Οι “τρομοκράτες” που θα έρθουν από τη ζέστη!…

 Του Δημ. Αθανασοπούλου… Κλίμα, τρομοκρατία και τρόπος ζωής: αλληλένδετες έννοιες, αλληλένδετες μοίρες, με έδρα μια πόλη που ήρθε αντιμέτωπη με τα σκοτάδια της, αφού αιματοκυλίστηκε από τους εξτρεμιστές του Ισλάμ. Με «μεγάλες προσδοκίες» μετά την αποτυχία στο Κιότο το 2009: Να γραφτεί εκ νέου ή μάλλον να «διορθωθεί» το μακάβριο -σύμφωνα με τις προφητείες- μέλλον του πλανήτη, αφού για πρώτη φορά οι δύο υπερδυνάμεις -ΗΠΑ και Κίνα- δείχνουν σχετικά διατεθειμένες να κάνουν υποχωρήσεις για το περιβάλλον.

Καθοριστική καμπή

Σε έναν τόπο που, πριν προλάβει να αναρρώσει από τις πρόσφατες πληγές του, θα «πρέπει να σηματοδοτήσει μια καθοριστική καμπή», όπως επεσήμανε και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το Παρίσι, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να επιταχύνουν τη δράση για να αποφύγουν την επικίνδυνη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Η Σύνοδος για την Κλιματική Αλλαγή άνοιξε αυλαία στη γαλλική πρωτεύουσα σε ταραγμένο κλίμα, στη σκιά του τρόμου. Οι αποφάσεις-δεσμεύσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών της ιστορικής COP21 αναμένονται να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής μας -από τις διατροφικές και τις καταναλωτικές συνήθειές μας μέχρι τις μετακινήσεις μας- και όχι μονάχα τις εκπομπές της βιομηχανίας.

Ευστοχη τοποθέτηση

Γι’ αυτό και η πιο εύστοχη μιντιακή τοποθέτηση παραμένει της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde Diplomatique», που αναρωτιέται: «Ποιες είναι οι ρίζες του προβλήματος και κατά πόσο είμαστε όλοι υπεύθυνοι;» Εκκρεμούν οι απαντήσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν δοθεί έως την 11η Δεκεμβρίου, όταν θα πέφτει η αυλαία της Συνόδου για το Κλίμα.

Τον μη διαχωρισμό της μάχης κατά της τρομοκρατίας από τη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη έθιξε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Το κλίμα δεν συνδέεται, όμως, μονάχα με την τρομοκρατία αλλά και με τη φτώχεια, δηλαδή τη συνήθως αθέατη πλευρά της ζωής, αφού, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, περισσότεροι από 100.000.000 άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με την ακραία φτώχεια έως το 2030, εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Αρκετοί ανάμεσά τους θα καταλήξουν κλιματικοί πρόσφυγες. Αφού ο πλανήτης τεθεί υπό ασφυκτική πίεση και εκτοπιστούν εκατομμύρια άνθρωποι, θα αυξηθεί ο κίνδυνος των ένοπλων επιθέσεων, διαλύοντας και την παγκόσμια οικονομία.
Αυτά λένε οι προφητείες ή, αλλιώς, η επιστήμη των οιωνών, που είναι στενά συνυφασμένη με την ελληνική αρχαιότητα, αλλά πλέον και με την παγκόσμια επικαιρότητα.

Μόνο που τις σύγχρονες προφητείες δεν τις αρθρώνουν χρησμολόγοι από το Μαντείο των Δελφών ή από εκείνο της Δωδώνης. Η επίσημη προφητεία για το τέλος του κόσμου φέρει πάντα την υπογραφή του ΟΗΕ. Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών μελετά τους οιωνούς και καταλήγει ξανά και ξανά στο ίδιο συμπέρασμα: πως η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει πρωτοφανείς καταστροφές.
Για την ακρίβεια, ένα ντόμινο εφέκτ (με κρίσιμη ημερομηνία το 2050) με την επέκταση των συγκρούσεων κυρίως με τη μορφή «εμφύλιων πολέμων», την αύξηση του παιδικού υποσιτισμού κατά 20.000.000-25.000.000 παγκοσμίως, την επιδείνωση της δημόσιας υγείας σε αρκετές γειτονιές του κόσμου, με αίτια που θα συνδέονται με την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τραυματισμούς που θα οφείλονται σε καύσωνες, πυρκαγιές και υποσιτισμό.

Θα είναι αργά

Απόβαση, λοιπόν, στη γαλλική πρωτεύουσα, εκεί όπου υφαίνεται -ξανά- ή μάλλον «μπαλώνεται» το μέλλον του πλανήτη λίγες εβδομάδες μετά τη γαλλική εκδοχή της 11ης Σεπτεμβρίου. Η κλιματική μας μοίρα στα χέρια των ηγετών 150 κρατών. Πριν είναι αργά… «Ερχεται πάντα μια στιγμή που είναι πολύ αργά για να δράσουμε» είχε πει κάποτε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τα λόγια του επικαλέστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα για να υπογραμμίσει πως αυτή η στιγμή -αναφορικά με το κλίμα- έχει φτάσει. Αρκεί να δράσουμε τώρα.

Ετοιμες να στηρίξουν προσπάθειες οι ΗΠΑ, αλλά όχι η ρυπογόνος Κίνα

«Περισσότεροι από 150 ηγέτες κρατών έδωσαν το “παρών” στην COP21. Η ώρα έφτασε για να δούμε σε ποιο σημείο είναι έτοιμοι να δεσμευτούν» έγραφε με νόημα η γαλλική «Liberation» την επομένη της έναρξης των εργασιών της Συνόδου, ενώ η «Figaro» έκανε λόγο για «έναν μαραθώνιο ακόμα αβέβαιο»…

Πράγματι, η ενδεχόμενη περιβαλλοντολογική καταστροφή -απόρροια των κλιματικών αλλαγών εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης- είναι τόσο πιθανή, που χαρτογραφείται και χρονολογείται. Οσο για τις πλέον «απειλούμενες» από την κλιματική αλλαγή περιοχές; Η μαύρη ήπειρος, που αν δεν αλλάξει κάτι, θα προκληθεί εκτόξευση των τιμών των τροφίμων έως 12% στα επόμενα 15 χρόνια, η ανατολική, η νοτιοανατολική και η νότια Ασία και, κυρίως, η Ινδία, όπου οι αγροτικές κρίσεις μαζί με την ταχεία διάδοση ασθενειών θα οδηγήσουν περίπου 45.000.000 ανθρώπους στην ακραία φτώχεια…

Γι’ αυτό και ο στόχος της μεγαλύτερης διάσκεψης που έχει διεξαχθεί ποτέ για το κλίμα είναι σαφής: μια «ταχεία και αλληλέγγυα ανάπτυξη που θα λαμβάνει υπ’ όψιν το κλίμα». Κι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχονται την ευθύνη που τους αναλογεί ως η δεύτερη χώρα στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, η Κίνα, η οποία εκπέμπει το μεγαλύτερο ποσοστό αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από κάθε άλλη χώρα, μοιάζει να πετά -«με καλή διάθεση»- το μπαλάκι των ευθυνών, επιμένοντας ακόμα και σήμερα πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης…

Δημοκρατια