν άλλο σκοπό πέρα από την υπονόμευση της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα εναντίον του Ντάες», είπε ο Τσεβίκ στο ΣΑ, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά. Ο ίδιος επέμεινε ότι η Τουρκία ουδέποτε επιδίωξε ούτε θα επιδιώξει ποτέ να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.

Να γελάσει κανείς ή να κλάψει; Η χώρα που βοήθησε όσο καμία άλλη στην άνδρωση της μάστιγας των τζιχαντιστών κατηγορεί μια άλλη, η οποία έχει δεχτεί συντριπτικά πλήγματα από τους προστατευόμενους της Άγκυρας. Φαίνεται όμως πως τα ανατολίτικα “τσαλίμια” της Τουρκίας δεν πείθουν και πως κάτι καλό θα προκύψει, κατά τις Τουρκίας, μετά τις τόσες αβελτηρίες του καθεστώτος Ερντογάν…

Επιπλεον καινουργια δεδομενα προκυπτουν απο την συμμαχία Ρωσίας-Ιράν στην Συρία η οποια μπορεί να είναι βαθύτερη από όσο πιστευόταν. Φαίνεται πως το Ιράν επιτρέπει την χρήση αεροδρομίων του στα ρωσικά αεροσκάφη, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις τους στην Συρία.

Αντίθετα με την άποψη πολλών δυτικών αναλυτών, φαίνεται πως η Ρωσία εξαρτάται, όσον αφορά τις επιχειρήσεις της στην Συρία, από το Ιράν. Ιρανικά μαχητικά συνοδεύουν ρωσικά βομβαρδιστικά κατά τη διέλευσή τους από τον ιρανικό εναέριο χώρο.

Είναι γνωστό ότι ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95M Bear, Tu-160 Blackjack, and Tu-22M Backfire πέταξαν διαμέσου του ιρανικού εναέριου χώρου κατά την εκτέλεση αποστολών στην Συρία. Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν όμως τώρα ότι και ρωσικά μαχητικά χρησιμοποιούν ιρανικές αεροπορικές βάσεις κατά τη διάρκεια των αποστολών τους στην Συρία.

Σε μια φωτογραφία εικονίζεται ένα ρωσικό Su-34 στην ιρανική βάση Σαχίντ Νογέχ στο Χαμεντάν του Ιράν. Το αεροσκάφος φωτογραφήθηκε στις 23 Νοεμβρίου. Στις 24 Νοεμβρίου εντοπίστηκε ένα II-76 στην ίδια βάση. Τα δύο αεροσκάφη αναχώρησαν στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο χρόνος παραμονής του Su-34 υποδηλώνει πως μάλλον καθηλώθηκε από μηχανική βλάβη και το ΙΙ-76 μετέφερε τον απαραίτητο εξοπλισμό και τους τεχνικούς για την επισκευή του. Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν την παρουσία και δύο ρωσικών ιπτάμενων τάνκερ ΙΙ-78 στο Ιράν.

Η βάση του Σαχίντ Νογέχ προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στα ρωσικά αεροσκάφη, εάν πράγματι το Ιράν, προτίθεται μυστικά να τη διαθέσει για την εκτέλεση ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων και από το δικό του έδαφος. η βάση απέχει 50 χλμ. από την κοντινότερη πόλη και είναι κατά συνέπεια ιδανική για την εκτέλεση επιχειρήσεων που πρέπει να παραμείνουν κρυφές.

Τη βάση σταθμεύει η 31η Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης της Αεροπορίας του Ιράν η οποία διαθέτει αεροσκάφη RF-4 και F-4D/E. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για παρουσία αεροσκαφών F-14 στη μεγάλη αυτή βάση της οποίας ο διάδρομος αποπροσγείωσης έχει μήκος 5 χλμ. Επίσης η βάση διαθέτει πλήθος υπόστεγων και καταφυγίων.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης τον εναέριο χώρο του Ιράν για να προσβάλει με πυραύλους κρουζ, από την Κασπία, στόχους στην Συρία. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Συρία δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν τη ένταση που έχουν χωρίς την προκλητική, σύμφωνα με ορισμένους, χρησιμοποίηση ακόμα και των ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα βομβαρδιστικών, τα οποία αν στάθμευαν στη Λατάκια θα κινδύνευαν από τους αντικαθεστωτικούς.

Ο Πούτιν, κατά συνέπεια, προσβλέπει στην ύπαρξη ενός καθαρού και αξιόπιστου αεροδιαδρόμου από τη Ρωσία στην Συρία. Ο αεροδιάδρομος αυτός περνά μέσω του ιρανικού εναέριου χώρου, δεδομένης και έντασης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Επειδή όμως οι πτήσεις είναι μακράς διάρκειας καλό είναι να υπάρχει και μια διαθέσιμη βάση για κάθε ενδεχόμενο, καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη επιχειρούν σε μια επικίνδυνη περιοχή.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ  militarywritersassociation. mignatiou.com