51.571.390. εκατομμυρια ευρω απωλεια και μετα P.S.I…

Έπειτα από όσα έχουμε πάθει και έχουμε μάθει, πρέπει, όπως μας αρμόζει ως πολίτες αυτού του ιστορικού τόπου, να αναγνωρίσουμε την αλήθεια και να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα.

Η βασική αιτία που το επίπεδο των συντάξεων και γενικά το συνταξιοδοτικό βρίσκεται  σε αυτή την κατάσταση οφείλεται στο ότι από το 2007 είχαν στοχοποιηθεί, από την εγχώρια τραπεζική διαπλοκή, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων ως μοναδικό συγκεντρωμένο σωρευτικά χρηματικό κεφάλαιο, διαθέσιμο προς εκμετάλλευση και εκποίηση.

Από το 2005 ήδη η τότε κυβέρνηση Καραμανλη αφ ενός διότι διαπίστωσε ότι έπρεπε να πάρει μέτρα λόγω της ολοφάνερης αδυναμίας των ασφαλιστικών φορέων, αλλά και  υπό την πίεση της Ε.Ε. προχώρησε σε μια σειρά σοβαρότατες και αποτελεσματικές καινοτόμες μεταρρυθμίσεις.

Α) Το υπουργείο εργασίας δημιούργησε τον ιστότοπο periousia.gr στον οποίο ήταν δημοσίως καταγεγραμμένη με διαφάνεια η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, το ύψος των αποθεματικών ανά ταμείο, οι επενδύσεις, και οι μεταβολές τους. (Η κυβέρνηση του ΓΑΠ τον κατάργησε και ο τίτλος periousia.gr είναι προς πώληση σε κάθε ενδιαφερόμενο).

Β) Ενθάρρυνε τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να επενδύουν αυτοτελώς στην δευτερογενή αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Η πρωτοβουλία αυτή  των ταμείων απέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα και υψηλή κερδοφορία στα αποθεματικά τους.  

Έσπασε, βέβαια, το μονοπώλιο των τραπεζών γεγονός που προκάλεσε «καταγγελίες» από την διαπλοκή και έστειλε κατηγορούμενους δεκάδες άτομα από τις διοικήσεις των ταμείων και από τις χρηματιστηριακές εταιρείες που είχαν την τόλμη και την επιχειρηματική διορατικότητα να εξυπηρετούν νόμιμα και θεσμικά τις αγοραπωλησίες των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων.

Γ) Ενθάρρυνε την διάθεση στα ασφαλιστικά ταμεία με κρατικές εκδόσεις των ποιο σύγχρονων, ασφαλών και κερδοφόρων  χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Των Δομημένων ομολόγων (σύνθετα ομόλογα), τα οποία:

* Έγιναν εργαλείο πολιτικής συκοφάντησης και ποινικών διώξεων.

* Έγιναν προσάναμμα για τις φωτιές του Αυγούστου 2007.

Και «επανάσταση» από την διαπλοκή.

Από αυτή την ίδια τραπεζική διαπλοκή, που «έδιωξε» την μεγάλη Γαλλική τράπεζα Credit Agricole, στρατηγικό και πραγματικό επενδυτή, ο οποίος το 2006  πλήρωσε  25ευρω την μετοχή για να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της “Εμπορικής”.

Αυτή την ιδία τραπεζική διαπλοκή που δεν κατάφερε να αποκαταστήσει τις τράπεζες ακομη και μετά από αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιησεις με το εξωφρενικο κοστος των 60δισ ευρω για τον ελληνικό λαό.

Αυτή την ιδία τραπεζική διαπλοκή που εν τέλει κυριολεκτικά χάρισε τις τράπεζες για 3σεντ την μετοχή και φυσικά εξανέμισε και τα 60δισ.

Η πραγματικότητα, όμως, για όλους αυτούς τους «πονηρους» συστημικους τραπεζίτες και τα διαπλεκόμενα παπαγαλάκια τους είναι αμείλικτη.

Ας περάσουμε στο πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξαπάτησης της κοινής γνώμης και της Δικαιοσύνης, που στήθηκε από την έξαλλη ομάδα που είχε περιστοιχίσει τον ΓΑΠ, το 2007.

* Το πιο συκοφαντημένο, μεταξύ των άλλων ήταν το δομημένο ομόλογο που αγόρασε το ΤΣΠΕΑΘ.

 Σωρεία δημοσιευμάτων ότι “υπερτιμολογήθηκε”, ότι “είναι ζημιογόνο”, ότι “θα χάσει το ταμείο τα λεφτά του” ότι “δόθηκαν μίζες”. Και όλα αυτά συνοδεύτηκαν με πρωτοφανείς διώξεις, μέχρι και προφυλακίσεις.

Είχαν βάση όλες αυτές οι κατηγορίες;

Απαντούν οι αριθμοί που η πραγματικότητα τους είναι κοφτερή σαν μαχαίρι.

Δομημενο ομολογο ΤΣΠΕΑΘ XS0260349492

Εκδοτης Ελληνικη Δημοκρατια 10/06/2006, εικοσαετους διαρκειας αξιας 130.000.000 ευρω

πινακας αποδοσεων:

pinakas48

  • Το ΤΣΠΕΑΘ ομως δεν αντεξε στην οχλαγωγια πουλησε “αναγκαστικα” το 2007 το ομολογο του στα 133.100.000 ευρω παλι με κερδος αλλα εχασε την αποδοση και του πρωτου ετους δηλαδη 7,800,000 ευρω και τις μεχρι σημερα αποδοσεις δηλ 51.571.390 ευρω.
  • Μιλαμε για απωλεια εκατομμυριων.
  • Αλλα επρεπε να γινει οπωσδηποτε το PSI δολια πατριδα

Θα εχουμε στη συνεχεια και αλλα πολλα… 

elogiki.gr