Η Τουρκία είναι υπόλογη και υποχρεωμένη…

Γράφει ο Τάκης Χατζηγεωργίου… Η Τουρκία είναι υπόλογη και υποχρεωμένη να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο, να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο. Αυτά αναφέρει η Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Υπενθυμίζει ακόμη η Έκθεση ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου του 2006 βρίσκονται σε ισχύ, υπονοώντας ότι τα οκτώ κεφάλαια που το Συμβούλιο κρατά κλειστά θα παραμείνουν ως τέτοια. Επιπρόσθετα στην παρουσίαση του ο κος Χαν δεν έκανε καμία ευθεία αναφορά για άνοιγμα κεφαλαίων, αντίθετα συνδύασε τη πιθανότητα ανοίγματος κεφαλαίων με πρόοδο στο κυπριακό.

Στην παρέμβαση μου τόνισα αρχικά ότι η καθυστέρηση στην παρουσίαση της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν σκόπιμη με απώτερο σκοπό να εξυπηρετήσει τις εκλογικές φιλοδοξίες του ΑΚΠ και του Ερτογάν. Αυτή η στάση δείχνει και την γενικότερη προσέγγιση της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η οποία είναι ανειλικρινής. Πίσω από κλειστές πόρτες λέει ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ενώ δημόσια δηλώνει ότι η ένταξη της είναι πιθανή. Και από την άλλη μεριά η Τουρκία καμώνεται ότι δεν καταλαβαίνει.

Συμφώνησα με τον Επίτροπο Χαν ότι πιθανή λύση του κυπριακού μπορεί να δώσει ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και επεσήμανα ότι την ίδια στιγμή η ΕΕ θα πρέπει να γνωρίζει ότι κανένας κύπριος πολιτικός δεν θα επιτρέψει στο άνοιγμα κεφαλαίων χωρίς ουσιαστική και ξεκάθαρη προοπτική επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Στην παρέμβαση μου έκανα επίσης αναφορά και για το κουρδικό καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η ΕΕ συνεχίζει να μην είναι ξεκάθαρη για το μέγα αυτό ζήτημα. Τόνισα, ότι είναι πασιφανές ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει επίλυση του κουρδικού. Αντιθέτως καταπνίγει κάθε προσπάθεια αναζήτησης ουσιαστικών πολιτικών ελευθεριών.

Τέλος αναφέρθηκα στις τελευταίες εκλογές τις οποίες παρακολούθησα ως παρατηρητής του ΕΚ στο Ντιγιαρμπακίρ ρωτώντας τον Επίτροπο Χαν κατά πόσο η παρουσία τανκς και ένοπλών στρατιωτών έξω από κάθε εκλογικό κέντρο ευνοούσε κλίμα δημιουργικής δημοκρατίας.

Ο κος Χαν επανήλθε στις επισημάνσεις μου επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ στηρίζει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού και ότι μόνο με επιτυχή κατάληξη τους μπορούμε να έχουμε θετικές επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας. Τόνισε ότι το άνοιγμα κεφαλαίων εναπόκειται στο Συμβούλιο και μόνο με ομοφωνία μπορεί να αλλάξει κάτι. Παρόλα αυτά, συνέχισε, κάθε προετοιμασία εκ μέρους της ΕΕ για άνοιγμα νέων κεφαλαίων θα πρέπει να συνοδεύεται και με αντίστοιχη προσπάθεια θετικών μεταρρυθμίσεων/αλλαγών από την Τουρκία.

Η παρουσίαση έγινε ενώπιον των εισηγητών της Έκθεσης από όλες τις πολιτικές Ομάδες και άλλων ευρωβουλευτών. Εκπροσώπησα την Ομάδα της Αριστεράς υπό την ιδιότητα μου ως σκιώδους εισηγητή της Έκθεσης και Αντιπροέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας.

Τάκης Χατζηγεωργίου